19.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriOltenia are nevoie de oameni calificaţi

Oltenia are nevoie de oameni calificaţi

Profesiile cele mai căutate de angajatori în 2009, potrivit specialiştilor în resurse umane, sunt cele de inginer, contabil, economist, specialist în sales, marketing sau IT.

Domeniile în care se manifestă acut deficitul de personal, în România, sunt, potrivit studiilor: sales-marketing – companiile au nevoie de oameni pentru toate nivelurile, de la reprezentant vânzări entry-level până la poziţii de management; supply-logistics – unde se caută specialişti; IT şi inginerie – domenii în care există deficit la toate nivelurile; financiar – unde este nevoie de oameni calificaţi. De asemenea, deficitul de personal se manifestă şi în construcţii, servicii, turism. Din nefericire, în România, subiectul carierei nu este abordat din punct de vedere vocaţional, aşa cum se întâmplă în Occident, iar de cele mai multe ori oamenii nu nu sunt adepţii consilierii pentru alegerea unei profesii. De obicei, tinerii români sunt atraşi, în prima fază, de câştigurile materiale, oferite de viitoarea carieră, neluând însă în considerare şi compatibilitatea reală pe care o au cu acel job. Şcoala românească nu-i învaţă încă pe tineri să fie practici, să testeze o gamă mai largă de joburi, înainte de a lua o hotărâre decisivă pentru viitorul lor. Profesiile cele mai avantajoase din perspectiva raportului între investiţia în carieră şi profitul obţinut sunt cele manageriale, iar profesiile cele mai căutate din punct de vedere al raportului salariu-beneficii-timp liber sunt profesiile „liberale“, precum şi cele din domeniile IT, vânzări, consultanţă. „În contextul actual, în zona Olteniei constatăm o cerere de specialişti în domeniul financiar-contabil: colectori debite şi economişti cu abilităţi de analiză financiară şi costuri. Se menţine, de asemenea, cererea de personal cu experienţă în domeniul vânzărilor. În ceea ce priveşte domeniul IT, se resimte în continuare lipsa de specialişti în software. Se constată, de asemenea, o scădere a ofertelor de locuri de muncă în sectoarele: industrie, transporturi şi construcţii“, a menţionat Laurenţiu Lazăr, consultant în cadrul firmei de servicii de resurse umane Manpower. Specialiştii Manpower sfătuiesc persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă să îşi evalueze şi să-şi dezvolte în permanenţă abilităţile şi cunoştinţele în domeniul în care activează sau în cel în care îşi doresc să lucreze.

Previziuni optimiste

Pe parcursul următorilor cinci-zece ani, specialiştii în resurse umane prevăd o dezvoltare a domeniului serviciilor, profesiile care se vor căuta fiind cele din turism, intermedieri financiare, juridic, administrare imobiliară, telecomunicaţii, media. Potrivit studiilor, vor apărea noi profesii liberale, de exemplu, consultant investiţii personale, manager de carieră, broker de credite. De asemenea, fluctuaţia de personal, care în anumite domenii este, în prezent, foarte ridicată, atingând rate de până la 40%, nu va mai fi un fenomen de masă. Chiar şi profesiile conjuncturale, de genul agent imobiliar, consultant financiar în domeniul asigurărilor, îşi vor continua evoluţia, devenind din ce în ce mai profitabile. Şi în domeniul financiar, potrivit estimărilor, cele mai solicitate profesii vor rămâne cele de contabili calificaţi, director financiar, auditori. Noile companii de fonduri de pensii, de investiţii, fonduri mutuale, fonduri imobiliare – vor genera o cerere mare pentru profesii considerate „exotice“ în prezent – manager de portofoliu, specialişti în piaţa de capital, negociatori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII