17.6 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriInternship-ul, un pas important în carieră

Internship-ul, un pas important în carieră

Pentru cei mai mulţi absolvenţi este destul de dificil să se angajeze atâta timp cât nu au nici un pic de experienţă. Pentru a nu vă afla în această situaţie, încercaţi să faceţi un stagiu de practică într-o firmă în timpul facultăţii.

În condiţiile în care, în majoritatea facultăţilor, se pune accentul mai mult pe partea teoretică şi prea puţin pe cea practică a domeniului de studiu, pentru absolvenţii care nu au nici un pic de experienţă în muncă găsirea unei slujbe este o adevărată aventură. Pentru a nu ajunge în această situaţie şi pentru a avea cât mai multe şanse la angajare, specialiştii în resurse umane vă sfătuiesc să vă pregătiţi terenul pentru viitoarea cariera apelând la „internship“, adică la acel stagiu de practică de câteva luni în interiorul unei firme. Această perioadă vă va oferi o imagine realistă asupra cerinţelor viitoarei slujbe. „Internship-urile au devenit ceva necesar pentru studenţi, pentru că datorită lor aceştia îşi înţeleg mai bine aria de specializare, ajută la punerea în practică a teoriei, la stabilirea ţelurilor în viaţă şi în carieră şi asigură experienţa pe care mai târziu angajatorii o vor cere“, notează www.ele.ro. Internship-ul vă oferă posibilitatea să învăţaţi meserie. „Odată devenit un intern, veţi avea posibilitatea de «a fura» din experienţa şi profesionalismul oamenilor care au construit acea firmă“, precizează specialiştii în resurse umane de la zdaf.ro.

Perioada de stagiu vă ajută să vă găsiţi un loc de muncă

Fie că e plătit sau nu, de un internship făcut ca la carte are nevoie orice student. Asta, mai ales pentru că de pe urma unui internship vă puteţi obţine o slujbă, mai ales că foarte multe companii consideră internii ca „forţă de muncă de rezervă“, în eventualitatea în care vreun post devine disponibil. Potrivit specialiştilor, „internii cunosc deja ce presupune respectivul post şi ce se aşteaptă de la ei şi nu va mai fi nevoie să participe la un nou training“.

Ingredientele unui internship de succes

Totuşi, pentru a avea succes în internship-uri, trebuie să respectaţi anumite reguli. Astfel, recomandarea ele.ro este de a încerca să obţineţi pe perioada studenţiei cel puţin un astfel de stagiu. Trebuie însă să aveţi în vedere faptul că e nevoie să ştiţi foarte bine ce vreţi să obţineţi de la fiecare din internship-urile la care participaţi. Pentru a obţine informaţii despre aceste stagii de practică, apelaţi la reţeaua dumnevaoastră de cunoştinţe (prieteni, rude, vecini, colegi de facultate) şi mergeţi la târgurile de locuri de muncă deoarece unii angajatori îşi prezintă cu aceste ocazii oferta stagiilor de internship. „Nu vă aşteptaţi însă ca internshipurile să vă fie pur şi simplu acordate. Acestea trebuie câştigate, la fel ca orice slujbă“, notează ele.ro. În plus, aveţi în vedere faptul ca majoritatea acestor stagii nu sunt plătite.
Odată ce aţi reuşit să fiţi parte a unui astfel de stagiu, „aşteptaţi-vă să fiţi tratat cu profesionalism“, vă sfătuiesc specialiştii în resurse umane, astfel că şi dumneavoastră trebuie să vă purtaţi ca atare. Bucuraţi-vă din plin de această perioadă, asiguraţi-vă că la finalul acestui stagiu bagajul de cunoştinţe s-a mărit (să nu vă fie teamă să puneţi întrebări) şi faceţi în aşa fel încât să lăsaţi loc de bună ziua, chiar dacă experienţa pe care o aveţi în timpul respectivei perioade nu este la înălţimea aşteptărilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII