Doljenii au luat credite în neștire

În 2015, persoanele fizice s-au împrumutat cel mai mult din bănci (Foto: click.ro)
Autori


Paradoxal, populația s-a împrumutat de la bănci mai mult decât firmele, în anul care a trecut. Creditele de consum contractate de dol­jeni sunt de două ori mai mari decât împrumuturile pentru locuințe. De asemenea, populația a economisit semnificativ, constituind depozite bancare de valoare mare atât în lei, cât și în valută.

Populația Doljului și societățile comerciale nu au învățat prea multe din criza care s-a în­cheiat și s-au împrumutat în continuare în bănci în anul 2015. Portofoliul total de credite bancare a crescut spectaculos în Dolj din punct de vedere valoric, iar volumul restanțelor la creditele în moneda națională s-a diminuat față de finele anului 2014. Împrumuturile bancare în moneda națională contractate de firme și de populație au crescut spectaculos de la începutul lunii decembrie 2014 până la începutul lunii decembrie 2015 cu 486 de milioane de lei pe tot județul, ajungând, în total, la 3,602 miliarde de lei în decembrie 2015, potrivit datelor de la Banca Națională a României (BNR), care a publicat zilele trecute statisticile privind comportamentul în profil teritorial al populației și al firmelor în raport cu băncile.

Cine a contractat cele mai multe împrumuturi

Firmele au avut în continuare acces restrâns la creditele noi, astfel că avansul împrumuturilor noi pentru firme a fost mult mai mic decât cel al creditelor acordate populației. Din datele publicate de BNR reiese că firmele s-ar fi împrumutat în plus cu doar 181 de milioane de lei în 2015 față de 2014. În schimb, populația ar fi contractat mai mult cu 305 milioane de lei din decembrie 2014 și până în decembrie 2015, volumul total al împrumuturilor în lei acordate populației doljene ajungând la 1,562 miliarde de lei. La doar un an – doi după ce s-au terminat de achitat creditele „cu buletinul“, contractate în urmă cu șase – șapte ani, când consumul era exagerat, persoanele fizice doljene au prins din nou curaj să consume pe datorie, prin credite bancare. Se pare că unora dintre locuitorii Doljului le-a fost mai la îndemână să se împrumute pentru a-și achiziționa diverse bunuri. Creditele pentru consum contractate de populația doljeană în moneda națională sunt de două ori mai mari decât împrumuturile pentru locuințe. Creditele de consum au ajuns de la 750 de milioane de lei la 950 de milioane de lei, deci o creștere cu 200 de milioane de lei. În același timp, creditele în lei pentru locuințe au urcat de la 268 de milioane de lei, la 469 de milioane de lei, cel mai probabil datorită programului „Prima Casă“.

Cum se explică „apetitul“ extravagant pentru credite

Directorul unei bănci din Craiova a precizat pentru GdS cum se explică o creștere semnificativă a împrumuturilor populației, în special pentru credite de consum, dar și pentru credite pentru locuințe. „A crescut cererea pentru credite în lei din partea persoanelor fizice pe tot parcursul anului trecut. Pe de o parte, populația a înregistrat venituri mai mari și s-a încadrat în condițiile de venituri cerute de bănci, iar pe de altă parte, dobânda la creditele în lei a devenit foarte avantajoasă, iar riscul valutar nu există. De aceea, populația s-a împrumutat mai mult în lei în anul 2015“, a spus bancherul contactat de GdS. El a mai precizat că anul trecut au fost puține firme care au dorit să acceseze credite, dar care erau și solvabile, în sensul că aveau capacitatea de a rambursa eventualele împrumuturi.


Mai puține credite în valută

În schimb, creditele în valută au scăzut semnificativ în aceeași perioadă analizată, fără a crește valoarea creditelor restante, ceea ce înseamnă că anul trecut doljenii și-au achitat foarte multe credite în valută, dar și-au convertit creditele din valută în lei. De altfel, datele statistice ale BNR arată doar o scădere a volumului total de credite în valută și o creștere semnificativă a celor în lei. Bancherul contactat de GdS a precizat că au existat și persoane care și-au convertit creditele vechi în valută (euro, dolari, franci elvețieni) în alte împrumuturi în moneda națională, dar au existat și multe persoane fizice care au contractat împrumuturi noi în lei.

A crescut valoarea depozitelor bancare în lei și valută

Disponibilitățile la vedere din conturile curente ale doljenilor au urcat spectaculos din decembrie 2014 până în decembrie 2015, de la 743 de milioane de lei, la 985 de milioane de lei pe finalul anului 2015. În legătură cu depozitele bancare la termen în lei, acestea au scăzut în cazul firmelor, dar au crescut în rândul populației, în intervalul analizat. Așadar, populația deține în conturi 1,875 miliarde de lei, în creștere cu circa 25 de milioane de lei față de anul anterior, în timp ce firmele au în depozite la termen doar 285 de milioane de lei. Cu alte cuvinte, populația are în bănci de 6,5 ori mai mulți bani decât firmele doljene la un loc.

Au crescut și dispo­nibilitățile în valută (adică banii din conturile curente), cel mai probabil ca urmare a unor transferuri de la românii care muncesc în străinătate, dar au crescut și depozitele la termen în valută. Exprimate în lei, aceste depozite în valută erau la începutul lui decembrie 2015 la nivelul de 898 de milioane de lei, în creștere de la 856 de milioane de lei în decembrie 2014, potrivit datelor publicate de BNR și corelate de GdS. Creșterea depozitelor la termen în valută s-a evidențiat la firme, care dețin în bănci în plus cu 26 de milioane de lei sub formă de depozite în valută. „Faptul că în economie nu se investește nici în producție, nici în comerț determină firmele să țină banii în bănci, sub formă de depozite, deși dobânzile bancare sunt foarte mici. De asemenea, populația care a avut venituri mai mari anul trecut a preferat să păstreze economiile în bănci, sub formă de depozite. Câștigul este cel mai mic, dar și riscul asumat de persoanele respective este cel mai mic“, a precizat directorul unei bănci din Craiova.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 7 ianuarie 2016

Actualitate

» Ministrul justiţiei, despre cărţile scrise de deţinuţi: „Voi dispune măsuri deloc blânde dacă legea a fost încălcată“
» 4 premiere la 3D Colours
» Dezbateri publice în şcoli
» Medicamentele care ar putea salva vieti lipsesc
» Suspendări la DGASPC după sinuciderea celor doi tineri
» Ce riscă cei care nu dau zăpada de pe trotuare
» Mutarea târgului creează harababură
» Câţi bani vor primii pensionarii în 2016
» Încă un scandal la DGASPC Dolj
» Paris: Bulevardul Champs Elysees va fi închis pentru mașini o duminică pe lună
» Complexul Energetic Hunedoara intră în insolvenţă
» Un bărbat înarmat cu un cuțit, împușcat mortal în fața unui comisariat de poliție din Paris
» Cel puțin 40 de persoane au murit într-un atentat terorist în Libia
» CSM: Propuneri pentru modificare legii care reglementează reducerea pedepsei în funcție de publicarea unor lucrări
» Elevii şi preşcolarii se întorc de luni la cursuri
» Crăciunul pe stil vechi în Republica Moldova
» Un avion al Blue Air cu 116 pasageri a ieşit de pe pista la aterizare din cauza zăpezi pe aeroportul din Cluj

Dolj

» Doi angajaţi de la DGASPC Dolj – suspendaţi temporar din activitate
» Aruncat în stradă, în plină iarnă?
» Ceartă pe locurile din Târgul Municipal
» Craiovenii, trimiși la lopată
» Craiova – SRL pe roți și șine
» Craiova: Tânărul acuzat de propagandă teroristă pentru Stat Islamic rămâne sub control judiciar
» Craiova: 11 persoane fără adăpost au primit ajutor de la poliţiştii locali
» Revoltă la Târgul Municipal Craiova
» Dolj: Peste 150 de sancţiuni contravenţionale în 24 de ore
» Nivelurile râurilor din bazinul hidrografic Jiu, sub Cotele de Apărare

Gorj

» Nereguli la fermieri în urma controalelor APIA prin teledetecţie
» Tinerii care nu au construit locuinţe rămân fără terenuri
» Reţinut la doi ani de la producerea unui accident rutier mortal
» Proiect pentru promovarea turismului la Târgu Jiu
» Bani în plus la salariu pentru angajaţii CEO

Vâlcea

» Poliţia în acţiune pe şoselele din Vâlcea
» Vâlcea: Minor prins conducând fără permis un ATV neînmatriculat
» Vâlcea: Prinşi în flagrant în timp ce furau anvelope dintr-un tir

Sport

» Oficialii CSU se joacă cu nervii suporterilor
» Maria Gavrilă revine la SCM Craiova
» Ancuța Bobocel începe anul cu trei competiţii de cros
» Tenis (m): Tecău și Rojer, învinși în semifinala probei de dublu, la Doha
» Exclusiv: Handbalista Maria Gavrilă, aproape de revenire la SCM Craiova
» Fotbal – România se menţine pe locul 16 în clasamentul FIFA
» Fotbal – Teodora Albon, locul 7 în clasamentul celor mai bune femei arbitru în 2015
» Fotbal – Manea, Burlacu și Hreniuc, chemați la naționala U19

Sanatate

» Ministerul Sănătății a suplimentat numărul dozelor de vaccin gripal
» Bolile de inimă, marele inamic al doljenilor
» Ministrul Sănătăţii: Am suplimentat cu 143.000 dozele de vaccin gripal

Educatie

» Lavinia Craioveanu: „Vor începe dezbaterile publice în școli“

Magazin

» Horoscop
» Record de proceduri cosmetice
» Bancul zilei

Top