19.2 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFormulare noi pentru ajutorul de încălzire

Formulare noi pentru ajutorul de încălzire

Craiovenii care vor beneficia de ajutor de încălzire mai au de aşteptat cel puţin o săptămână pentru ridicarea formularelor de cerere. Reprezentantul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Dolj, Marius Simcelescu, prezent în cadrul emisiunii „Viaţa la bloc“de la Radio Sud, a precizat: „În această săptămână, formularele vor fi transmise de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV), după care ele vor fi distribuite către populaţie de primării. A avut loc această întârziere din cauza modificărilor aduse normei legale, dar este vorba de 15 zile lucrătoare. Sunt formulare noi şi de aceea“. În plus, va exista un formular special pentru beneficiarii de ajutor de încălzire a locuinţei cu energie electrică.
Totodată, pe site-ul ministerului de resort au apărut, în urmă cu două zile, unele lămuriri legate de beneficiari, actele necesare acordării ajutorului, condiţiile ce trebuie îndeplinite pentru a beneficia de acest sprijin.
Astfel, familiile şi persoanele singure cu venituri reduse, situate în limitele prevăzute de OUG nr. 27/2013 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 70/2011 privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece, beneficiază, în perioada 1 noiembrie 2013 – 31 martie 2014, de acoperirea integrală sau, după caz, a unei părţi din cheltuielile cu încălzirea locuinţei.
Drepturile de primire a ajutoarelor de încălzire se stabilesc începând cu 1 noiembrie, iar în acest sens solicitanţii trebuie să depună la sediul primăriei de domiciliu o cerere şi un dosar care să cuprindă o serie de acte doveditoare: copii după actele de identitate ale membrilor familiei, documente din care să reiasă veniturile acestora – adeverinţe de salarii/venituri eliberate de angajatori sau serviciile ANAF, mandate de plată ale unor drepturi sociale sau decizii/dispoziţii de acordare a lor. La acestea se adaugă acte privind locuinţa: act de proprietate, contract de închiriere, împuternicirea proprietarului pentru solicitarea ajutorului pentru încălzire în cazul chiriaşilor, alte documente ce atestă forma de deţinere/utilizare a locuinţei.
„Anul acesta, ca urmare a includerii consumatorului de energie electrică în rândul beneficiarilor de ajutoare de încălzire, a fost obligatorie modificarea normelor metodologice şi, implicit, a vechiului formular de cerere. Drept urmare, noile formulare vor putea fi procurate de beneficiari direct de la sediile primăriilor sau de pe paginile de internet ale acestora, ale agenţiilor pentru plăţi şi inspecţie socială şi de pe site-ul MMFPSPV, dar numai după încheierea procesului de avizare interministerială, aflat în plină desfăşurare, a hotărârii de guvern care stabileşte noul model de cerere şi după aprobarea acestuia în şedinţa de guvern“, se arată în comunicatul emis de MMFPSPV.
În sezonul 2013-2014 plăţile se vor face într-o singură tranşă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS