16.2 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDonald Trump şi comerţul de liber schimb, subiectele principale de la summitul APEC

Donald Trump şi comerţul de liber schimb, subiectele principale de la summitul APEC

Reuniunea anuală a Organizaţiei Cooperării Economice Asia-Pacific (APEC), începe joi, în Peru, având că subiect-cheie impactul alegerii lui Donald Trump că preşedintele al SUA asupra comerţului mondial, informează Hotnews.ro.

Forumul reuneşte 21 de state, reprezentând aproape 60% din economia mondială şi 40% din populaţia planetei. În timpul summit-ului care îi reuneşte în primul rând pe preşedintele în funcţie al SUA Barack Obama, pe cel chinez Xi Jinping, cel japonez Shinzo Abe şi rusul Vladimir Putin, punctul central al discuţiilor va fi sosirea lui Donald Trump la Casă Albă la 20 ianuarie, scrie AFP.

Alegerea magnatului imobiliar a stârnit îngrijorare în întreagă lume, şi mai ales în rândul aliaţilor SUA. În timpul campaniei sale, candidatul republican a pus la îndoială relevanţă sau funcţionarea vechilor alianţe, şi, de asemenea, acordul la nivel mondial de la Paris, privind climă sau negocierile cu Iranul pe tema programului sau nuclear.

„Victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din SUA ar putea remodela în mod semnificativ relaţia economică dintre SUA şi Asia”, a declarat Rajiv Biswas, economist-şef pentru Asia Pacific, la sediul IHS.

Mai mult, ne putem aştepta la „schimbări iminente în cadrul politicii comerciale din SUA, atunci când administraţia Trump îşi preia mandatul”, a adăugat el.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS