26.5 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUngurii, chemați la vot să spună NU refugiaților

Ungurii, chemați la vot să spună NU refugiaților

Circa 8,3 milioane de alegători sunt chemați să se pronunțe astăzi, în Ungaria, în cadrul unui referendum cu privire la planul Uniunii Europene privind cotele obligatorii de solicitanți de azil, o consultare de la care premierul Viktor Orban așteaptă validarea politicii sale de respingere a acestui plan, informează Agerpres

Întrebarea ce le este adresată participanților la referendum este următoarea: “Vreți ca Uniunea Europeană să decreteze o relocalizare obligatorie de cetățeni non-ungari în Ungaria, fără aprobarea parlamentului ungar?”.

Un prim plan de “relocalizare” între statele UE a 160.000 de solicitanți de azil este pus cu greu în mișcare din septembrie 2015. Ungaria nu a propus până acum niciun centru de primire și se va considera, dacă la referendum va prevala răspunsul NU, eliberată definitiv de orice obligație de a contribui la efortul european. Ungaria a fost una dintre ţările cele mai afectate de criza refugiaţilor. Anul trecut, 400.000 de refugiaţi, majoritatea din Siria, au traversat Ungaria pentru a ajunge în vestul Europei.

În primă fază, Ungaria ar trebui să primească 1.294 de refugiaţi, dar acest număr ar urma să crească în următorii ani, deoarece planul iniţial de repartizare se referă doar la 160.000 din cei aproape un milion de refugiaţi care au ajuns anul trecut în Uniunea Europeană.

Premierul ungar, Viktor Orban, a promis să traducă rezultatul consultării “într-un sistem de legi” în Ungaria, fără a da alte detalii.

În schimb, Comisia Europeană a afirmat că referendumul nu va avea niciun impact juridic asupra angajamentelor adoptate.  Cu toate acestea, responsabilii europeni se tem de o nouă lovitură adusă legitimității proiectelor UE și unității membrilor săi, deja pusă la grea încercare de o serie de șocuri, printre care cea mai gravă criză a migranților de după 1945 și decizia Marii Britanii de a ieși din Uniune. Singura necunoscută pare a fi rata de participare, care va trebui să atingă 50% pentru ca referendumul să fie declarat valid.
Sâmbătă, Viktor Orban a lansat un apel la mobilizarea alegătorilor, ultimele sondaje indicând un risc de participare insuficientă la vot.

Secţiile de vot s-au deschis la ora locală 6:00 (7:00, ora României) şi se închid la ora locală 19:00 (20:00, ora României). Este o consultare populară la care se anunţă, potrivit sondajelor, o prezenţă scăzută. Un sondaj publicat sâmbătă arată că doar 46 la sută dintre cei înscrişi pe liste au de gând să voteze. Cei mai mulți alegători care au de gând să meargă la vot se opun cotelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS