16.2 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiova a câştigat Marele Premiu

Craiova a câştigat Marele Premiu

http://www.youtube.com/watch?v=BrDNpJxv6NQ

\n

Două studente de la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor din Craiova au făcut performanţă la faza naţională a Olimpiadei Studenţilor Economişti organizată de Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca, obţinând marele premiu, cu un proiect de administrarea afacerilor.  Potrivit decanului facultăţii, prof. univ. dr. Marian Siminică, este primul an când studenţii craioveni obţin cea mai mare distincţie la această secţiune.

Cele două studente care au dus Craiova pe podiumul Olimpiadei Naţionale a Studenţilor Economişti sunt Liana Risipitu şi Maria Popa. Tinerele sunt în ultimul an de licenţă la specializarea economia comerţului, turismului şi serviciilor a Universităţii din Craiova, dar nu au mai participat până acum la o olimpiadă naţională de economie. Drumul spre succes le-a fost deschis de conf. univ. dr. Sorina Gîrboveanu, care în fiecare an se ocupă de coordonarea studenţilor pentru olimpiadă şi care a mai obţinut de două ori Marele Premiu, dar la secţiunea Marketing.
Cerinţa la această competiţie a fost realizarea unui proiect specific administrării unei afaceri. Tema aleasă de fetele de la Craiova a vizat merchandisingul, adică aranjarea produselor pe rafturi astfel încât să fie atractive pentru clienţi, ceea ce le-a clasat pe primul loc. „Proiectul nostru s-a numit «Merchandisingul senzorial aplicat în comercializarea produselor biorganice» şi a pus în lumină modalitatea în care sunt aranjate într-un magazin produsele, astfel încât să ne bazăm pe toate cele cinci simţuri atunci când achiziţionăm unul dintre ele. Cu această temă am obţinut Marele Premiu «Dionisie Pop Marţian» al Olimpiadei Studenţilor Economişti. Am avut mari emoţii când am primit distincţia, pentru că toate proiectele din ţară au fost foarte bine prezentate şi documentate. Pentru mine acest premiu este un reper în carieră“, a mărturisit Maria Popa.

Dezbateri până pe ultima sută de metri

Pentru realizarea lucrării, studentele au muncit încă de la începutul anului universitar, dar activitatea s-a intensificat în ultima lună. În plus, până să ajungă să participe la concurs, au trecut printr-o preselecţie în cadrul facultăţii. „Au fost trei echipe care au realizat proiecte, dar lucrarea fetelor a fost cea mai atractivă“, a spus Sorina Gîrboveanu. Chiar şi înainte de competiţie tema studentelor din Craiova a fost supusă unor dezbateri. „Doamna profesor nu a fost chiar convinsă că trebuie să mergem cu proiectul de merchandising. Dorea să schimbăm tema, dar până la urmă am mers pe acest proiect până la final şi a meritat“, a precizat Liana Risipitu. Elaborarea proiectului a presupus însă şi foarte multă documentare. „Merchandisigul nu este o temă abordată pe larg în literatura noastră de specialitate şi atunci, pentru a face documentarea, am folosit toate sursele posibile, de la bloguri de specialitate la profesori şi chiar reviste din străinătate“, a mai spus studenta Liana Risipitu. Cu lucrarea lor, studentele din Craiova au reuşit să se califice în faţa echipelor din centrele universitare din Cluj, Iaşi, Bucureşti, Constanţa, Suceava.

Îşi doresc cariere diferite

Deşi au o viziune comună în administrarea afacerilor, studentele din Craiova au  însă planuri diferite în privinţa carierei. Maria Popa îşi doreşte să urmeze masterul de Analiză economico-financiară. „Vreau să devin evaluator. Este profesia care mă defineşte pe mine ca om“, a spus tânăra. Colega sa, Liana Risipitu, îşi va continua studiile la masterul de Economia comerţului şi serviciilor. „Eu îmi doresc să-mi fac un bussines în domeniul turismului. Este domeniul care mă ajută să mă împlinesc din punct de vedere economic şi financiar“, a spus studenta. Pentru a-şi urma visul, tinerele vor susţine examen de admitere la master în acest an.

Încă trei etape

Potrivit decanului Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor de la Universitatea din Craiova, Olimpiada Studenţilor Economişti continuă pe alte trei secţiuni. „În fiecare an, studenţii Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor au obţinut premii la această competiţie naţională la care participă studenţi de la toate facultăţile de economie din România. Ea este organizată pe secţiuni. Sunt opt secţiuni, câte patru în fiecare an, în aşa fel încât o secţiune are o periodicitate o dată la doi ani. Săptămâna trecută s-a derulat secţiunea Administrarea Afacerilor, săptămâna viitoare se vor desfăşura secţiunile Management la Târgu Jiu, Contabilitate la Timişoara şi Administraţie la Ploieşti. Sperăm ca şi de acolo studenţii să revină tot cu Marele Premiu“, a precizat prof. univ. dr. Marian Siminică. La aceste secţiuni ale Olimpiadei Studenţilor Economişti, Universitatea din Craiova va fi reprezentată de încă trei echipe de studenţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS