15 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateVânzătorii de iluzii, cercetaţi de poliţie

Vânzătorii de iluzii, cercetaţi de poliţie

http://www.youtube.com/watch?v=S4tHCsRmjBg

O cititoare a GdS ne-a sesizat faptul că agenţia de modelling despre care cotidianul nostru vă relata în urmă cu câteva luni, SC General Models SRL, continuă să vândă iluzii craiovenilor naivi. Cititoarea, păţită şi ea, a apelat la mai multe organe abilitate, printre care şi la primărie, de unde a aflat că firma nu figurează în evidenţele municipalităţii cu acord de funcţionare. De fapt, firma nu se mai numeşte aşa.

În data de 23 august, Sorina Căprioară a fost racolată de pe stradă cu oferte de dobândire a celebrităţii din partea SC General Models SRL. Tânăra, dorind să îi facă o surpriză prietenului său şi să-i ofere un album foto cadou, a acceptat şi a urcat în blocul de pe strada Unirii, locul de unde puţini oameni scapă cu banii neatinşi. Acesta este scenariul clasic, despre care GdS vă povestea şi în luna iulie, atunci când mai multe persoane nemulţumite ne-au scris pentru a ne semnala situaţia.

General Models nu are acord de funcţionare

Sorina Căprioară a acceptat să povestească pentru cotidianul nostru prin ce a trecut. Femeia a plătit taxa de înscriere de 70 de lei, nerambursabilă, apoi a semnat şi pentru restul sumei de 298 de euro, din care a apucat să achite 200 de lei. Văzând că nu se face nimic pentru a-i fi promovată imaginea, nu este chemată la cursuri de actorie, de dicţie sau mişcare scenică şi că nu i s-au oferit multe lucruri pe care firma le promitea prin contract, a vrut să rezilieze contractul, însă cei de la firmă nici nu au vrut să audă de aşa ceva. Astfel că a început să cerceteze subiectul în amănunt şi a aflat că asemenea ţepe s-au mai dat şi în alte oraşe din ţară, dar că angajaţii acestor firme sunt acoperiţi din punct de vedere legal.
Curioasă să vadă dacă această firmă funcţionează în legalitate, pentru că ea eliberează bon fiscal, a făcut o cerere scrisă în data de 3 septembrie la Primăria Municipiului Craiova, pentru a afla dacă există un acord de funcţionare pentru ea. „Cu privire la autorizaţia de funcţionare a punctului de lucru al agenţiei SC General Models SRL, vă comunicăm că aceasta nu figurează în evidenţele Primăriei Municipiului Craiova cu acord de funcţionare emis conform Ordonanţei Guvernului nr. 99/2000 republicată şi Hotărârea Consiliului Local Craiova nr. 115/2006“, se arată în răspunsul municipialităţii. Mai mult, femeia a fost sfătuită să se adreseze la Oficiul Registrului Comerţului.

Andrei Savu, managerul suspect

După aceea, Sorina Căprioară a făcut o vizită şi la Oficiul pentru Protecţia Consumatorului, unde i s-a recomandat să meargă la Fisc. Femeia le-a scris celor de Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Dolj, care i-au redirecţionat cererea către Direcţia Generală a Finanţelor. Reprezentanţii instituţiei i-au spus că aceste fapte intră în competenţa Activităţii de Inspecţie Fiscală, care va iniţia analiza de risc fiscal.
Sorina Căprioară a mers cu reporterii GdS la sediul agenţiei, aflată pe Calea Unirii, bl. 46, et. 1, pentru a primi o explicaţie de la manager, ea aflând cu stupoare că femeia pe care o ştia directoare s-a transformat într-un… bărbat: Andrei Savu, acelaşi din luna iulie. De fapt, femeia cu care se întâlnise Sorina era Claudia Barbu, o directoare care se ocupa de altceva. Într-o discuţie înregistrată cu camera ascunsă, Andrei Savu a precizat că el nu reprezintă firma SC General Models SRL, astfel că nu este vorba despre firma sa în răspunsul primăriei în ceea ce priveşte acordul de funcţionare. Practic, societatea şi-a schimbat, din nou, numele. Bărbatul a refuzat să dea un punct de vedere oficial, spunând că „eu nu fac nici o declaraţie pentru Gazeta de Sud după ce s-a scris despre mine acolo“.

La o lună distanţă: aceiaşi oameni, alt nume de firmă

Sorina Căprioară a mai găsit, prin intermediul unei reţele de socializare, o altă persoană care a căzut în plasa agenţiei. Este vorba de un tânăr care a fost racolat pe 28 septembrie, la o lună după Sorina Căprioară, şi care avea cu totul altceva scris pe contractul pe care a fost de acord să-l facă public. Acesta şi-a luat o ţeapă şi mai mare: a plătit 441 de lei. Dacă, în august, firma realiza contracte sub numele SC General Models SRL, acum ea funcţionează cu numele SC General European Models SRL, o firmă-mamă cu o altă adresă (dar tot în Bucureşti), alt administrator, alt cod unic de înregistrare, altă ştampilă, alt nume al firmei pe bonul fiscal, dar cu aceeaşi adresă în Craiova şi aceeaşi dorinţă de a profita de naivitatea oamenilor.

IPJ Dolj cercetează cazul

Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj are dosarul în lucru şi face cercetări prealabile începerii urmăririi penale, ca rezultat a două plângeri, dintre care una a Sorinei Căprioară. Femeia conştientizează faptul că nu îşi va mai recupera, poate, niciodată banii, dar îşi doreşte ca oamenii să ştie despre ce este vorba, pentru a nu pica în plasa vânzătorilor de iluzii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS