15.6 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateComuna Leu, sărbătorită cu artiști celebri

Comuna Leu, sărbătorită cu artiști celebri

http://www.youtube.com/watch?v=zyCE0czLxE0

Comuna doljeană Leu a fost ieri în sărbătoare. A zecea ediție a Festivalului Viei și Vinului s-a transformat într-un spectacol folcloric pe cinste, la care au participat nume sonore ale muzicii populare românești.

Invitaţii care au ținut capul de afiș al evenimentului au fost: Maria Ciobanu, Ionuţ şi Doiniţa Dolănescu, Niculina Stoican, Mariana Ionescu Căpitănescu, Cristi Bănăţeanu, Ionel Bobocel, Nelu Biţînă, Puiu Iliescu și Ansamblul folcloric „Leoveanca“, reprezentantul de seamă al comunei. Cu toții au urcat pe scena Grădinii de Vară, amplasament amenajat de primărie tocmai pentru a le oferi locuitorilor comunei momente de destindere.
Peste o mie de localnici din Leu și Zănoaga au participat la sărbătoarea comunei, care a avut de toate: un loc de joacă pentru copii, tarabe cu tot felul de jucării, dar și nelipsitele corturi unde se puteau servi tot felul de bunătăți la grătar și bere din belșug. „Am venit pentru a sărbători ziua comunei, dar și pentru a vedea spectacolul de muzică populară. Este bine că vremea a ținut cu noi“, spuneau localnicii. Unii dintre ei nu au putut sta deoparte de ritmurile care răsunau de pe scenă și s-au prins repede la joc.

O stradă din Leu se va numi Ion Dolănescu

Primăria comunei Leu a dorit să cinstească memoria marelui artist Ion Dolănescu și, profitând de prezența fiului lui Dolănescu, dar și de cea a Mariei Ciobanu, le-a făcut acestora o surpriză. Primarul Iulian Cristescu i-a înmânat lui Ionuț Dolănescu o plachetă prin care se specifica decizia consiliului local ca o stradă din Leu să poarte numele lui Ion Dolănescu. „Placheta va sta în casa lui Ion Dolănescu, cea care va fi transformată în muzeu, iar strada care va purta numele marelui nostru interpret este cea unde, în urmă cu 42 de ani, au venit să cânte, pentru prima dată în Leu, Maria Ciobanu și Ion Dolănescu. Eram copil pe atunci, dar îmi amintesc că se adunase atâta lume de nu aveai loc să arunci un ac. Se întâmpla la botezul organizat de unul dintre oamenii de seamă ai comunei, care și astăzi este recunoscut ca unul dintre gospodarii de cinste din Leu, Constantin Buică. Cât timp au cântat Maria Ciobanu și Ion Dolănescu, Ionuț a stat în căruț, fiind plimbat de cei din familia Buică. Mai au și fotografii de atunci“, a precizat primarul Cristescu. Acesta s-a declarant mulțumit de faptul că „Dumnezeu a ținut cu noi și a făcut să fie vremea așa frumoasă“, dar și că s-au adunat la această sărbătoare nu doar cei din Leu, ci și cei din Zănoaga. „Mă bucur că m-am ținut de promisiunea făcută locuitorilor comunei privind organizarea acestui eveniment și vreau să le transmit că voi continua și celelalte proiecte pentru dezvoltarea și modernizarea comunei“, a mai spus edilul Iulian Cristescu.
Constantin Buică, pe care cei din Leu îl cunosc mai bine cu numele de „Oiță“, a participat și el la evenimentul de ieri, prezentându-și cu această ocazie „colecția“ de dovleci uriași cu care este recunoscut în tot județul, o activitate cu care se ocupă din 1994.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS