16.7 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSpitalul Dăbuleni, într-o continuă extindere

Spitalul Dăbuleni, într-o continuă extindere

Campania Gazetei de Sud privind drepturile persoanelor asigurate pe perioada internării a ajuns şi la Spitalul Orăşenesc „Aşezămintele Brâncoveneşti“ din Dăbuleni, unitate care oferă pacienţilor o gamă tot mai largă de servicii medicale  

Oferind servicii medicale unei populaţii de 73.000 de locuitori, Spitalul Dăbuleni se remarcă prin îmbinarea dintre vechi şi nou, desfăşurându-şi activitatea într-o clădire finalizată în 2010 (în care se află Chirurgia, Terapia Intensivă şi Maternitatea), dar şi într-una care datează din anul 1911, construită la dorinţa Saftei Brâncoveanu. În jur de 3.600 de bolnavi se internează anual aici, dar mult mai mulţi sunt trataţi în ambulatoriu sau prin spitalizare de zi, în timp ce numărul de copii care se nasc anual la Maternitate este de 180 (cifra anului 2012). 80 de paturi şi alte 12 în organizare pentru un compartiment de psihiatrie, şase secţii şi compartimente plus Terapie Intensivă, un Centru de Sănătate Mintală în sistem ambulatoriu şi un Dispensar TBC sunt datele care completează imaginea unei unităţi sanitare aflate într-o continuă extindere a serviciilor medicale oferite pacienţilor.
Campania Gazetei de Sud de informare a persoanelor asigurate în privinţa drepturilor pe care le au pe perioada internării a ajuns şi aici, însă la Spitalul Orăşenesc „Aşezămintele Brâncoveneşti“ din Dăbuleni pacienţii se declară mulţumiţi: sunt bine trataţi şi nu sunt trimişi să-şi cumpere medicamente. „Aici rezolvăm toţi bolnavii şi nu s-a pus problema ca ei să cumpere medicamente, materiale sanitare ori să plătească pentru analizele medicale. Suntem un spital de gradul IV şi doar cazurile deosebit de grave, care depăşesc competenţa noastră, le trimitem la Craiova. Noi încercăm să evităm pe cât posibil spitalizarea continuă, pacienţii fiind trataţi mai mult în ambulatoriu şi prin spitalizare de zi, pentru care avem prevăzute cinci paturi“, a declarat managerul Spitalului Dăbuleni, Ileana Măricuţoiu, după ce a lecturat afişele cu drepturile pacienţilor editate de GdS.

Laborator acreditat şi în contract cu CAS

Una dintre realizările spitalului, venită în sprijinul pacienţilor, este acreditarea laboratorului de analize medicale, reuşită anul trecut, lucru care a dus şi la încheierea unui contract cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj pentru serviciile paraclinice. Plafonul lunar nu este foarte mare, 2.600 de lei, „asta pentru că şi aparatura este mai veche, dar anul acesta am mai achiziţionat şi un analizor de biochimie, care ne va creşte punctajul şi, implicit, plafonul“, a afirmat managerul Ileana Măricuţoiu. „Putem face aproape tot felul de analize, gratuit pentru cei care vin cu trimitere şi se încadrează în plafonul lunar, sau la cerere, când nu mai avem plafon“, a adăugat managerul Spitalului Dăbuleni.
Unitatea medicală a trecut de la un ICM (indice de complexitate a cazurilor) de 0,69 – în 2012, la 0,93 – în 2013, ceea ce înseamnă că sunt rezolvate cazuri mai complicate, iar spitalul va primi mai mulţi bani pentru fiecare caz externat. „Finanţarea lasă de dorit şi cred că nu doar la noi, ci la toate spitalele, dar pacienţii nu ştiu asta. Vin la noi şi ne spun că plătesc la sănătate şi au dreptul la servicii. Au dreptate, nu poţi să-i trimiţi să cumpere… Dar uitaţi-vă cât pierdem noi la contractul cu Casa pe aceste prime trei luni ale anului, pentru că mergem pe act adiţional, pe bugetul şi ICM-ul de anul trecut: aproape două miliarde de lei în bani vechi, bani cu care puteai să faci foarte multe“, a precizat Ileana Măricuţoiu.
Tot la capitolul realizări poate fi trecută şi obţinerea, prin modificarea structurii organizatorice a spitalului, a 12 paturi pentru Psihiatrie, pentru a se face un compartiment. „Se va construi un pavilion pentru Psihiatrie anul acesta şi sper ca din toamnă să intrăm şi cu aceste paturi în contractul cu CAS. Atunci vom înfiinţa şi pentru Psihiatrie o linie de gardă, pentru că nu poţi lăsa pacienţii noaptea fără medic. Se vor mări costurile, dar pe altă parte vom câştiga, pentru că încă 12 paturi la finanţare este ceva“, a explicat managerul Ileana Măricuţoiu.

„Vrem să extindem compartimentul de chirurgie“

Dintre compartimentele cu adresabilitate mare, managerul le-a enumerat pe cel de Boli infecţioase, „pentru că este şi zona de aşa natură, cu Kozloduiul aproape“, cel de Chirurgie, dar şi Centrul de Sănătate Mintală (cu doi medici care asigură continuitatea), „pentru care am stat doi ani pe la minister pentru obţinerea finanţării“, şi dispensarul TBC. Chirurgia este vizată pentru o extindere, mai ales că dispune de toate dotările necesare, „mai puţin coloană de laparoscopie, deşi medicii pe care îi avem ştiu să opereze şi laparoscopic“. „Pentru că adresabilitatea este mare la Chirurgie, aici efectuându-se cinci-şase operaţii pe săptămână, de toate felurile, mai puţin cele de mare anvergură, cazuri pe care le trimitem la Craiova, vrem să extindem acest compartiment. În prezent, aici avem cinci paturi, dar ne-ar trebui vreo zece paturi pe Chirurgie şi încă două-trei pentru Ortopedie. Avem multe traumatisme, mai ales pe timp de iarnă, şi vreau să evităm deplasarea pacienţilor până la Craiova. Dar obligatoriu ne va trebui şi un lift în clădirea nouă“, a mai spus Ileana Măricuţoiu. Spitalul Dăbuleni este în subordinea Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, investiţiile de aici făcându-se din bugetul acestei instituţii.   
Conducerea spitalului mai are în vedere şi crearea unui compartiment de Neurologie, dar pentru asta e nevoie de spaţiu, iar acesta este limitat. „Noi dacă vrem să ne dezvoltăm o putem face doar pe verticală, din lipsă de spaţiu. Am făcut o solicitare la CJ şi, în funcţie de buget, vrem să etajăm clădirea cu laboratorul, pentru a face şi un compartiment de Neurologie“, a afirmat managerul, care speră ca în 2014, când este posibil să apară fonduri europene pentru sănătate, să atragă banii necesari renovării clădirii vechi a spitalului şi dotării acesteia.
O problemă a unităţii medicale o reprezintă Radiologia. „De doi ani bat drumul ministerului, să obţinem un aparat nou, cu două posturi. Noi nu avem decât grafie, dar trebuie să avem şi scopie, ca să nu mai meargă oamenii la Craiova pentru o radioscopie. Consiliul judeţean este de acord să ne dea cofinanţarea, dar nu am obţinut banii de la minister“, a dezvăluit Ileana Măricuţoiu.  
Spitalul nu are compartiment de primiri urgenţe, ci doar un modul de Urgenţă, cu două linii de gardă pe specialităţi chirurgicale şi specialităţi medicale. Cu toate acestea, la Urgenţă ajung zilnic 30-40 de persoane. „De ce? Sunt pacienţi neasiguraţi şi s-au învăţat să vină să se trateze la Urgenţă. Or aici sunt nişte costuri foarte mari, pe care le suportăm tot din banii spitalului, dar nu avem ce face, nu poţi refuza omul“, a explicat managerul. Ileana Măricuţoiu se mândreşte şi cu numărul mare de medici din spital: „Am atras aici mulţi medici, deşi este o zonă departe de Craiova. Înainte erau trei medici, acum sunt 12. Aceasta o consider cea mai mare realizare. Şi mai vreau să atrag aici şi un medic ORL-ist, pentru că nu există aşa ceva în zonă, şi să fac un cabinet în ambulatoriu, în contract cu Casa“.

30.000 de lei pe lună, cheltuieli cu medicamentele

Costul lunar pentru medicamente la Spitalul Dăbuleni, la o medie de 300 de spitalizări continue, ajunge la 30.000 de lei. „La noi, baza există. Aşteptăm însă sistemul unitar de achiziţii publice, care va fi benefic. Una e să negociezi pentru toată lumea şi alta fiecare spital în parte, deşi şi noi luăm cantităţi mai mari de medicamente ca să putem negocia, să mai obţinem un discount, ceva…“, a subliniat managerul Ileana Măricuţoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS