16.7 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCumpără medicamente pacienţii internaţi la Ortopedie?

Cumpără medicamente pacienţii internaţi la Ortopedie?

CAS Dolj a constatat în urma unui control efectuat la Secţia de ortopedie a Spitalului Judeţean de Urgenţă că „pacienţii internaţi sunt nevoiţi să achiziţioneze medicamente“. Conducerea unităţii medicale este de altă părere.

În activitatea de control pe care o desfăşoară lunar Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj, reprezentanţii acestei instituţii au ajuns în luna decembrie şi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Craiova, la Secţia de Ortopedie, pe baza unei sesizări prealabile primite de la un pacient. În urma verificărilor făcute, CAS a constatat că la secţia respectivă „pacienţii internaţi sunt nevoiţi să achiziţioneze medicamente“, după cum se precizează în raportul întocmit de instituţie, lucru care contravine normativelor în vigoare. „CAS Dolj a recomandat pacienţilor să solicite unităţii spitaliceşti recuperarea contravalorii acestora“, se mai arată în raport.
Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă nu este de aceeaşi părere cu concluzia Casei, susţinând că acel pacient care a făcut sesizarea nu avea dreptul să solicite recuperarea banilor plătiţi pentru reţeta primită pe perioada internării. „A fost un caz, dar lucrurile nu au stat chiar aşa. Este vorba de un bolnav, care primise o reţetă compensată pentru un anticoagulant care se dă postoperator şi pe care trebuia să-l ia la externare. A aflat el ulterior că poate să solicite suma plătită pe acea reţetă şi a făcut solicitare la CAS ca să-i dea banii. Casa l-a trimis la noi, dar legea e foarte clară. Spitalul îţi dă banii înapoi numai dacă există anterior un referat întocmit de medicul curant şi aprobat de şeful de secţie şi de manager“, a precizat directorul medical al SCJU Craiova, conf. dr. Dănuţ Tarniţă, medic ortoped. „Îl cunosc pe respectivul, este chiar pacientul meu. A şi venit la control, i-am scos ghipsul. Fusese operat de urgenţă pentru o fractură de tibie“, a adăugat dr. Tarniţă.
În total, CAS Dolj a efectuat în decembrie 27 de acţiuni de control la furnizorii de servicii medicale, pentru verificarea îndeplinirii obligaţiilor contractuale, din care 15 tematice şi 12 operative. Cu excepţia controlului operativ de la Ortopedie, restul verificărilor de acest fel nu au dus la depistarea de nereguli. Concediile medicale s-au eliberat cu respectarea prevederile legale la emiterea acestora (doi furnizori verificaţi), serviciile medicale raportate în luna noiembrie 2012 au fost conforme cu realitatea (trei furnizori verificaţi), medicii de familie şi-au respectat programul de activitate (şase furnizori verificaţi).

Radiolog pus să dea înapoi peste 15.000 de lei

Sancţiuni s-au dat de CAS Dolj şi în urma controalelor tematice. Cea mai drastică s-a aplicat în cazul unui furnizor care efectuează radiologii dentare, din cei trei furnizori de servicii medicale în ambulatoriul de specialitate – medicină dentară care au fost verificaţi. La cel în cauză s-a constatat că s-au raportat investigaţii paraclinice fără ca ele să fie efectuate în baza unor bilete de trimitere emise de alţi medici stomatologi şi s-a dispus măsura recuperării acestora, în valoare totală de 15.611,55 lei. Radiologul respectiv s-a ales şi cu diminuarea cu 30% a valorii serviciilor paraclinice decontate de Casă, în lunile în care s-au constatat raportările eronate.
CAS Dolj a mai identificat şi servicii raportate de medici de familie, care nu s-au regăsit în evidenţele cabinetelor medicale sau nu au fost confirmate prin semnătură de către pacient. „Pentru serviciile medicale raportate şi neefectuate, medicii respectivi au fost sancţionaţi cu avertisment scris, diminuarea cu 10% a sumei alocate pentru plata per capita din luna în care au fost identificate serviciile respective şi cu recuperarea contravalorii acestora“, au precizat oficialii CAS.   
Deficienţe s-au constatat şi la alţi medici de familie, dar acestea sunt cele mai frecvent descoperite şi privesc pensionarii care au beneficiat nelegal de prescripţii medicale, în cadrul Programului pentru compensarea cu 90% a preţului de referinţă al medicamentelor pentru pensionarii cu venituri realizate numai din pensii de până la 700 lei/lună. Aceştia au declarat în scris că nu au alte venituri, deşi înregistrau şi alte venituri impozabile în afară de pensie, dar în acest caz compensarea suplimentară de 40% va fi recuperată de la persoanele care au beneficiat nelegal de ea, adică de la pensionari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS