16.7 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateReţetele din spitale, fenomen greu de eradicat

Reţetele din spitale, fenomen greu de eradicat

Sistemul de prescripţie electronică, obligatoriu de la 1 ianuarie, şi cardul naţional de sănătate nu pot controla fenomenul reţetelor date în spital pacienţilor internaţi

Informatizarea sistemului de sănătate care va aduce, de la 1 ianuarie, obligativitatea prescrierii şi eliberării de reţete numai în format electronic nu va face să dispară şi reţetele simple, care ar trebui să se dea persoanelor neasigurate, dar care apar frecvent şi la pacienţii asiguraţi internaţi în spital. Sistemul electronic vizează numai serviciile de care beneficiază persoanele asigurate şi pentru care se decontează bani de la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS), iar singurele reţete care se încadrează în acest tipar sunt cele compensate şi gratuite, pentru care se foloseau cele trei exemplare tipizate, exemplare care vor dispărea de la 1 ianuarie.
Că reţetele simple nu pot fi cuprinse în noul sistem nu este o problemă, pentru că întotdeauna vor exista şi prescripţii de medicamente pentru care Casa nu poate deconta vreun procent din valoarea lor. În schimb, constituie o problemă celebrele reţete scrise la foc automat, pe un colţ de hârtie, pacienţilor internaţi în spital şi pe care aceştia se văd nevoiţi să le cumpere, deşi, în calitate de persoane asigurate, ar trebui să beneficieze de ele gratuit, de la unitatea spitalicească. Un fenomen greu de eradicat de stat, în ciuda actelor normative care guvernează domeniul sănătăţii şi care pun pacientul pe primul plan. Spitalele au însă o altă politică şi nu de puţine ori s-au întâlnit cazuri în care drepturile bolnavului nu au fost nici pe departe respectate.

„Este ca la o consultaţie fără trimitere“

Nici cardul naţional de sănătate, a cărui implementare va începe de la 1 ianuarie, nu va rezolva problema reţetelor din spitale. O persoană internată nu va mai putea primi reţetă compensată din ambulatoriu (unele cazuri de acest gen care duc la o dublă decontare de servicii din partea CAS au fost depistate şi sancţionate în Dolj), pentru că sistemul va bloca eliberarea de medicamente atunci când pe cardul asiguratului va apărea informaţia „pacient internat“.
Dar dacă reţeta se dă la liber, pe o foaie de hârtie, care uneori nu are nici parafa medicului, fără să mai vorbim de semnătură (condiţii care trebuie îndeplinite cumulativ, conform legii, pentru a fi eliberate medicamentele de către o farmacie), iar farmaciile eliberează medicamentele fără probleme, cardul de sănătate nu are nici un fel de putere de reglementare a situaţiei. „Este ca şi cum te-ai duce să te consulţi fără trimitere de la medicul de familie. Medicul specialist îţi ia banii pentru consultaţie şi îţi dă o reţetă simplă, pe care o cumperi de la farmacie. Nu sunt servicii decontate de Casă, nu apare o trimitere pentru a se urmări finalizarea serviciului medical şi astfel nici reţeta nu apare în sistemul informatic“, a explicat conducerea CAS Dolj.

Campania Gazetei de Sud, în sprijinul pacienţilor
Cum fenomenul reţetelor date persoanelor asigurate pe perioada internării în spital se dovedeşte greu de eradicat de stat, chiar și după implementarea noului sistem informatic, pacientul este cel care ar trebui să ştie care îi sunt drepturile şi cum pot fi ele respectate. Din acest motiv, Gazeta de Sud a demarat o campanie de conştientizare a persoanelor internate în spital în privinţa drepturilor pe care le au, conform legislaţiei în vigoare. Gazeta de Sud vrea ca pacienţii să ştie că nu sunt obligaţi să cumpere medicamente şi materiale sanitare pe perioada internării, asigurarea lor căzând în sarcina exclusivă a spitalului. Dacă, totuşi, aceştia au plătit pentru medicamente sau pentru efectuarea de analize pe perioada internării, atunci ar trebui să ştie că spitalul este obligat să le dea banii înapoi.
Pentru a veni în întâmpinarea bolnavilor din spitalele Olteniei, Gazeta de Sud le va aminti acestora câteva din drepturile de care beneficiază pe perioada internării, prin intermediul unor afişe care vor fi puse în unităţile medicale, la loc vizibil. Campania va demara în luna ianuarie, cu spitalele din judeţul Dolj. Unele dintre acestea au răspuns prompt solicitării noastre şi şi-au dat în scris acordul privind demararea campaniei, altele, printre care şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, ne-au informat doar verbal că sunt de acord cu iniţiativa Gazetei de Sud şi că ne vor sprijini în demersul nostru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS