16.7 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAcţiuni de control multe, nereguli puţine

Acţiuni de control multe, nereguli puţine

Verificările făcute luna trecută de Casa de Asigurări de Sănătate Dolj la 32 de furnizori de servicii medicale au scos la iveală puţine nereguli

În luna noiembrie, comisiile de control ale Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj au efectuat 17 controale operative şi 15 tematice pentru verificarea îndeplinirii obligaţiilor contractuale de către furnizorii de servicii medicale. În aria de verificare au intrat cinci furnizori care au eliberat concedii medicale, raportările pe luna octombrie făcute de trei medici, programul de activitate a patru medici de familie şi programul şi prezenţa farmacistului în farmacie pe toată durata lui la trei astfel de unităţi, în toate cazurile concluzia fiind aceeaşi: nu există nereguli, iar prevederile legale sunt respectate.  
Controalele operative au adus însă şi o sancţiune, la Spitalul Clinic Municipal „Filantropia“, unitate căreia i s-a imputat suma de 9.332,88 lei. Verificarea a fost dispusă de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi a privit raportarea unor cazuri de spitalizare continuă pe DRG, care ar fi putut fi tratate în regim de spitalizare de zi. Acest lucru a şi reieşit în urma analizării foilor de observaţie, iar suma primită pentru spitalizare continuă a fost imputată (cazurile trebuia raportate în regim de spitalizare de zi). Un control operativ s-a făcut şi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, privind modul de derulare a Programului Naţional de Diabet şi Boli de nutriţie şi a Programului Naţional de Boli Endocrine. Aici s-a constatat că există stocuri de medicamente care acoperă necesarul lunar pentru tratamentul pacienţilor.

Pensionarii, banii înapoi pe medicamente

În cadrul controalelor tematice întreprinse de CAS Dolj s-au descoperit, în cazul medicilor de familie, aceleaşi nereguli privind pensionarii care ar trebui să beneficieze de compensarea cu 90% a medicamentelor. Unii dintre ei, deşi declaraseră în scris că nu mai au şi alte venituri impozabile, au fost identificaţi şi cu alte venituri în afară de cel dintr-o pensie de până la 700 de lei pe lună (singurul venit care le dă dreptul la compensarea cu 90%). Pensionarii care au beneficiat nelegal de respectivele prescripţii medicale vor fi obligaţi să restituie compensarea suplimentară de 40%, în cazul medicamentelor cumpărate în baza reţetei.
Totodată, au mai fost verificaţi şi cinci furnizori de medicamente compensate şi gratuite în tratamentul ambulatoriu, constatându-se că sunt respectate clauzele contractelor de furnizare servicii încheiate cu CAS Dolj. Controale s-au făcut şi la doi stomatologi, în cazul unuia dintre ei stabilindu-se că nu sunt respectate clauzele contractului de furnizare de servicii medicale încheiat cu CAS. În această situaţie, s-a dispus măsura diminuării cu 30% a serviciilor de medicină dentară din luna august 2012.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS