14.8 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSănătatea doljeană - conducere nouă, probleme vechi

Sănătatea doljeană – conducere nouă, probleme vechi

George Beţiu şi Ludmila Prunariu au fost învestiţi ieri în fruntea Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, instituţie care trebuie să rezolve toate problemele de sănătate publică din judeţ

Începând de ieri, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj are o nouă conducere. George Beţiu a fost învestit oficial în funcţia de director executiv al acestei instituţii, în timp ce Ludmila Prunariu este noul director executiv adjunct, cei doi ocupându-şi posturile în urma unui concurs susţinut la mijlocul lunii trecute. Prefectul judeţului Dolj, Marius Deca, a fost cel care a citit ordinele de ministru prin care Beţiu şi Prunariu au fost numiţi în noua funcţie, aceştia depunând apoi jurământul de învestitură în faţa colegilor şi a autorităţilor locale.
„Este o onoare pentru mine să fac parte din colectivul profesionist al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj. Sper ca prin activitatea pe care o desfăşurăm să implementăm politicile şi strategiile guvernului în domeniul sanitar, programele de sănătate ale Ministerului Sănătăţii, iar împreună cu autorităţile locale să identificăm noi probleme de sănătate şi noi programe, în funcţie de nevoile judeţului nostru. Îmi doresc să menţinem această instituţie măcar la nivelul prestigiului actual, dar, dacă e loc de mai bine, să o ducem şi mai departe“, au fost primele cuvinte ale noului director executiv.
George Beţiu are o activitate de 26 de ani în domeniul sanitar, fiind, pe rând, medic de circumscripţie, medic de familie, director medical la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Dolj, ultima dată deţinând funcţia de secretar al Colegiului Medicilor Dolj. În ceea ce o priveşte pe Ludmila Prunariu, aceasta lucrează de 21 de ani în cadrul DSP Dolj, iar în calitate de director adjunct şi-a propus ca „toate problemele de sănătate publică din judeţ să-şi găsească rezolvarea“.

„Investitorii fug din Craiova, dacă ajung la spital“

Sănătatea doljeană nu arată însă prea bine în momentul actual, deşi problemele sunt vechi şi se regăsesc în întreg sistemul sanitar din ţară. „Toţi suntem vinovaţi pentru ce se întâmplă în spitalele de la noi, pentru că nu este deloc OK situaţia actuală“, a spus, în cadrul aceluiaşi eveniment, viceprimarul Craiovei, Cristina Calangiu, în subordinea căreia se află trei mari spitale din Bănie, „Filantropia“, spitalul de Neuropsihiatrie şi cel de Boli Infecţioase. „Dacă un investitor ar veni acum la Craiova şi ar ajunge la spital, pentru o problemă de sănătate, ar fugi apoi de ar rupe pământul de aici“, a oferit viceprimarul Calangiu un exemplu al realităţii din Dolj. Aceasta a mai menţionat că mizeria din spitale nu depinde de bani, ci de faptul că ele s-au complăcut în situaţia actuală şi că este nevoie de mult lobby pentru a cere şi primi bani pentru sistemul de sănătate din Oltenia.
Despre problemele din sistemul sanitar a vorbit şi prof. univ. dr. Tudor Udriştoiu, senator de Dolj şi membru în Comisia de Sănătate a Senatului. „Ministerul Sănătăţii să nu se ocupe doar de urgenţe, pentru că atât ministerul, cât şi Casa de Asigurări de Sănătate s-au cam abătut de la Constituţie, care spune că sănătatea este un drept garantat. Revenim la situaţia de la mijlocul secolului trecut, pe cei neputincioşi îi lăsăm să se ducă“, a spus dr. Tudor Udriştoiu.
„Cât costă viaţa unui om? Cel mai scump este în Norvegia, mă refer la cheltuielile statului, în timp ce cetăţeanul român este tot timpul în coada unui astfel de clasament. Se preconizează ca jumătate din valoarea unui medicament să fie preţul, iar eficacitate şi siguranţă 15 la sută, ceea ce este puţin ciudat“, a mai spus Udriştoiu, medic primar psihiatru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS