15.6 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSpitalele doljene, finanţate până la sfârşitul anului

Spitalele doljene, finanţate până la sfârşitul anului

Cele circa 39 de milioane de lei primite în urma rectificării bugetare de către unităţile spitaliceşti din Dolj ar ajunge până în decembrie,
dar Ministerul Sănătăţii a anunţat că va face o suplimentare pentru a acoperi şi ultima lună a anului

Până la sfârşitul acestui an, spitalele din Dolj nu vor putea invoca lipsa banilor în momentul în care ar trebui să ofere pacienţilor servicii medicale. Rectificarea bugetară făcută în această lună pe creditele de angajament a adus în plus la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj circa 39 de milioane de lei, bani care vor permite unităţilor spitaliceşti cu paturi din judeţ să-şi desfăşoare activitatea şi să presteze toate tipurile de servicii medicale, pentru spitalizare de zi, pentru bolnavii cronic şi bolnavii acut. Banii au fost împărţiţi către fiecare spital, în conformitate cu prevederile normelor de aplicare a contractului-cadru pe anul 2011-2012, ca suplimentare a valorii de contract stabilite la începutul acestui an.
Cei mai mulţi bani sunt alocaţi Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova, 16 milioane de lei, distribuirea făcându-se în funcţie de mai multe criterii, de care CAS Dolj a trebuit să ţină cont, cum ar fi numărul de cazuri validate de Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti pe anul 2011, indicele de complexitate a cazurilor fiecărei unităţi sanitare, tariful pe caz ponderat şi punctajele obţinute din autoevaluările transmise către Casă.

Mai trebuie bani
pentru luna decembrie

Singura problemă, potrivit oficialilor CAS Dolj, este că aceşti bani nu ar acoperi nevoia de servicii medicale spitaliceşti din judeţ până la sfârşitul anului, ci doar până la jumătatea lunii decembrie. „Pentru o acoperire integrală a serviciilor ar mai fi nevoie în Dolj de aproximativ 15 milioane de lei“, susţin reprezentanţii Casei Judeţene. Aceşti bani ar putea veni însă de la Ministerul Sănătăţii (MS), care a anunţat ieri că serviciile medicale din unitățile spitalicești vor fi asigurate până la sfârșitul anului 2012, prin suplimentarea Bugetului Fondului Național Unic de Asigurări de Sănătate, în vederea plăţilor datoriilor către spitale, de aproximativ 170 de milioane de lei. Suma reprezintă restanţele unităţilor sanitare din subordinea MS, din care cu termen de plată mai vechi de 90 de zile, considerate arierate, în jur de 79 de milioane de lei.
„Pentru luna decembrie 2012, serviciile medicale se asigură conform prevederilor art. 6 din contractul-cadru, plăţile urmând să fie efectuate în ianuarie 2013“, a afirmat preşedintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Doru Bădescu. „La finanţare vor avea prioritate unităţile sanitare regionale şi cele din zonele unde se rezolvă cazurile complexe. Sumele finale pentru fiecare unitate se vor stabili cu exactitate după finalizarea procedurilor de rectificare bugetară“, a spus şi subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat.
Spitalele consideră că decembrie este o lună plină de evenimente (creşte numărul de spitalizări şi de prezentări la Urgenţă), ţinând cont de virusurile care circulă în perioada de iarnă şi de complicaţiile care pot apărea la bolnavii cronic din cauza temperaturilor scăzute, iar o suplimentare a fondurilor este binevenită.

Analize gratuite la spitalele
din Filiaşi, Dăbuleni şi Segarcea

Pe lângă banii primiţi în urma rectificării, trei unităţi medicale din Dolj vor beneficia şi de alte sume de la CAS. Din luna noiembrie, spitalele din Filiaşi, Dăbuleni şi Segarcea vor putea face analize medicale în ambulatoriu, decontate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Dolj. Cele trei unităţi spitaliceşti au obţinut certificare ISO pe laborator care le permite să intre în contract cu Casa pentru furnizarea către asiguraţi de servicii medicale paraclinice în ambulatoriu. Până acum, la cele trei spitale se puteau face analize numai pentru persoanele internate, care erau decontate de Casă pe caz rezolvat. Pentru a beneficia de analize gratuite în contract cu CAS, asiguratul trebuie să aibă programare, în baza biletului de trimitere eliberat de medicul specialist din ambulatoriul spitalului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS