18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateInventator român, premiat cu aur

Inventator român, premiat cu aur

Inventatorul român Corneliu Birtok-Băneasa a primit sâmbătă medalia de aur la Salonul Internațional de Invenții de la Geneva pentru un dispozitiv care permite reducerea consumului de carburant la autobuze cu până la 12%, anunță Agerpres.
Invenția tânărului inginer auto din Deva, denumită „Filtru supraaspirant universal pentru motoarele de mare litraj“, a fost apreciată și de membrii delegației Poloniei la acest salon, care i-au acordat inventatorului din Deva un premiu special. „Am prezentat la Geneva un filtru de aer special, destinat motoarelor de mare litraj. El a fost testat deja, cu rezultate foarte bune pe mai multe autobuze ale Societății de Transport Local din Alba Iulia. De altfel, șeful parcului auto de la STL Alba Iulia, ing. Florian Borza, m-a însoțit la acest salon. Particip de patru ani la Salonul Internațional de Invenții de la Geneva, dar este pentru prima oară când prezint un produs bazat pe o invenție de a mea“, a declarat inventatorul Corneliu Birtok-Băneasa.
Filtrul de aer, premiat cu aur la Geneva, asigură o scădere a consumului de combustibil între 8 și 12%, la autobuzele de călători, în condițiile unui trafic urban. Inventatorul său a explicat că folosirea dispozitivului permite ca motorul autobuzului să dezvolte o putere mai mare, în condițiile în care acesta funcționează cu o turație mai mică. Diferența de turație a motorului se reflectă astfel într-o economie de carburant, care poate ajunge până la 15 litri la 100 de kilometri parcurși.
Participarea inventatorului Corneliu Birtok-Băneasa la Salonul Internațional de Invenții de la Geneva a fost posibilă în urma selecției naționale organizate de Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică (ANCS). Manifestarea a fost programată în perioada 18-22 aprilie și a reunit 798 de inventatori din 46 de țări, fiind prezentate aproape 1.000 de invenții.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS