16.2 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateScăpăm de inundaţii?

Scăpăm de inundaţii?

Reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Jiu susţin că topirea zăpezii n-a produs o creştere a nivelului râurilor.
Conducerea Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Jiu a prezentat ieri o situaţie privind debitele şi nivelurile apelor la staţiile hidrometrice pe râul Jiu, pe afluenţi şi celelalte râuri interioare, care au fost în general staţionare în ultimele zile. Formaţiunile de gheaţă existente pe râuri au fost în uşoară restrângere, iar prognozele indică menţinerea lor fără modificări importante în următoarea perioadă.
„Pe râurile interioare am scăpat până acum. N-au fost inundaţii şi nici nu cred că vor fi“, a specificat Cosmin Călin, directorul ABA Jiu, în conferinţa de presă susţinută ieri.
„Debitele pe râurile interioare sunt la nivelul a 20% din valoarea multianuală pe Jiu la Rovinari, şi 30% la Filiaşi. Jiul a reacţionat foarte puţin la topirea zăpezii. Tot ce s-a topit s-a dus în sol“, a explicat în aceeaşi conferinţă de presă directorul tehnic al ABA Jiu, Marin Tălău.

Dunărea, monitorizată din oră în oră

Pe Dunăre, rămâne însă valabilă atenţionarea hidrologică privind formaţiunile de gheaţă din apele fluviului în aval de zona Olteniei.
„Vom monitoriza din oră în oră debitele defluente la Porţile de Fier II, pentru a avea un control asupra a ce se întâmplă în aval cu sloiurile de gheaţă de pe Dunăre. În zona noastră, în Mehedinţi şi Dolj, nu au fost probleme deosebite cu aceste sloiuri de gheaţă. Debitele la intrarea în ţară sunt sub media multianuală. Prognozele sunt de staţionare către creştere uşoară a debitelor. Acum, având în vedere că se încălzeşte vremea, probabil că se vor diminua şi sloiurile de gheaţă şi se va reveni la normal în scurt timp, cred că înainte de sfârşitul lunii“, a declarat Cosmin Călin, directorul ABA Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS