16.7 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateStrăzile cu gropi din Craiova aşteaptă licitaţiile

Străzile cu gropi din Craiova aşteaptă licitaţiile

Municipalitatea nu va mai cheltui bani pentru repararea străzilor, lucrările efectuate de Delta ACM fiind ultimele din acest an achitate de la bugetul local  

Străzile care au rămas nereparate după acţiunea de plombare efectuată de firma Delta ACM sau care s-au deteriorat între timp au slabe şanse să mai fie reabilitate în acest an. Pentru că milionul de euro datorat de Primăria Craiova câştigătoarei licitaţiei pentru astuparea cu asfalt a gropilor este pe sfârşite, municipalitatea trebuie să încheie un alt contract pentru reparaţiile arterelor de circulaţie cu probleme. Iar pentru asta e nevoie de alte licitaţii. Unele străzi, cum sunt Constantin Brâncuşi, Brazda lui Novac sau Bolintineanu, sunt prinse în proiecte de modernizare, „motiv pentru care investiţiile în ele acum nu se justifică“, după cum susţin reprezentanţii primăriei.    
Viceprimarul Mărinică Dincă spune că se va încerca până la finalul acestui an parcurgerea tuturor etapelor până la faza de executare a lucrărilor, dar speră ca unele artere să intre totuşi în reparaţii, în 2011. „Pe unele străzi s-au mai făcut intervenţii pe cât se poate, o să încercăm să mai facem acolo unde este cazul, dar cu cheltuieli minime, pentru că unele au deja o documentaţie de investiţie. Dacă nu, o să terminăm anul acesta cu tot ce înseamnă licitaţii, pentru ca la anul să se înceapă direct cu reparaţiile capitale“, a precizat „vicele“ Dincă.

Încă un rând de plombe pe Brâncuşi

Una dintre străzile care s-au deteriorat şi se numără printre cele mai circulate din oraş este Constantin Brâncuşi. Aici, primăria intenţionează să-i trimită pe cei de la Delta să mai toarne câteva plombe în locurile pe unde au apărut gropi.
„Pe Brâncuşi nu se poate interveni decât în weekend, pentru că traficul este intens. O să vedem ce putem face acum, pentru că ea este prinsă într-un proiect de modernizare. Probabil o să facem o evaluare, să vedem de cât timp este nevoie pentru astfel de intervenţii şi, pe unde s-a mai lăsat asfaltul, o să punem ceva plombe“, a explicat Mărinică Dincă.
Alte străzi, precum Amaradia, Tineretului, Toamnei, Pelendava, Olteniei şi Brestei (tronsonul cuprins între bulevardul Râului şi strada Pelendava) vor fi refăcute în întregime din fonduri europene, lucrările urmând să înceapă anul acesta.

În aşteptarea banilor de la UE

Pentru cele şase străzi, municipalitatea aşteaptă banii de la Uniunea Europeană. „Străzile Amaradia, Tineretului, Toamnei, Pelendava, Olteniei şi o parte a Brestei vor fi refăcute total din fonduri europene. Am primit raport favorabil din partea Ministerului Dezvoltării, iar până la sfârşitul acestei luni sper să se semneze contractul de finanţare. Licitaţia este în derulare, pentru că legea ne permite acest lucru, iar în momentul în care vin banii am putea avea şi un constructor, care să se şi apuce de treabă“, a explicat viceprimarul Mărinică Dincă.
Edilul susţine că graficul lucrărilor îl va întocmi constructorul, „pentru că el alege în ce ordine se va apuca de reabilitări“. Valoarea investiţiei estimată de primărie pentru cele şase străzi este de 53 de milioane de lei, fără TVA, iar durata lucrărilor este de 18 luni de la data adjudecării contractului. Pe strada Pelendava, spre exemplu, s-a intervenit în primăvară, când RAADPFL a astupat gropile din carosabil cu piatră de râu. Între timp, gropile au reapărut, dar primăria spune că nu poate face mare lucru. „Pentru că strada urmează să fie refăcută din fonduri UE, nu mai putem interveni decât cu ceva minor“, a explicat  Dincă. 
În total, în acest an, municipalitatea va avea semnate contracte de finanţare de aproximativ 45 de milioane de euro, bani proveniţi de la Uniunea Europeană, guvern şi din cofinanţările bugetului local.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

15 COMENTARII