14.8 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateComercianţii din Piaţa Gării, în pragul revoltei

Comercianţii din Piaţa Gării, în pragul revoltei

Pieţarii din Craiova sunt nemulţumiţi că nu au voie să parcheze maşinile cu marfă în dreptul tarabelor şi ameninţă că blochează strada

În piaţa de la Gară se ivesc zilnic discuţii între comercianţi şi poliţiştii locali postaţi în zonă. Pieţarii sunt revoltaţi de faptul că nu pot parca maşinile pe partea carosabilă pentru a face aprovizionarea, pentru că riscă să fie amendaţi, acolo existând un indicator cu oprirea interzisă şi atenţionare de ridicare a autovehiculelor.
„Eu am stat cinci minute şi m-am trezit cu proces-verbal şi amendă de 67 de lei, plus patru puncte de penalizare. I-am dat în judecată, dar cei de la Poliţia Locală spun că e decizia consiliului local şi trebuie să o respecte. Eu ştiu că în Codul Rutier este specificat că poţi opri cinci minute, dar pe ei nu-i interesează. Te pozează şi te trezeşti cu amenda acasă“, susţine Marin Screciu, unul dintre comercianţii din Piaţa Gării.
„De şoferii cu jeep-uri se roagă să părăsească zona, dar pe noi ne sancţionează imediat când oprim. Îi obligă pe cei care aduc marfa să traverseze cu navetele şi lăzile, iar de multe ori se trece chiar prin faţa poliţiştilor locali, deşi nu e trecere de pietoni“, a spus şi Gheorghe Cojocaru, un alt comerciant.

Slalom printre maşini, cu lăzile în braţe

În timp ce acesta vorbea, cel care aducea marfa la magazinul de pâine traversa cu navetele prin loc nepermis, prin dreptul poliţiştilor locali. „Eu aduc câte 300 de lăzi de pâine pe zi şi pentru asta cineva trebuie să treacă mereu strada. Noaptea nu am cum să fac aprovizionarea pentru că magazinul este închis“, afirmă Geta Sandu, vânzătoare. „Iar eu aduc laptele prin soare, cu căruciorul, că nu am voie să vin cu maşina până la magazin“, adaugă alt comerciant.
Pieţarii mai spun că sunt hotărâţi să blocheze strada dacă nu se găseşte o soluţie de compromis. „Ar trebui să înţeleagă şi ei situaţia asta. Să se uite când ajunge maşina cu marfă şi să o fotografieze la venire şi la plecare. Dacă a stat mai mult de 20 de minute, înţelegem să se ia măsuri, dar nu pentru cinci-zece minute. Rutiera nu ne zice nimic, iar Poliţia Locală ne amendează. Dacă nu vor fi înţelegători, ne gândim la o măsură de revoltă şi vom bloca strada cu maşinile“, mai susţin comercianţii.

„Nu respecţi regulile, plăteşti!“

Poliţia Locală este însă fermă pe poziţii şi susţine că nu face altceva decât să respecte legea. „Acolo sunt amplasate nişte semne de circulaţie, cu acordul Poliţiei Rutiere, pe care trebuie să le respecte toată lumea. Pentru comercianţi, la zece metri, pe partea dreaptă, este o parcare amenajată în care este loc şi pentru un tir. Să se ducă acolo cu maşinile. În Craiova, conform hotărârii consiliului local, programul de aprovizionare este între orele 22.00 şi 6.00, iar comercianţii trebuie să-l respecte“, a explicat Octavian Mateescu, directorul Poliţiei Locale Craiova.
Acesta susţine că a existat iniţial şi o acţiune de prevenire, dar că ea nu a fost luată în seamă de comercianţii din piaţă, iar acum se merge pe sancţiuni. „Dacă s-a ajuns în situaţia asta este tot vina lor. De trei luni le-am tot atras atenţia să nu stea cu maşinile acolo, dar degeaba. Descarcă o lădiţă de fructe, pleacă şi se întorc peste câteva ore după alta. Nu se poate aşa ceva! Chiar dacă e sens unic, strada e îngustă, iar traficul este intens. Aşa că regulile impuse trebuie respectate. Dacă nu le respecţi, plăteşti!“, a adăugat Mateescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

27 COMENTARII