15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCorupţi în ochii oamenilor, curaţi pe hârtie

Corupţi în ochii oamenilor, curaţi pe hârtie

În timp ce Primăria Craiova este declarată câştigătoare de autorităţile statului în lupta împotriva corupţiei, cetăţenii o consideră una dintre cele mai corupte instituţii. Culmea ironiei, studiul care dă de pământ cu „anticorupţii“ din primărie este postat pe site-ul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, aceeaşi care a acordat locul întâi primăriei pentru proiectul „Sporirea gradului de integritate, transparenţă şi răspundere în cadrul funcţiei publice“.

Sub denumirea „Un oraş fără corupţie – Un oraş cu viitor“, Primăria Craiova a prezentat ANFP un proiect de stârpire a corupţiei din instituţie care a primit premiul întâi zilele trecute. Premiile, pupatul pe obraz şi strângerile cordiale de mâini nu ţin, însă, de cald cetăţenilor din oraş. 
Laudele la adresa Primăriei Craiova sunt contrazise de un raport din cadrul altui proiect în care ANFP este partener, publicat chiar pe site-ul de internet al instituţiei. Un studiu din cadrul proiectului „Corupţia ne priveşte pe toţi“, bazat pe percepţia cetăţenilor asupra corupţiei din mai multe instituţii doljene demonstrează că oamenii cred că în primărie se întâmplă lucruri necurate. „Într-o mare şi foarte mare măsură, aproximativ 75,4% dintre cetăţeni consideră primăria coruptă“, se arată în studiu. 63,6% dintre doljeni au afirmat că ştiu de cazuri de corupţie din experienţe personale sau prezentate în presă. „Majoritatea cetăţenilor cunosc foarte multe cazuri de corupţie, însă nu toţi doresc să vorbească deschis despre acest subiect (îndeosebi persoanele simple care vin în contact cu diferitele instituţii ale statului). Majoritatea celor care au dat exemple de cazuri de corupţie pe care le cunosc s-au limitat la cazurile care au fost făcute publice (cum este cazul primarului Craiovei, care a fost reţinut pentru luare de mită), deşi cunoşteau şi alte cazuri“, se mai arată în studiu. „O mare parte dintre cei chestionaţi răspundeau cu indignare atunci când venea vorba despre acte concrete de corupţie, întrucât considerau că oriunde ne uităm am putea găsi un asemenea exemplu. De asemenea, o idee intens vehiculată este aceea că preferăm să închidem ochii la actele de corupţie, mai ales atunci când efectele sunt benefice pentru noi. […] din punct de vedere etic, pot spune că, pentru respondenţii craioveni, corupţia este privită cu ochi răi atunci când o persoană are de suferit din cauza ei, însă poate fi privită cu ochi buni de aceeaşi persoană dacă îi aduce anumite beneficii la un moment determinat“, se scrie într-un raport al persoanelor care au realizat interviurile pentru studiu. Doljenii consideră, de asemenea, că DNA şi poliţia sunt cele mai ineficiente instituţii în combaterea corupţiei din instituţiile publice. Mass-media este la loc de cinste (88%) pentru doljeni ca sursă de demascare a corupţiei. Altă nemulţumire este legată de locurile de muncă. „În Craiova, cele mai mari probleme par să fie legate de faptul că anumite posturi nu sunt făcute publice în timp util sau de faptul că în anumite instituţii publice problemelor lor nu li se acordă destul timp, din cauza lipsei de personal“, se mai arată în studiu.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII