19.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinistrul trece, groapa de gunoi rămâne la Mofleni

Ministrul trece, groapa de gunoi rămâne la Mofleni

Vizita la Craiova a ministrului mediului, Laszlo Borbely, de acum mai bine de o săptămână, a rămas fără rezultat. Nemulţumit de faptul că groapa de gunoi de la Mofleni este prea aproape de oraş, ministrul i-a chemat marţi la raport pe responsabilii din Dolj. Degeaba, însă. Groapa nu se mută, ca să nu pierdem banii europeni pentru masterplanul pe deşeuri.

Pe 7 septembrie, Laszlo Borbely a venit în Bănie să vadă pe viu groapa de gunoi de la Mofleni, după ce primise mai multe sesizări de la locuitorii din zonă, care se plângeau de mirosul greu. Cum din birou sau din fotografii este greu să-ţi faci o idee despre cât de aproape de oraş şi de case este depozitul aşa-zis ecologic, ministrul a rămas cu gura căscată când a ajuns la faţa locului. „Îmi pare rău că groapa de gunoi s-a construit aproape de municipiu. Ea trebuie să fie la 1 km distanţă de ultima casă. Era mai bine să existe două gropi de gunoi în judeţ“, a spus atunci Borbely. Ministrul a dat de înţeles că groapa este neconformă şi pentru că nu are staţie de sortare a deşeurilor. „Cum faceţi selecţia sticlelor de plastic?“, l-a întrebat pe administratorul gropii. „Manual“, a venit răspunsul. Enervat, ministrul a dat vina pe primărie pentru lipsa staţiei. „Dumneavoastră, ca primărie, aveţi obligaţia, din banii dumneavoastră, să realizaţi această colectare selectivă. Nu înţeleg ce fel de contract a semnat primăria cu depozitarul. Acesta (contractul – n.r.) trebuia să prevadă, prin proiecte PHARE de 1,5-2 milioane de euro, o staţie de sortare. E şi interesul dumneavoastră. O să vorbesc cu Garda de Mediu. E vina primăriei că a făcut acest contract cu locaţie păguboasă. Nu ştiu cum s-a dat. Degeaba mă ameţiţi cu 500 de metri. Este prea aproape de oraş“, a spus Borbely. Apoi a încheiat scurt. „Săptămâna viitoare o să avem o discuţie la Bucureşti. Am eu o soluţie, dar nu v-o spun acum“.

N-ai autorizaţie, taci şi rabdă

Săptămâna a trecut, iar responsabilii din judeţ au fost chemaţi marţi la Bucureşti să dea explicaţii şi să primească sfaturi. Potrivit surselor prezente la discuţii, ministrul s-a arătat din nou extrem de nemulţumit de amplasamentul gropii de gunoi şi a cerut insistent să fie mutată în alt loc. „Este foarte aproape de oraş şi de case“, a spus el delegaţiei doljene. Borbely i-a întrebat pe reprezentanţii Gărzii de Mediu Dolj câte amenzi au dat administratorului gropii. Şi a aflat – cinci la număr, ultima, de 5.000 de lei, fiind dată acum câteva zile. Delegaţia doljeană l-a asaltat pe ministru cu explicaţii despre cât de bun este actualul amplasament şi cum persoanele care au făcut sesizări la minister nici nu au autorizaţie de construire, deci nu au dreptul să se plângă de miros. În plus, i-au mai spus oficialii doljeni, mutarea gropii ar tergiversa implementarea masterplanului şi există riscul de a pierde fondurile europene de zeci de milioane de euro. Văzând cu câtă ardoare apără oficialii doljeni depozitul de la Mofleni, Borbely s-a lăsat în cele din urmă păgubaş şi le-a spus să facă aşa cum doresc. Nu s-a putut însă abţine şi l-a întrebat cu tâlc pe viceprimarul Mărinică Dincă: „Mai faceţi ştrandul acela din parc (Parcul Tineretului – n.r.)?“. „Da“, a venit răspunsul. „E păcat de parc să fie lângă groapă“, a mai spus Borbely. Prezent la discuţii, prefectul de Dolj, Eugen Georgescu, a precizat că el a susţinut ideea ministrului de mutare a gropii. „Nu înţeleg ce s-a întâmplat acolo şi de ce s-a susţinut menţinerea gropii pe actualul amplasament“, a declarat prefectul. Directoarea Gărzii de Mediu Dolj, Ileana Şerban, care a făcut parte şi ea din delegaţia doljeană, a spus că ministrul nu s-a arătat deranjat de amplasamentul gropii. „A spus că şi-ar dori două gropi de gunoi în Dolj, aşa cum este în alte judeţe. De asemenea, în urma discuţiilor, am concluzionat că trebuie modificaţi indicatorii financiari, deoarece gropile din mediul rural au fost deja închise, iar proiectul prevedea fonduri pentru acest lucru, care nu mai este necesar acum“, a spus Şerban.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII