15 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateContractele cu fonduri europene, verificate de MFP

Contractele cu fonduri europene, verificate de MFP

Ministerul Finanţelor Publice va verifica, cu prioritate, procedurile de atribuire a contractelor de achiziţie publică finanţate din fonduri europene, în vederea diminuării riscului de corecţii financiare ce ar putea fi aplicate României de către Comisia Europeană, potrivit unui proiect de act normativ.
În contextul crizei economice pe care România o traversează, caracterul preventiv al acestei verificări este de natură să contribuie la creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene, potrivit proiectului.
Ministerul va verifica aspectele procedurale aferente procesului de atribuire a contractelor care intră sub incidenţa Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii a căror finanţare este asigurată din bugetul fondurilor europene nerambursabile, se arată în proiect.
Verificarea priveşte etapele procesului de achiziţie publică, după publicarea anunţului/invitaţiei de participare şi până la semnarea contractului. În situaţiile excepţionale reglementate de lege, în care este permisă încheierea contractului fără publicarea prealabilă a anunţului de participare, verificarea priveşte etapele procesului de achiziţie începând cu transmiterea invitaţiei de participare la negociere şi până la semnarea contractului.
Astfel, atribuţiile Ministerului Finanţelor Publice sunt de urmărire a derulării principalelor etape ale procedurilor de atribuire a contractelor, pentru prevenirea şi corectarea neconformităţilor cu legislaţia în domeniu, şi analizarea documentaţiei de atribuire, cu excepţia verificării specificaţiilor şi motivaţiilor tehnice, pentru a contribui la asigurarea conformităţii acesteia cu prevederile legale, se mai arată în proiect.
Atribuţiile MFP sunt exercitate la nivel central printr-o structură de specialitate, respectiv Unitatea pentru Coordonarea şi Verificarea Achiziţiilor Publice (UCVAP), şi la nivel teritorial prin structuri specializate în cadrul direcţiilor generale ale finanţelor publice, respectiv Compartimente de Verificare a achiziţiilor publice.
Prin modificările aduse, s-a introdus verificarea procedurilor de atribuire pentru toate contractele finanţate din fonduri europene, indiferent de valoare, se mai arată în proiect.
Până acum erau verificate, selectiv, doar contractele de furnizare cu o valoare de minimum 100.000 de euro, contractele de servicii de peste 125.000 de euro şi contractele de lucrări de cel puţin un milion de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS