16.2 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateClientela, demascată de criză

Clientela, demascată de criză

Contractele publice pentru întocmirea documentaţiilor tehnice şi a planurilor urbanistice sunt atribuite clientelar de Primăria Craiova, susţin patronii din Bănie.

Mai multe planuri urbanistice şi proiecte tehnice scoase la licitaţie de Primăria Craiova nu au avut căutare în ultimul an, deşi e perioadă de criză. Paradoxal, milioane bune, adică zeci de miliarde de lei vechi, au rămas necheltuite. Enigma este desfiinţată de reprezentanţii unor firme cu activitate în domeniu: toată documentaţia aferentă investiţiilor primăriei este atribuită cu dedicaţie. Faptul că nu sunt încă date contracte de sute de mii sau de milioane nu înseamnă că acestea nu au căutare. Înseamnă numai că în acel moment clientul nu este pregătit să se apuce de lucru, fiind deja ocupat cu alte contracte publice. „Vă miră faptul că a fost scos la licitaţie de trei ori un PUZ (plan urbanistic zonal) în «Romanescu»? Păi, vă spun eu de ce. Am vrut să depun şi eu oferta, dar mi s-a transmis că n-am ce să caut, că e inutil. Ce înţelegeţi de aici? Era vorba de un miliard (de lei vechi – n.r.). Vi se pare un nimic? Am înţeles aluzia şi mi-am văzut de treabă. Cum cine mi-a transmis? «Prietenii» primăriei, dar nu pot să le spun numele public, că nu i-am înregistrat“, povesteşte patronul unei societăţi craiovene. Aceeaşi situaţie în cazul proiectării şi execuţiei fântânii arteziene din cartierul Rovine, lucrări estimate la 676.000 de lei. Licitaţia a fost anulată de două ori până acum, pe motiv că nu au existat oferte sau că ofertele „nu puteau fi comparate“. „Ştiu despre ce proiect mă întrebaţi, am vrut să mergem şi noi când s-a scos a doua oară la licitaţie. Dar am renunţat. De ce? Să zicem că ştiam sigur că vom pierde şi ni s-a părut inutil“, spune directorul unei societăţi de profil din Bănie. Reprezentanţii primăriei ne-au transmis că aspectele prezentate „nu au acoperire“, neexistând dovezi în acest sens, şi că, oricum, „fiecare contract a fost atribuit în urma unei licitaţii publice care poate fi contestată inclusiv în instanţă“.

Cine e mai des pe liste

Persoanele implicate în activităţi de proiectare refuză să declare oficial faptul că sunt gonite de la licitaţiile pentru planuri şi proiecte ale Primăriei Craiova, susţinând că nu vor putea dovedi acest lucru. În lipsa acestor declaraţii, nu putem decât să aruncăm o privire pe listele oficiale cu anunţuri de atribuire. Ultimul contract atribuit de primărie este pentru elaborarea expertizei, auditului şi a documentaţiei de avizare pentru reabilitarea şi modernizarea Serviciului Public de Asistenţă Medico-Socială Craiova, în valoare de 120.000 de lei (1,2 miliarde de lei vechi). Beneficiarul contractului este firma Proiect SA Craiova, conform anunţului de atribuite postat pe site-ul e-licitatie.ro. Înaintea acestui contract au fost atribuite lucrări asemănătoare pentru revitalizarea centrului istoric al Craiovei. Contractant este tot Proiect SA Craiova, iar suma alocată – 1,21 milioane de lei (12 miliarde de lei vechi). Antepenultimul contract de acest gen, pentru realizarea unui proiect tehnic şi a materialelor aferente, a fost câştigat tot de Proiect SA Craiova, prin asocierea cu Proiect SA Bucureşti, pentru centrul multifuncţional, pavilionul central. Suma – 452.000 de lei. PUZ-ul pentru „Romanescu“ a fost câştigat de Proiect SA, proiectul pentru alimentarea cu apă pe strada Preciziei – Proiect SA, expertiza tehnică şi documentaţia de avizare pentru reabilitarea străzii Pelendava – Proiect SA, la fel pentru strada Brestei – Proiect SA, strada Caracal – Proiect SA, strada Nicolae Iorga – Proiect SA, semaforizare intersecţia străzii Calea Bucureşti cu strada Fraţii Goleşti – Proiect SA etc. Altă firmă care umple lista cu proiecte şi expertize plătite de Primăria Craiova este Pro Cons XXI SRL Bucureşti, care lucrează pentru Delta ACM ‘93.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

20 COMENTARII