16.2 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCalorifere reci în Craiova

Calorifere reci în Craiova

Căldura se lasă aşteptată în apartamentele craiovenilor. Regia Autonomă de Termoficare nu dă drumul agentului termic decât la solicitarea asociaţiilor de proprietari, deşi trei nopţi consecutiv temperaturile au scăzut sub 10 grade Celsius.

Craiovenii care locuiesc la bloc nu vor avea căldură decât dacă asociaţiile vor solicita Regiei de Termoficare furnizarea agentului termic. Cel puţin aşa susţine directorul furnizorului de căldură, Tatian Tudorache. Deşi legea îl obligă să livreze agent termic către populaţie dacă temperaturile se situează sub 10 grade Celsius trei nopţi consecutiv, acesta aşteaptă solicitările asociaţiilor. „Regia este pregătită să furnizeze căldura în întreg oraşul. Aşteptăm însă solicitarea asociaţiilor de locatari. Putem avea surpriza că furnizăm căldură către populaţie şi apoi vin oamenii şi spun că nu sunt de acord. De exemplu, la unităţile şcolare am livrat agent termic începând de azi (vineri – n.r.). Cei de la Liceele «Henri Coandă», «Nicolae Titulescu» şi «Neniţescu» nu au fost de acord cu furnizarea căldurii decât de luni. Acelaşi lucru se întâmplă cu asociaţiile de locatari“, a precizat Tudorache.
De teama facturilor, craiovenii preferă să tremure de frig în propriile case. Mulţi oameni au rămas fără un loc de muncă şi unii dintre ei au facturi restante încă din sezonul rece 2008-2009. „Până în prezent, la asociaţia noastră nu a solicitat nimeni să pornim căldura. Cred că oamenii se gândesc să nu mai plătească în plus două săptămâni. Nu se ştie ce va fi de la anul. Aşa că mai pun o haină pe ei, mai folosesc un radiator“, a spus Victor Stamin, preşedintele la Asociaţia de proprietari nr. 5 din cartierul 1 Mai.

O cerere pentru căldură

La cealaltă extremă se situează asociaţiile care consideră că temperaturile scăzute din ultima perioadă impun furnizarea căldurii în locuinţele craiovenilor. Locatarii care vor să facă rabat de la normalitate pot opri robinetul din subsolul imobilului. „Eu am trecut pe la blocurile din asociaţie şi numai 12 locatari sunt de acord să se dea căldură de acum. Cei mai mulţi mai speră să se încălzească vremea şi să se întârzie până pe 1 noiembrie. Oricum, luni (astăzi – n.r.)voi face o cerere către Regia de Termoficare pentru că seara şi pe timpul nopţii este foarte frig în locuinţe. Sunt copii, sunt bătrâni. La blocurile care refuză se pot opri robinetele“, este de părere preşedintele Asociaţiei nr. 2 Brazda lui Novac, Dumitru Mihai.
Cei mai avantajaţi în acest sezon sunt deţinătoriio de centrale de apartament, fiind siguri că plătesc atât cât consumă, dar şi proprietarii apartamentelor reabilitate termic pe propria cheltuială, pentru că administraţia locală nu a investit nici un leu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

39 COMENTARII