19.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCJ Dolj îi fuge pământul de sub picioare

CJ Dolj îi fuge pământul de sub picioare

Un scandal imobiliar de proporţii stă să izbucnească între Primăria Craiova şi Consiliul Judeţean Dolj. Aproape şase hectare de teren din cele 250 primite de CJ după lupte seculare cu Ministerul Apărării sunt la un pas să-şi ia zborul către mai multe persoane care le-au revendicat, din cauză că primăria a tăcut chitic şi nu a suflat o vorbă despre procesul în care era implicată.

Cele aproape şase hectare sunt situate strategic la Drumul European 70 Craiova – Slatina, în incinta unităţii militare dezafectate, al cărei teren Consiliul Judeţean Dolj l-a primit de la Ministerul Apărării în toamna anului trecut, după insistenţe ce au durat aproape doi ani. În timp ce autoritatea judeţeană trăgea sforile să preia pământul pentru extinderea Aeroportului Internaţional Craiova şi dezvoltarea unor proiecte pe fonduri europene, primăria se lupta pe tăcute cu mai mulţi moştenitori care revendicaseră 5,7 hectare de teren. Ciudat este că, deşi iniţial a respins cererea de retrocedare, municipalitatea face acum jocul moştenitorilor şi cere terenul de la CJ Dolj invocând o sentinţă judecătorească, dar care nu o obligă în nici un fel să procedeze astfel.

De la Mischii la Craiova, via Gherceşti

În 2005, mai mulţi moştenitori cu numele de Scorbură şi Neaţu au cerut primăriei să le reconstituie dreptul de proprietate pe fosta parcelă Tabacovici, actuală 103. Primăria Craiova le-a respins cererea motivând că terenul se află pe teritoriul comunei Gherceşti şi i-a invitat să-şi rezolve problemele acolo. Nemulţumiţi, moştenitorii au făcut contestaţie la Comisia Judeţeană a Prefecturii Dolj, dar au primit acelaşi răspuns. Atunci, aceştia s-au adresat Judecătoriei Craiova, căreia i-au cerut să anuleze hotărârea Comisiei Judeţene, lucru care s-a şi întâmplat. Doar atât însă. Instanţa nu le-a recunoscut nicăieri dreptul de proprietate asupra terenului solicitat, ci a cerut Comisiei Locale Craiova să decidă dacă le dă sau nu pământul. „În consecinţă, (instanţa – n.r.) va obliga intimata Comisia Locală de Aplicare a legilor fondului funciar a municipiului Craiova să soluţioneze cererea de reconstituire a dreptului de proprietate privind terenul în suprafaţă de 5,73 hectare situat pe teritoriul municipiului Craiova, tarlaua 103, (…) în sensul emiterii propunerii de validare sau invalidare“, se arată în motivarea sentinţei Judecătoriei Craiova din septembrie anul trecut.
Pe scurt, instanţa a dat posibilitatea primăriei să fie de acord sau nu cu retrocedarea în natură a terenului. Fără să ia o decizie oficială, municipalitatea a întors foaia din motive necunoscute încă şi s-a transformat peste noapte în avocatul moştenitorilor, fără să se întrebe prin ce miracol administrativ a ajuns terenul respectiv de la Gherceşti la Craiova. Cel care a mutat pământul dintr-o localitate într-alta este expertul topograf Paul Murăreţu. Raportul de expertiză extrajudiciară prezentat instanţei nu aduce un argument de mutare a terenului. Singurele menţiuni sunt cele la actele de proprietate şi la planul urbanistic general al Craiovei sau al comunei Gherceşti. Expertul nu face nici o menţiune despre Legea nr. 2/1968 privind delimitarea graniţelor administrativ-teritoriale. Murăreţu a decretat sec că terenul este în Craiova, dând cale liberă judecătorului să pună primăria la treabă. Raportul expertului este cu atât mai ciudat cu cât, conform actelor depuse în dosarul de revendicare în temeiul Legii nr. 247/2005, nr. 66137/2005, Scorbură Tudor a fost înscris în vol. II Bariera Valcii, la nivelul anilor 1951-1955, ca deţinând o suprafaţă de 11,00 ha pe Mischii, aşa cum rezultă din fila de registru agricol.

Teren prin răvaş

În loc să înceapă studiul actelor, municipalitatea a trimis pe 15 aprilie Consiliului Judeţean Dolj un răvaş care i-a răvăşit pe mai-marii instituţiei. Sub semnătura primarului Antonie Solomon şi a secretarei Nicoleta Miulescu, municipalitatea cere CJ să predea cele 5,7 hectare de teren Comisiei Locale de Fond Funciar, „în vederea punerii în posesie a proprietarilor“, după cum se arată în misivă. Cu alte cuvinte, fără să decidă dacă validează sau nu retrocedarea în natură, municipalitatea cere, cu o grabă suspectă, pământ în numele unor persoane cu care doar ce s-a judecat.
Preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, a încercat să dea o notă dramatică gestului spunând că este primul atac la adresa Aeroportului Craiova. „Nu am ştiut de proces. Doar am fost informaţi să dăm terenul. Acolo este o zonă foarte interesantă. Vom căuta alte căi de atac“, a spus Prioteasa.
Contactat telefonic, primarul Solomon a precizat că în acest caz „se va respecta legea“. Surse din primărie au declarat că este posibil ca moştenitorii să fie propuşi pentru despăgubiri la Fondul Proprietatea în cazul în care consiliul judeţean va refuza să pună terenul la dispoziţie. Dincolo de cererea dubioasă formulată înainte ca membrii Comisiei de Fond Funciar să se întrunească şi să ia o decizie, primăria este într-o situaţie delicată deoarece nu este titulara terenului revendicat şi se poate alege astfel cu alt proces prin care să fie obligată să execute silit consiliul judeţean.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

18 COMENTARII