19.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateFraude la Boli Infecţioase

Fraude la Boli Infecţioase

Conducerea Spitalului de Boli Infecţioase din Craiova a fost luată la puricat de poliţiştii doljeni de la Ser-viciul de Investigare a Fraudelor. Oamenii legii au întocmit deja un dosar penal privind posibile fraude şi deturnări de fonduri care s-ar fi produs la această unitate sanitară.

 

Controlul dispus de Ministerul Sănătăţii la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş" din Craiova nu a rămas fără urmări. Aflând de concluziile alarmante ale controlului, poliţiştii doljeni de la Serviciul de Investigare a Fraudelor au cerut o copie a raportului făcut în urma verificărilor şi au întocmit deja un dosar penal pe numele unor persoane din conducerea spitalului. Cercetările sunt abia la început, însă poliţiştii bănuiesc că s-ar fi săvârşit mai multe fraude şi deturnări de fonduri la acest spital.

 

Preţuri umflate la lucrări

 

Potrivit unor surse judiciare, verificările pe care urmează să le facă oamenii legii vizează mai multe aspecte. O primă chestiune de lămurit se referă la Secţia de terapie intensivă amenajată la parterul spitalului de firma Tifco şi care ar fi trebuit să coste circa 390.000 de lei, dar lucrările ar fi ajuns la 700.000 de lei. Poliţiştii încearcă să afle cum a fost posibil ca lucrarea să coste aproape dublu, de ce conducerea spitalului a acceptat să plătească în plus şi mai ales de unde provine diferenţa de sumă. În această din urmă privinţă, oamenii legii bănuiesc că diferenţa ar proveni din banii acordaţi de Casa de Asigurări de Sănătate Dolj pentru servicii medicale, dar care ar fi fost deturnaţi şi folosiţi în alte scopuri de persoane din conducerea instituţiei sanitare.

Oamenii legii vor investiga şi altă lucrare efectuată la acelaşi spital tot de Tifco – este vorba despre reabilitarea Secţiei de pediatrie a spitalului. Poliţiştii vor să afle dacă este adevărat că pentru reabilitarea a doar patru saloane spitalul ar fi plătit enorma sumă de 170.000 de lei.

 

Control la medicamente

 

Alt aspect care urmează să fie lămurit de ancheta poliţiştilor de la Investigarea Fraudelor îl reprezintă achiziţiile de medicamente scumpe, dar nu neapărat necesare, decise de alte persoane decât şefii de secţii.

Într-o adresă remisă Gazetei de Sud, conducerea unităţii respinge acuzaţia potrivit căreia achiziţiile de medicamente ar fi făcute de economistul spitalului fără ca medicii să fie întrebaţi. „S-au contractat medicamente conform solicitărilor făcute de medicii-şefi de secţie, cât şi de farmacista-diriginte a spitalului, doamna Elena Vişan. (…) Necesarul de medicamente se întocmeşte anual de medicii-şefi de secţie, respectiv de farmacista-diriginte a spitalului, şi se avizează de Comisia de farmaco-vigilente, respectiv de consiliul medical al spitalului, comisii din care cei menţionaţi fac parte în calitate de membri", se arată în adresa citată, semnată de toţi cei cinci directori ai spitalului: manager Valentina Ionescu, director medical Ileana Băzăvan, director de îngrijiri medicale Luminiţa Poenaru, director financiar-contabil Ileana Constanţa Savu Drăgnei şi director administrativ Victoria Paliu. La urechile poliţiştilor a ajuns însă altă variantă, anume aceea că amintita Comisie de farmaco-vigilente (Comisia medicamentului, cum i se mai spune) nu s-ar mai fi întrunit de vreo… trei ani. Păi, atunci cine a decis ce medicamente să fie achiziţionate şi în ce cantităţi?

 

Afaceri cu tichete de masă

 

Persoanele din conducerea spitalului urmează să dea cu subsemnatul în faţa poliţiştilor şi în legătură cu perceperea unei taxe de 500 de lei la înscrierea la concursul pentru angajarea de asistente medicale, organizat în noiembrie 2008. Oamenii legii vor să afle ce s-a întâmplat cu aceşti bani, care s-ar fi „evaporat" după ce au fost încasaţi de la candidaţi, fiind apoi depuşi la casieria unităţii câteva luni mai târziu, abia în momentul în care la controlul venit de la minister s-a întrebat de ei.

Nu în ultimul rând, poliţiştii vor să afle cum de anumite persoane figurează că au primit tichete de masă de la spital, dar, de fapt, n-ar fi văzut niciodată aceste bonuri, însă ele ar fi ajuns în magazinul unei persoane cu funcţie de conducere la această unitate sanitară. De asemenea, oamenii legii doresc să afle care este explicaţia modificării unor state de plată a orelor suplimentare pentru anumite persoane cu funcţii la Spitalul de Boli Infecţioase din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

18 COMENTARII