19.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateBăieţii deştepţi din Prefectura Dolj, traşi de urechi

Băieţii deştepţi din Prefectura Dolj, traşi de urechi


După ce justiţia craioveană a dat de pământ cu fostul prefect, Dumitru Silviu, şi cu juriştii Prefecturii Dolj, şi Ministerul Agriculturii consideră că băieţii deştepţi din administraţia judeţului au călcat strâmb când au decis retrocedarea unei hălci din Staţiunea de Cercetare şi Producţie Şimnic.

Lupta crâncenă pe terenurile de la Şimnic a ajuns la urechile Ministerului Agriculturii, pus în faţa unei situaţii deloc plăcute. Aproape jumătate din suprafaţa Staţiunii a fost hăcuită de Comisia Judeţeană de Fond Funciar şi oferită pe tavă primarilor din Şimnicul de Sus şi Gherceşti pentru retrocedări. Invocând dreptatea şi repararea erorilor comunismului, Silviu Dumitru a călcat în picioare legea şi s-a substituit guvernului, smulgând aproape o mie de hectare din domeniul public al statului. Cel puţin aşa susţin două hotărâri ale Judecătoriei Craiova, despre care GdS a relatat pe larg în numărul de ieri, dar şi Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, prin vocea secretarului de stat Cătălin Aurelian Roşculete. Într-un răspuns solicitat de conducerea Staţiunii Şimnic, trimis şi noului prefect de Dolj, Florin Stancu, secretarul de stat explică de ce terenul nu putea fi retrocedat. „Întreaga suprafaţă de teren este domeniul pubic al statului, care, prin Protocolul de predare-primire nr. 57542/21.12.2006, s-a predat din administrarea ADS în administrarea Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Şimnic, cu destinaţia teren indispensabil pentru activitatea de cercetare, suprafeţe pentru care legiuitorul a introdus o limitare în ceea ce priveşte retrocedarea“, se arată în răspunsul lui Roşculete. Potrivit acestuia, Legea nr. 247/2005 prevede că terenurile din perimetrele staţiunilor, institutelor şi centrelor de cercetare care fac obiectul retrocedării se vor delimita în sole compacte, începând de la marginea perimetrului. Reprezentantul ministerului invocă apoi Legea nr. 290/2002 privind funcţionarea unităţilor de cercetare-dezvoltare, care stipulează că „terenurile aparţinând foştilor proprietari, dar indispensabile activităţii de cercetare-dezvoltare (…) vor fi păstrate în administrarea unităţilor de profil“. Totodată, alt argument care contrazice hotărârile Comisiei Judeţene de Fond Funciar este Legea nr. 213/1998, care stabileşte că trecerea unui bun aparţinând domeniului public al statului din domeniul public în domeniul privat al statului se poate face numai prin hotărâre de guvern. „Sancţionarea actelor juridice încheiate cu încălcarea acestor dispoziţii este nulitate absolută“, se mai arată în răspunsul ajuns pe masa prefectului.

Ce înseamnă distrugerea Staţiunii

Efectele retrocedării haotice ar putea afecta agricultura doljeană. „Cererea pieţei pentru sămânţa de grâu din soiurile româneşti este greu de acoperit din suprafaţa existentă în prezent, iar dispariţia acesteia va produce un adevărat cutremur în domeniu“, avertizează secretarul de stat. Şi mai grav este faptul că dispariţia terenului ar putea să creeze României o imagine şi mai defavorabilă în ochii Uniunii Europene. Ministerul aprobase într-o şedinţă din octombrie 2008 studiul de fezabilitate privind modernizarea biobazei de cercetare-dezvoltare zootehnică, pentru a îndeplini condiţiile impuse de aderarea la UE. Cum pământul nu mai e, proiectul a rămas în aer.

Marinescu crede că ministerul nu ţine cont de lege

Directorul Direcţiei de Verificare a Legalităţii Actelor, Informare şi Relaţii Publice, Eugen Marinescu, a declarat pentru GdS că nu poate comenta deciziile Judecătoriei Craiova şi punctul de vedere al Ministerului Agriculturii. Aştept ca procesul să se termine definitiv şi irevocabil. Noi avem un răspuns de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor şi de la Ministerul Justiţiei, care spun că am procedat bine. Din câte văd, sunt răspunsuri diferite de la două instituţii ale statului. Să modifice legea, atunci. Eu cred că răspunsul Ministerului Agriculturii nu ţine cont de lege. ANRP ne-a spus că trecerea din domeniul public în domeniul privat, în cazul staţiunilor de cercetare, se poate face prin  hotărâre a Comisiei Judeţene. Eu ce să mai înţeleg?“, a declarat Marinescu. Prefectul de Dolj, Florin Stancu, şi-a nuanţat ieri poziţia, dând de înţeles că în decizia pe care o va lua cu privire la Staţiune va ţine cont de membrii cabinetului său şi nu de jurişti. „Am încredere în membrii cabinetului prefectului, care au toţi studii juridice. Juriştii sunt funcţionari publici, iar până la proba contrarie beneficiază de prezumpţia de nevinovăţie. Cu siguranţă, vom ajunge la o concluzie săptămâna viitoare“, a declarat prefectul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

18 COMENTARII