19.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoljul, peste media pe ţară la evaluarea sănătăţii

Doljul, peste media pe ţară la evaluarea sănătăţii

Judeţul Dolj are un procent de participare la Programul Naţional de Evaluare a Sănătăţii peste media pe ţară. Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj, 67,91% din populaţia judeţului s-a prezentat la controlul medical gratuit oferit prin acest program. „La nivel naţional, proporţia este de 55%, ceea ce arată un interes crescut în comparaţie cu alte zone ale ţării. De asemenea, dintre persoanele care s-au prezentat la medic, 17,37% au fost neasigurate. Prin comparaţie, media pe ţară a fost de 5,7%“, a declarat dr. Ştefan Popescu, directorul adjunct medical al DSP Dolj.

În urma efectuării analizelor medicale şi interpretării riscogramei, s-a constatat că aproape jumătate din cei care s-au prezentat la medic prezintă risc de îmbolnăvire. „40,7% prezintă risc de îmbolnăvire, dintre care 27,5% – de diabet, 6,8% – de afecţiuni cardiovasculare şi 6% au risc oncologic“, a mai spus dr. Popescu.

Costul mediu al investigaţiilor pentru fiecare persoană participantă la program a fost de 50,11 lei, dintre care 39 de lei au fost cheltuiţi pe analize medicale.

Pentru persoanele evaluate care prezintă risc de îmbolnăvire s-a întocmit un plan de dispensarizare. La anumite intervale, acestea vor fi chemate la cabinetul medicului de familie şi, dacă va fi nevoie, vor fi trimise la medicul specialist.

Programul Naţional de Evaluare a Sănătăţii s-a încheiat oficial pe 31 ianuarie şi este foarte puţin probabil ca el să fie reluat. Totuşi, începând din acest an, au fost reluate controalele obligatorii. Asiguraţii sunt obligaţi, potrivit contractului-cadru de furnizare a serviciilor medicale în sistemul asigurărilor de sănătate, să meargă o dată pe an la control la medicul de familie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU