18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateTaximetriştii şi RAT Craiova sfidează preţul benzinei

Taximetriştii şi RAT Craiova sfidează preţul benzinei

Preţul carburanţilor s-a prăbuşit în ultimele două luni, spre bucuria şoferilor care îşi fac acum plinul cu mai puţini bani. Craiovenii care circulă cu taxiul sau autobuzul îşi golesc însă la fel buzunarele. Nici Regia de Transport, nici taximetriştii nu intenţionează să reducă preţurile.

De ce nu scade tariful pe kilometru la taxi? Sau preţul biletului la autobuz? Sunt întrebări pe care şi le pune orice craiovean care nu este proprietar de maşină. Nevoiţi să apeleze la taxiuri atunci când au de rezolvat o urgenţă sau să se deplaseze cu mijloacele de transport în comun, craiovenii vor aştepta mult şi bine o ieftinire a tarifelor, ba, mai mult, s-ar putea trezi cu scumpiri, în ciuda faptului că preţul benzinei şi al motorinei a scăzut cu aproape 30% în ultimul timp. „Am trăit să o văd şi pe asta. Aud aproape zilnic despre scăderea preţului la benzină, dar mâncarea e la fel de scumpă. Mi-am zis că, deh, poate or avea ei alte calcule de nu o ieftinesc, dar autobuzele şi taxiurile merg cu carburant. Ar trebui să fie mai ieftine. Fiica mea merge aproape în fiecare zi cu taxiul şi cheltuieşte 20 de lei. Eu merg cu autobuzul şi plătesc tot 1,5 lei“, a spus cu obidă Mihai Popescu, de 45 de ani. Ca el sunt mulţi care-şi pun astfel de întrebări. Oricum, răspunsul pe care GdS a încercat să-l obţină de la oficiali nu îi va mulţumi. Pe principiul „ziceţi mersi că nu facem scumpiri“, taximetriştii şi cei de la RAT Craiova spun că nu se pune problema ieftinirilor în următoarea perioadă. Adică, şi ce dacă s-a ieftinit benzina?

Doi lei, tariful corect la taxi

Directorul Camerei Naţionale a Taximetriştilor din România (CNTR) – filiala Dolj, Narcis Manea, a declarat că în calculul tarifului pe kilometru carburantul are o pondere mică. Mai importante sunt consumabilele pentru maşini şi celelalte taxe şi impozite. „Nu ieftinirea carburantului duce la scăderea tarifului pe kilometru. Ponderea carburantului în stabilirea tarifului este de 20%. Acesta nu va scădea, deoarece de la anul va creşte asigurarea obligatorie RCA, sunt cheltuieli cu consumabilele pentru maşini. Oricum, avem cel mai mic tarif din oraşele din ţară. În alte localităţi, preţul pe kilometru este între 1,8 şi doi lei“, a explicat acesta motivul pentru care tariful de 1,2 lei/km, cât este în prezent, nu va scădea în perioada următoare. Manea a precizat că preţul actual este cu mult subevaluat. „Un tarif adevărat este de doi lei/km. Considerăm că este un tarif acceptabil“, a completat Manea. Directorul CNTR Dolj a precizat că preţul nu va creşte în perioada următoare, dat fiind numărul mai mare de taximetre din Craiova. „Lucrurile se vor stabiliza când va intra în vigoare Legea taximetriei“, a încheiat acesta.

Craiovenii ar putea subvenţiona împrumutul RAT

Nici RAT Craiova nu se gândeşte la o ieftinire imediată a preţului biletului, care în prezent este de 1,5 lei la tonetă şi doi lei – la şofer. „Nu cred că ieftinim, deoarece avem alte cheltuieli mai mari, cum ar fi cele auxiliare, adică piesele pentru autobuze şi materialele, asigurarea RCA sau CASCO“, a declarat directorul interimar al regiei, Marian Teodorescu. Acesta nu a exclus faptul ca la începutul anului viitor să mărească preţul unei călătorii cu autobuzul sau tramvaiul, creştere prin care, de fapt, craiovenii ar fi obligaţi să cotizeze la împrumutul contractat de RAT pentru achiziţia de autobuze.  „Vom face o analiză după luna decembrie să vedem dacă vom scădea sau vom creşte preţul biletului. Trebuie să ţinem cont şi de faptul că avem un credit de plătit pentru autobuzele noi pe care le-am achiziţionat“, a spus acesta. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

17 COMENTARII