26.5 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateConsultări la Cotroceni

Consultări la Cotroceni

În urma consultărilor de ieri, preşedintele Traian Băsescu a constatat că toată lumea vrea la guvernare cu oricine, dar că fiecare dintre cele trei partide mari care au intrat în noul parlament doreşte să-şi impună primul-ministru.

 

Preşedintele Traian Băsescu a avut ieri, la Cotroceni, consultări cu toate partidele parlamentare şi cu reprezentanţii minorităţilor, în vederea desemnării premierului care va forma viitorul guvern.

 

UDMR vrea cu PD-L şi PNL

 

Primii au fost opt dintre cei 18 reprezentanţi ai minorităţilor naţionale. Cel al comunităţii evreieşti în Camera Deputaţilor, Aurel Vainer, a spus că minorităţile îşi doresc un guvern care să se bucure de o susţinere cât mai mare şi printre ale cărui ţinte să se afle şi grija pentru drepturile minorităţilor. Preşedintele Uniunii Armenilor, Varujan Pambuccian, a declarat după întâlnirea cu şeful statului că reprezentanţii minorităţilor naţionale, altele decât cea maghiară, vor susţine viitorul executiv, dar nu doresc posturi în cabinet.

În schimb, UDMR şi-ar dori să fie prezentă în viitorul guvern, liderul Marko Bela susţinând că politicienii din formaţiunea sa au experienţa şi pregătirea de a contribui la formarea unui cabinet stabil şi capabil să lucreze în condiţiile crizei economice. „Am opta pentru un guvern PD-L – PNL – UDMR, dar în acelaşi timp putem concepe şi alte formule. Domnul preşedinte a fost de acord cu noi că UDMR ar trebui să facă parte din viitorul guvern“, a spus Marko Bela.

 

Tăriceanu vrea iar premier

 

A urmat întâlnirea lui Traian Băsescu cu delegaţia PNL, condusă de preşedintele liberal, Călin Popescu Tăriceanu, şi formată din Ludovic Orban, Teodor Meleşcanu, Mircea Ionescu Quintus, Crin Antonescu, Norica Nicolai, Victor Paul Dobre şi Adrian Cioroianu.

La finalul consultărilor, Tăriceanu a declarat că numai garanţia deţinerii de către PNL a funcţiei de prim-ministru oferă certitudinea punerii în practică a programului de guvernare al partidului. „Toate aceste lucruri nu pot fi realizate decât dacă există nişte garanţii politice clare, care înseamnă că guvernul va fi condus de un premier din partea PNL“, a declarat Tăriceanu. El a enumerat din nou condiţiile impuse de liberali pentru a intra la guvernare – printre care menţinerea cotei unice, impozite reduse şi independenţa justiţiei.

„I-am arătat preşedintelui că avem disponibilitate de a discuta cu toate partidele, începând de la dreapta la stânga, nu avem nici un fel de preferinţă. Prin urmare, putem să discutăm cu UDMR, cu care am şi avut o discuţie şi am făcut o înţelegere prealabilă, şi cu PSD discutăm, şi cu PD-L, cu toată lumea, însă fără să facem concesii de la ceea ce reprezintă interesele electoratului liberal“, a declarat actualul premier.

 

Şi Geoană vrea prim-ministru

 

Poate cea mai numeroasă delegaţie a fost aceea a PSD+PC, formată din: preşedinţii Mircea Geoană şi Daniela Popa, vicepreşedinţii Liviu Dragnea, Victor Ponta, Ilie Sârbu, Cristian Diaconescu, Dan Nica, Gheorghe Nichita, Constantin Niţă, Cristian Diaconescu, Ion Toma, Ecaterina Andronescu, secretarul general Titus Corlăţean, dar şi liderii locali Radu Mazăre, Marian Vanghelie, Gheorghe Bunea Stancu, precum şi liderul PC Bogdan Ciucă.

Pesediştii l-au informat pe şeful statului că se consideră „soluţia morală“ şi că li se pare firesc să propună premierul, iar Traian Băsescu nu ar fi infirmat această posibilitate. „Propunerea PSD (de a pune premierul – n.r. ) nu a fost infirmată de preşedinte. E o condiţie imperativă pe care am primit-o de la partidul nostru“, a spus Geoană. „Suntem dispuşi să participăm la construcţia unei majorităţi solide şi a celui mai competent guvern pe care îl poate da România astăzi, cu respectarea condiţiilor democratice evidente, a rezultatului votului, a ponderii noastre în parlament şi a mandatului popular primit. Pentru noi este o condiţie importantă ca în guvernul viitor să dăm primul-ministru şi să avem o reprezentare corespunzătoare ponderii noastre parlamentare, în viitorul guvern şi în structura parlamentară“, a declarat Geoană, la finalul consultărilor cu preşedintele Băsescu.

 

PD-L se doreşte „pivotul central al guvernării“

 

Ultimii la consultări au fost democrat-liberalii, cei dintâi ca număr de mandate în noul parlament, realizare pentru care au fost felicitaţi de şeful statului. În urma întâlnirii cu Traian Băsescu, liderul PD-L, Emil Boc, a declarat că, pe baza câştigării celor mai multe mandate, formaţiunea sa are dreptul să aibă prima opţiune pentru formarea guvernului şi pentru a impune priorităţile. „Opţiunea dată de Constituţie este ca PD-L este să fie centrul şi pivotul central al guvernării“, a afirmat el. „Concluziile ar fi următoarele: opţiunea PD-L este pentru a forma un guvern în jurul PD-L şi pe baza principiilor şi priorităţilor noastre de guvernare, care să constituie nucleul viitorului program de guvernare“, a spus Boc, referindu-se şi la viitorul prim-ministru.

Liderul PD-L a subliniat că este deschis şi flexibil faţă de alţi parteneri, din perspectiva faptului că, deşi a câştigat alegerile, partidul său nu are majoritatea absolută, astfel că este nevoie de „coagularea“ unei majorităţi parlamentare. „Prima noastră opţiune este PNL, dar vom continua negocierile şi cu celelalte formaţiuni politice, PSD, UDMR, minorităţi naţionale“, a anunţat Boc ordinea negocierilor.

Băsescu aşteaptă majoritatea

Potrivit liderului PSD, Mircea Geoană, preşedintele Traian Băsescu doreşte să aibă luni o nouă întâlnire cu „liderii de partide, care eventual pot ajunge la o formulă majoritară“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU