16.2 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateRemăsurarea terenurilor, surpriza proprietarilor

Remăsurarea terenurilor, surpriza proprietarilor

Remăsurarea tarlalelor pe care s-au făcut punerile în posesie a stârnit nemulţumiri şi în comuna Pieleşti din judeţul Dolj, unde terenurile nu se mai vând cu hectarul, ci cu metrul pătrat, şi nu pe lei, ci pe zeci de euro. Apropierea localităţii de zona industrială a Craiovei „a dat foc“ preţurilor şi avânt bătăliei pentru terenurile cu ieşire la drumul european.

Realizarea ortofotoplanurilor şi remăsurarea tarlalelor pe care s-au făcut punerile în posesie pe legile fondului funciar au stârnit nemulţumiri în toate localităţile judeţului. Începând cu anul 1992, când s-a pus în aplicare prima lege a fondului funciar, Legea nr. 1/1991, proprietarii din tarlale s-au extins în fiecare an, astfel încât unii dintre ei au constatat că nu mai au suprafeţele întregi doar atunci când au vrut să vândă pământul şi când cadastraşii au făcut măsurătorile. Altă situaţie este legată de dimensiunea reală a acestor tarlale. În momentul în care de la fostele IAS s-au preluat suprafeţe de teren, acestea erau împărţite pe tarlale, iar fiecare avea anumite dimensiuni pe hârtie. Unele puneri în posesie s-au făcut scriptic, fără măsurători reale, iar oamenii au fost mulţumiţi dacă li s-au întocmit acte de proprietate. Abia acum, la remăsurarea tuturor tarlalelor, s-a constatat că dimensiunile pe hârtii sunt de obicei mult mai mici decât cele reale. În aceste condiţii, comisia locală a scos din tarlaua care avea dimensiunile mai mici proprietarii de la margine, fiind nevoită, totodată, să anuleze titluri de proprietate şi să ofere celor în cauză alte amplasamente.

 

Toată lumea vrea la drumul european

 

În situaţia descrisă mai sus se află şi Ioana Solomonescu, din Pieleşti, care a fost împroprietărită pe Legea nr. 18/1991 ca specialist care a lucrat la fostele CAP. Prima dată i s-au dat aproximativ 4.000 mp în tarlaua 50. După ce s-a schimbat echipa de la conducerea primăriei din localitate şi s-a luat pământul din această tarla şi i s-a dat în tarlaua 81. Iar s-a schimbat conducerea şi iar i s-a luat terenul şi i s-a dat înapoi în tarlaua 50. Nedumerită şi nemulţumită, femeia crede că este pusă inutil pe drumuri şi cineva din primărie îi poartă sâmbetele. „Problema Ioanei Solomonescu este simplă. Ea nu avea voie să ia teren în tarlaua 81, pe care am preluat-o de la IAS Robăneşti pentru a pune în posesie persoanele care au făcut cerere pe Legea nr. 1/2000. După ce s-a măsurat tarlaua nr. 81, s-a constatat că avea dimensiuni mai mici decât totalul suprafeţelor din titlurile celor care fuseseră puşi în posesie acolo. În acest caz, iar i s-a anulat titlul şi i s-a propus alt amplasament, cam de aceeaşi valoare. Ea nu a vrut să aducă titlul pentru ca OCOT să poată să-i completeze altul, fapt pentru care trăieşte cu impresia că cineva are ceva cu pământul său. Voia teren în tarlaua 81 pentru că are deschidere la drumul european“, a spus Gabriela Dumitrescu, secretara Primăriei Pieleşti. Într-o situaţie asemănătoare se află şi Viorica Stoian, care reclamă faptul că nu mai are terenul în tarlaua 56, parcela 96, şi nu înţelege de ce. „La măsurarea tarlalei respective, s-a descoperit că parcela 96 nu mai era, aşa că a trebuit să-i oferim alt amplasament. Pe măsură ce terminăm de măsurat tarlalele, descoperim că unii proprietari au mai mult teren decât în titluri, iar pe alţii trebuie să-i mutăm pe alte amplasamente pentru că tarlalele sunt mai mici decât în hârtii“, a spus primarul Viorel Dan Dică.

În toată această poveste încâlcită cu schimbatul amplasamentului şi nemulţumirile care se ţin lanţ există şi o parte amuzantă, legată de faptul că, fără excepţie, reclamanţii ataşează la documentele lor şi copia de pe titlul de proprietate al vechiului primar Costel Nica, chiar dacă terenul se învecinează sau nu cu al acestuia. Probabil că titlul de proprietate al vechiului primar circulă sub formă de foaie volantă prin comună!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII