15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateŞcolile de la ţară caută dascăli

Şcolile de la ţară caută dascăli

Aproximativ 300 de posturi vor fi scoase în acest an la concursul de titularizare. Pe aceste catedre se vor bate absolvenţii de facultate şi dascălii cu experienţă, care nu au încă un post stabil în învăţământul doljean.

 

Sute de dascăli bat în aceste zile la uşile secretariatelor şcolilor, ca să se înscrie la concursul de titularizare din acest an. Fie că sunt încă studenţi în ultimul an, că sunt cadre didactice cu experienţă care nu sunt însă titulare în învăţământ, cu toţii se vor bate pentru cele 292 de posturi titularizabile, 171 în oraşe şi 121 la şcolile din mediul rural. Cei care nu vor reuşi să obţină o catedră stabilă în învăţământ vor rămâne cu unul din cele 2.025 de posturi complete sau incomplete netitularizabile. „În perioada 29 mai – 16 iunie se depun dosarele pentru concursul de titularizare, detaşare, suplinire 2008 la centrele de examen. Cadrele didactice se pot înscrie la mai multe centre, cu condiţia ca examenele să nu se suprapună. La acest concurs se pot înscrie şi absolvenţii 2008, care trebuie să aibă în dosar şi o adeverinţă care să ateste că sunt în an terminal, iar la examen vor prezenta una de absolvire“, a explicat Gianina Chirigiu, inspectoare generală adjunctă a Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj.

 

Zeci de posturi la Liceul de Artă

 

Cele mai multe posturi titularizabile sunt la Liceul de Artă „Marin Sorescu“, 40 la catedra de muzică instrumentală, posturi care sunt libere de mai mulţi ani. „În fiecare an le scoatem la concurs, dar nu se ocupă pentru că profesorii trebuie să fie absolvenţi de Conservator. Aceştia preferă însă să lucreze la Filarmonică şi să fie în învăţământ ca şi cadre didactice asociate“, a explicat Chirigiu. ISJ Dolj a organizat aceste centre de concurs în 22 de unităţi de învăţământ, la care sunt arondate peste zece şcoli. Dintre acestea, cele mai multe posturi sunt la centrul Amărăştii de Jos, Şcoala nr. 2 Calafat şi Şcoala nr. 2 Băileşti, care au scos la concurs câte 35 de posturi ale lor sau din şcolile arondate. Cele mai puţine posturi sunt la Şcoala nr. 37 din Craiova, patru catedre titularizabile, şi la Şcoala nr. 18 din Craiova, unde dascălii vor concura pe trei posturi.

Locuri ocupate la colegii

 

Opt dintre şcolile implicate în acest concurs sunt unităţi de învăţământ independente şi îşi organizează singure probele examenului de titularizare, suplinire, detaşare. „Aceste unităţi fac parte din cele 17, cuprinse în procesul de descentralizare administrativ-financiară şi au fost impuse de minister ca unităţi-pilot pentru că au avut unu – patru posturi titularizabile. Celelalte zece fac parte din alte centre“, a mai precizat Gianina Chirigiu. Liceele craiovene au scos la concurs 258 de posturi, dintre care majoritatea sunt netitularizabile. Colegiile Naţionale „Carol I“ şi „Fraţii Buzeşti“ vor avea, de anul viitor, un singur cadru didactic titular şi 14, respectiv 13 netitulari. La CN „Elena Cuza“, „Nicolae Titulescu“ şi „Ştefan Velovan“ nu există nici o catedră liberă pentru titularizare.

 

Nu navigăm pe net, stăm la coadă la avizier

 

Listele posturilor, ale centrelor de concurs şi ale unităţilor de învăţământ arondate sunt postate pe internet, pe site-ul Ministerului Educaţiei şi al ISJ Dolj, dar sunt şi afişate la sediile centrelor de concurs şi la sediul inspectoratului. Cu toate acestea, dascălii care vor să fie titulari se înghesuie în fiecare zi la avizierele ISJ Dolj şi stau la coadă ca să citească informaţiile. „Găsesc tot ce au nevoie pe site, dar oamenii cred că e mai sigur să vină la sediul ISJ. Au mai multă încredre în ce este afişat aici decât în ce este pe site. Aşa se întâmplă în fiecare an“, a explicat Gianina Chirigiu. Probele practice ale concursului de titularizare/suplinire vor avea loc între 30 iunie şi 3 iulie, iar cele scrise, între 4 şi 15 iulie. În acest an, la concursuri vor participa mai mulţi candidaţi pentru că numărul absolvenţilor de facultate este dublu: cei care au absolvit pe sistemul vechi şi cei pe sistemul Blogna, de trei ani.

 

"În perioada 29 mai – 16 iunie se depun dosarele pentru concursul de titularizare, detaşare, suplinire 2008, la centrele de examen. Cadrele didactice se pot înscrie la mai multe centre, cu condiţia ca examenele să nu se suprapună".

Gianina Chirigiu, inspectoare generală adjunctă a ISJ Dolj

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU