18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateServicii pentru combaterea şomajului

Servicii pentru combaterea şomajului

Pentru a preveni efectele sociale nefavorabile cauzate de restructurări şi pentru a se reintegra cu uşurinţă pe piaţa forţei de muncă, în perioada preavizului, angajaţii firmelor beneficiază de servicii de „preconcediere“.

 

 

 

Conform prevederilor Codului Muncii, în cazul concedierilor colective, angajatorii sunt obligaţi să acorde preaviz angajaţilor care urmează să fie disponibilizaţi. În plus, au obligaţia să înştiinţeze Agenţiile pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), cu cel puţin 30 de zile calendaristice anterioare emiterii deciziilor de concediere. În caz contrar, potrivit Legii nr. 96/2002, angajatorii riscă amenzi contravenţionale între 1.500 şi 2.500 de lei. „În perioada preavizului, angajaţii vor participa la serviciile de preconcediere realizate de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă ori de alţi furnizori de servicii de ocupare din sectorului public sau privat, acreditaţi, selectaţi în condiţiile legii“, a declarat Laura Nicolăescu, purtătoarea de cuvânt a AJOFM Dolj, care a explicat că aceste măsuri au drept scop combaterea şomajului şi prevenirea efectelor sociale nefavorabile ale restructurărilor.

 

Anul trecut au beneficiat de servicii de concediere 156 de persoane

 

De la începutul anului şi până în prezent, AJOFM Dolj a acordat servicii de preconcediere pentru 43 de persoane disponibilizate. „În anul 2007, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Dolj a acordat servicii de preconcediere pentru 156 de persoane, ca urmare a solicitării unui număr de cinci agenţi“, a spus Laura Nicolăescu. Anul trecut, numărul persoanelor care ar fi urmat să fie concediate a fost însă mult mai mare – numai până la mijlocul lunii iunie urma să beneficieze de astfel de cursuri 498 de persoane disponibilizate de 11 agenţi economici. „Acest lucru se întâmplă datorită faptului că uneori firmele anunţă o potenţială disponibilizare care însă nu se concretizează“, a explicat Laura Nicolăescu.

 

În ce constau serviciile de preconcediere

 

Potrivit Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, serviciile de preconcediere constau în: informarea privind prevederile legale referitoare la protecţia şomerilor şi acordarea serviciilor de ocupare şi de formare profesională, plasarea pe locurile de muncă vacante existente pe plan local şi instruirea în modalităţi de căutare a unui loc de muncă. Angajaţii care vor beneficia de aceste servicii pot, de asemenea, primi servicii de reorientare profesională, în cadrul unităţii sau prin cursuri de formare de scurtă durată.

Ce este concedierea colectivă?

Potrivit Legii nr. 53/2003 din Codul Muncii, prin concediere colectivă se înţelege concedierea unui număr de:

a) cel puţin cinci salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi mai mult de 20 de salariaţi şi mai puţin de 100;

b) cel puţin 10% din salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi cel puţin 100 de salariaţi, dar mai puţin de 300;

c) cel puţin 30 de salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi cel puţin 300 de salariaţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS