15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCeferiştii au renunţat la grevă

Ceferiştii au renunţat la grevă

Călătorii scapă de greva ceferiştilor anunţată pentru începutul lunii viitoare. Ministerul Transporturilor şi conducerea companiilor CFR le-au oferit feroviarilor o creştere salarială de aproximativ 20%, după cum spun liderii de sindicat din Craiova.

Gata cu marşul, gata cu greva. Ceferiştii nu mai trag trenurile pe dreapta şi nici nu mai bat Bucureştiul la picior, ca să-l convingă pe ministrul transporturilor, Ludovic Orban, să le ofere creşterea salarială cerută. Preşedintele Uniunii Teritoriale Mişcare Comercial din Regionala Craiova, Gheorghe Frăţică, a declarat ieri că ceferiştii vor primi majorarea salarială în două tranşe. „Chiar acum (ieri – n.r.) se semnează actul adiţional pentru prelungirea contractului colectiv de muncă până pe 31 decembrie 2008. S-a convenit aplicarea salariului minim pe economie de 500 de lei în perioada 1 martie – 30 iunie, iar în perioada 1 iulie – 31 decembrie, salariul minim va fi de 540 de lei. Per total, creşterea este de 20,4%“, a spus Frăţică. Acordul de ieri vine după ce sindicatele CFR ameninţaseră că vor face miting astăzi, în Bucureşti şi că, după summitul NATO (2-4 aprilie), vor intra în grevă trei zile, consecutiv.

 

Negocieri de iarnă-primăvară

 

Negocierile salariale au început încă din ianuarie. Iniţial, ministrul transporturilor oferise o majorare de 11% din ianuarie, plus aproape 10% din mai, dar guvernul a aprobat doar 4% din aprilie şi alte patru procente din octombrie. Apoi, ultima ofertă a MT a fost de 10%, în două tranşe, iar sindicaliştii se mulţumiseră şi cu 13%, dar într-o singură tranşă. Nemulţumiţi, salariaţii CFR au oprit trenurile pe 1 februarie, timp de trei ore, şi au organizat o grevă de avertisment de două ore, pe 5 martie. După negocierile de ieri cu sindicaliştii, Orban a spus că la CFR nu se vor mai face angajări sau disponibilizări. Frăţică, a precizat, însă, că declaraţia ministrului se referă doar la angajarea de personal nou. „Dacă pleacă un impegat de mişcare, trebuie să aduci pe altcineva în locul lui. Angajările vor fi doar post pe post“, a declarat Gheorghe Frăţică.

 

Hoţii au dat emoţii călătorilor

 

Călătorii care au circulat dinspre Bucureşti către Craiova au crezut ieri că ceferiştii au declanşat o nouă grevă spontană. Trenurile au întârziat pe traseu câteva zeci de minute, dar din cauze obiective. „Am plecat cu personalul din Bucureşti, iar pe drum trenul a staţionat în două gări, câte o jumătate de oră în fiecare. Naşul mi-a spus că este grevă, dar la casa de bilete nimeni nu ştia nimic“, a declarat un călător. De vină, ieri, nu erau însă ceferiştii, ci hoţii de cablu. „Nişte indivizi au furat 50 de metri de cablu de la instalaţiile de semnalizare din dreptul localităţii Chiajna, de lângă Bucureşti, aşa că trenurile au circulat cu viteze de 20 km/h. Timpul pierdut a fost recuperat, iar întârzierile au fost în final de 10-15 minute“, a precizat Gheorghe Frăţică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS