16.2 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateMicrobuze pentru şcolari

Microbuze pentru şcolari

La sfârşitul lunii octombrie, în judeţul Gorj vor sosi 24 de microbuze pentru elevii din localităţile în care mersul pe jos către şcoală încă se practică.

Microbuzele şcolare, atât de aşteptate de mulţi elevi din judeţul Gorj, vor sosi, potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean, până la sfârşitul lunii octombrie. Acestea vor asigura transportul elevilor la şcolile unde învaţă.

„În urma solicitărilor venite de la primari şi directorii unităţilor şcolare din judeţul Gorj, vor sosi de la Ministerul Educaţiei şi Tineretului 24 de microbuze pentru 23 de localităţi. În comuna Dănciuleşti vom trimite două maşini, pentru că au fost comasate trei unităţi şcolare şi va trebui transportaţi 70 de elevi. Restul localităţilor vor primi câte un microbuz şi astfel această problemă va fi rezolvată în mare parte până la începutul lunii noiembrie. Microbuzele sunt moderne şi confortabile, de ultimul tip“, a spus Liviu Andrei, inspector şcolar general.

 

Mai sunt localităţi unde elevii vor merge pe jos

 

În localitatea Curtişoara, componentă a oraşului Bumbeşti Jiu, elevii vor merge în continuare pe jos, pentru că nu le-a fost repartizat un microbuz. Cei din cătunele mai îndepărtate au de parcurs până la 4,5 kilometri pe jos, iar cei care locuiesc mai aproape de şcoală merg în fiecare dimineaţă pe jos doi kilometri. „Se mai întâmplă să mergem şi cu autobuzul, dar mai des mergem pe jos. De fiecare dată ne întoarcem pe jos de la şcoală. Distanţa dintre casa noastră şi şcoala unde învăţăm este de patru kilometri“, a spus Alexandra Dijmărescu, elevă în clasa a VIII-a. Fata locuieşte în Tetila, un cătun din Curtişoara. „Este foarte obositor să mergi atâţia kilometri, ne trezim devreme ca să ajungem la opt în clasă. Nu am chef să înceapă şcoala, m-am dezobişnuit de atâta mers pe jos“, a afirmat George Spiridon, elev în clasa a V-a la Şcoala Generală de la Curtişoara.

Maria Dumitraşcu, primăriţa comunei Berleşti, a declarat că elevii claselor I-IV merg doi kilometri pe jos, iar cei mai mari merg chiar şi cinci kilometri pe jos, prin luncă. „Le este greu, mai ales că nu sunt mari. Nu poţi să spui că un elev de clasa a V-a sau a VI-a este mare. Se mai sperie, uneori este frig, întuneric, alteori plouă. Dar, dacă vom primi microbuz, le va fi uşor, vor merge la şcoală de plăcere“, a spus primăriţa.

Sute de elevi fericiţi

De cele 24 de microbuze noi vor beneficia câteva sute de elevi din localităţi precum Dănciuleşti, Stoina, Ciuperceni, Băleşti, Padeş, Ţicleni, Turcineşti, Slivileşti. De asemenea, microbuze şcolare vor mai sosi pentru elevii din localităţile Godineşti, Cruşeţ, Brăneşti, Schela şi Vladimir. În urma solicitărilor primite de la primari, Inspectoratul Şcolar a întocmit o listă în care prioritare au fost unităţile şcolare comasate. Localităţile unde au existat astfel de cazuri au fost primele cărora le-au fost repartizate microbuze.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS