13.1 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateGrindina a distrus case, iar drumurile primesc bani

Grindina a distrus case, iar drumurile primesc bani

Şase drumuri orăşeneşti şi două instituţii de cultură din Filiaşi par a fi atât de afectate de ploaia şi grindina căzute pe 11 august încât comisia de evaluare a prefecturii împreună cu primarul localităţii au cerut mai mult de 20 de miliarde de lei vechi. Banii sunt necesari pentru repararea drumurilor, 200 mp lemn pentru asterială, 1.540 mp tablă şi 400 mp de ţiglă.

Pe lângă acestea, oraşului Filiaşi îi sunt necesare pentru repararea locuinţelor şi anexelor avariate 32 bucăţi de tablă, 1.855 de bucăţi de ţiglă şi 75 de bucăţi de azbociment. Deşi toată lumea recunoaşte că prăpădul s-a produs în Fărcaş şi Tălpaşi, Filiaşiul are cel mai mare noroc, pentru că grindina căzută în cele două comune va repara drumurile care fac legătura oraşului cu localităţile învecinate.

 

Catastrofă pe sărite

 

Dintr-o situaţie centralizată transmisă Prefecturii Dolj şi avizată de comisiile de evaluatori, doi kilometri de asfalt din drumul judeţean 605 A Filiaşi-Melineşti au fost atât de afectaţi de grindină încât sunt necesare 5,5 miliarde de lei vechi pentru a-l repara. Alte 3,6 miliarde de lei vechi sunt cerute pentru a repara 6,35 km din drumul comunal 121A Filiaşi- Bâlta- Argetoaia, care nici măcar nu este un drum balastat, ci de pământ. 2,7 km din drumul comunal Filiaşi-Almăjel vor înghiţi balast de cinci miliarde de lei, iar pe trei kilometri din DC 121 Filiaşi- Jiu se va împrăştia balast în valoare de patru miliarde de lei. Asteriala şi acoperişul bibliotecii din Filiaşi vor fi înlocuite cu 1.445 mp de tablă şi 200 mp de scândură. În astfel de condiţii, nu avem decât să presupunem că ploaia şi grindina din 11 august au căzut la Filiaşi pe sărite, adică pe drumurile exterioare oraşului, pe bibliotecă şi pe Şcoala din Fratoştiţa. „La noi n-a prea fost grindină, dar a plouat foarte tare şi a fost şi vijelie. Este adevărat că drumurile au fost făcute praf, iar cele de pământ au fost distruse cel mai rău. Din cauza apei de pe versanţi au apărut şanţuri adânci care fac drumurile impracticabile. Mai sunt şi drumuri pe care au umblat cei de la sonde şi care după ploaie arată foarte rău. Cât despre cei doi kilometri de asfalt, trebuie să ştiţi că drumul Filiaşi-Melineşti are 20 km, din care 3,2 km sunt ai oraşului, iar diferenţa este a Consiliului Judeţean Dolj. Din porţiunea care este a noastră, doi kilometri sunt distruşi pentru că apa de pe versanţi a intrat pe sub asfalt şi l-a umflat“, a spus primarul Filiaşiului, Nicolae Stăncioi.

 

Tabla a dispărut pe drum

 

Mari discuţii la stabilirea pagubelor provocate de ploaia şi grindina din 11 august au fost legate de unitatea de măsură a pagubelor. Unii au susţinut metri pătraţi, iar alţii au susţinut bucăţi, fapt pentru care la nivelul comunelor procesele-verbale cu constatările făcute de evaluatori consemnează metri pătraţi, iar la nivelul prefecturii materialele necesare acoperirii pagubelor sunt exprimate în bucăţi. Numai că, pe drumul dintre comune şi prefectură, transformarea metrilor pătraţi în bucăţi a suferit mari modificări. Comuna deţine o situaţie din care reiese că pentru repararea zecilor de case şi anexe gospodăreşti ar fi fost necesari 5.700 mp de tablă, iar în centralizatorul prefecturii se evidenţiază 1.421 foi de tablă cu o dimensiune de 2 mp, ceea ce înseamnă 2.842 mp. „Când a venit comisia aici, au zis că ei fac evaluarea în metri pătraţi. Noi avem o situaţie din care reiese că membrii comisiei au stabilit că ne sunt necesari 5.700 mp de tablă. Dacă prefectura spune că ne trebuie doar 2.842 mp de tablă, mă întreb unde o fi dispărut restul“, a spus Gabriel Dănciulescu, viceprimarul comunei Tălpaşi. Dacă din evaluarea pagubelor din această comună au dispărut mai mult de 2.700 mp de tablă până a ajuns situaţia la prefectură, tălpăşenii trebuie să fie bucuroşi pentru că le-a crescut suprafaţa care ar trebui acoperită cu carton presat, în sensul că li s-a mai dat faţă de cât le era necesar aproximativ 200 mp. Motive de bucurie nu pot fi prea multe nici pentru unii, şi nici pentru alţii, pentru că deşi au trecut mai bine de două săptămâni de la nefericitul eveniment, situaţia se află la nivel de colectare date, iar până să dea guvernul o hotărâre şi până se va stabili ce firmă va livra materialele de construcţii va mai curge multă apă pe Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS