21.6 C
Craiova
marți, 28 mai, 2024

Vâlcea, sub ape

Traficul rutier a fost blocat pe DN 7A – arteră care face legătura între Vâlcea şi Petroşani, pe o distanţă de 13 kilometri, de viiturile care au fost aduse de apă de pe munte. Cea mai afectată localitate a fost Malaia.

„A plouat torenţial la noi şi s-au înregistrat 152 de litri pe metrul pătrat. E cea mai mare cantitate de precipitaţii înregistrată până acum în zonă. Au venit torentele de pe versanţi şi au inundat peste 20 de gospodării din Valea Satului şi Valea Grotului. Mai avem peste 30 de hectare de teren agricol cu diverse culturi inundate. Torentele şi aluviunile care au venit de pe munte ne-au distrus alimentarea cu apă a localităţii şi de pragurile de captare a apei s-a ales praful. În zonă mai avem poduri şi podeţe calamitate. Important e că nu avem victime“, a declarat Ion Moga, primarul comunei Malaia.

 

La Malaia, apele au ajuns sub fundaţiile caselor

 

Oamenii din Malaia care au locuinţele aşezate în apropierea digurilor rupte de ape sunt îngroziţi. „A fost sinistru, dezastru şi prăpăd. În noaptea de vineri spre sâmbătă, între orele 1.00 – 2.00, apele au adus de pe munte bolovani imenşi care au rupt canalizările şi digurile construite pentru torente. Apele au luat, în unele locuri, dalele din beton ale digurilor. Au fost mai multe gospodării inundate, iar la o casă, apele au luat gardul“, a povestit angajata farmaciei din comuna Malaia, unitate care se află în apropierea unei captări de torente distrusă. Sâmbătă seară, la Primăria din comuna Malaia, Anuţa Handolescu, prefectul judeţului Vâlcea, a convocat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

 

Gospodării inundate în Râmnicu Vâlcea şi Drăgăşani

 

În urma ploilor de vineri şi sâmbătă noapte, au fost inundate mai multe case şi magazine din Râmnicu Vâlcea. Pe strada Ferdinand, canalizarea nu a făcut faţă potopului. Mai multe gospodării au fost inundate. „Apa a fost până la genunchi, că a ieşit din canal. A intrat în maşini, în curţi şi grădini“, a spus un localnic de pe strada Ferdinand.

În Râmnic au mai fost inundate subsolul arestului Inspectoratului Judeţean de Poliţie, garajele blocului A+B de pe strada Ana Ipătescu, două case de locuit pe strada Banu Mărăcine şi o casă de locuit pe strada Nicolae Bălcescu, apa fiind scoasă cu ajutorul pompelor de angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru“ Vâlcea.

În municipiul Drăgăşani au fost inundate, sâmbătă, 10 case de pe strada Primăverii, cinci construcţii pe strada Ferdinand, o casă pe strada Iancu Jianu, o biserică greco-catolică pe strada Libertăţii şi o societate comercială pe strada Râureni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS