19.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateBătălie pe funcţii la CARP Craiova

Bătălie pe funcţii la CARP Craiova

Funcţia de preşedinte al Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) din Craiova, organizaţie înfiinţată în urmă cu 55 de ani, este vânată ca orice post despre care se bănuieşte că ar aduce beneficii nesperate.

Câţiva cetăţeni, membri ai Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Craiova, într-un moment de revoltă faţă de greutăţile zilnice, ne-au trimis o scrisoarte care se vrea o mică turnătorie anonimă la adresa comitetului director al CARP. Semnatarii indescifrabili se plâng de tiranismul conducerii, care, printre altele, a dispus încasarea unei dobânzi de 20% pentru creditele acordate membrilor, stabilirea indemnizaţiilor de conducere mari faţă de media pensiilor membrilor şi a validat salarii de 17 milioane pentru câţiva angajaţi ai instituţiei. La acestea se adaugă atitudinea umilitoare a tuturor angajaţilor CARP, tolerată de comitetul director.

Votul reprezentativ, povară pe umerii pensionarilor

Aproape 22.000 de pensionari, membri ai CARP Craiova, au reuşit să acumuleze un fond de cotizaţii de 43 de miliarde de lei, bani din care organizaţia acordă cu preponderenţă credite pentru plata întreţinerii. Ioan Vieşanu, preşedintele CARP Craiova, om ajuns la 82 de ani, spune că doar în primele patru luni ale acestui an s-au acordat 1.838 de împrumuturi în valoare de 18 miliarde de lei. Faţă de acuzaţiile cuprinse în scrisoarea nemulţumiţilor, Vieşeanu, care până în 2002 a ocupat funcţia de contabil-şef al organizaţiei, se apără cu statutul aprobat în Adunarea Generală, statut care reglementează întreaga activitate a acestei organizaţii.
CARP nu este nici o instituţie bancară, nici nebancară, ci doar o organizaţie obştească având scop nelucrativ, cu personalitate juridică, aceasta fiind conferită de Legea nr. 540/2002. Adunarea Generală este organul suprem de conducere şi, pentru că nu se pot întruni toţi cei 22.000 de membri, votul este reprezentativ, adică unu la 250 de membri. Conducerea executivă, cât şi administrarea CARP sunt asigurate de comitetul director format din cinci membri, retribuiţi cu câte cinci milioane de lei pe lună, iar preşedintele comitetului executiv are o indemnizaţie de opt milioane de lei pe lună.
Puterea în CARP o deţine acest consiliu director care numeşte secretarul CARP, contabilul-şef, precum şi personalul angajat, stabilindu-le şi salariile tarifare. Funcţionarii cu salariile cele mai mari din CARP Craiova sunt contabilul-şef şi secretarul, care au câte 18 milioane de lei net pe lună, al treisprezecelea salariu, bonuri de masă şi, atunci când este cazul, câte o primă de vacanţă. Activitatea CARP Craiova nu se supune nici unui control al vreunui organ de stat din România, ci doar Adunării Generale în care se votează prin reprezentanţi.

Statutul, constituţia CARP

Pensionarii care apelează la creditele CARP sunt cei care nu au sprijin material. „Majoritatea împrumuturilor sunt făcute pentru a se plăti întreţinerea. Dobânzile la credite nu au fost niciodată de 20%, ci de 18%, iar acum se acordă împrumuturi cu o dobândă de 12,5%. Am stabilit ca întreaga dobândă să se oprească la început din creditul acordat şi probabil că unii membri sunt nemulţumiţi. Preconizăm ca din vară dobânda să scadă până la 11,5%“, a spus Ioan Vieşanu. Atâta timp cât statutul aprobat la Adunarea Generală din anul 2005 va rămâne neschimbat, tot ceea ce pare ca o facilitate, ca o cramponare de scaunul din care se exercită o funcţie sau alta sau ca un venit nemeritat este perfect legal. Orice discuţie dincolo de prevederile statutare în vigoare este doar o discuţie, iar orice reclamaţie poate părea o încercare de „lovitură de palat“.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS