25.6 C
Craiova
sâmbătă, 25 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateBrestei? Poate Jilava...

Brestei? Poate Jilava…

Autoritatile publice au pierdut la scor primul meci cu contribuabilii din cartierul Brestei, organizat de Gazeta de Sud in cadrul proiectului „Fii vocea cartierului tau!“. Au promis insa ca se vor antrena si vor incerca sa reduca diferenta.


Deznadejdea comunitatii din cartierul Brestei poate fi exprimata prin câteva dintre declaratiile socante ale contribuabililor care au dat curs invitatiei Gazetei de Sud de a-si prezenta nemultumirile autoritatilor publice, in cadrul proiectului „Fii vocea cartierului tau!“. Dupa cum preconizam in prezentarile proiectului, participantii veniti marti seara la sediul Facultatii de Educatie Fizica si Sport, careia Gazeta de Sud ii multumeste pe aceasta cale, au acuzat in principal Primaria Craiova, pentru ca traiesc de zeci de ani printre balti si pentru ca nu au unde sa-si depoziteze gunoiul, si Politia, pentru ca traiesc ca in jungla, dupa legea fortei. De altfel, asociind cele trei mari nemultumiri ale oamenilor – viata printre ape, insalubritatea si nesiguranta, unul dintre craiovenii din Brestei a dat o noua denumire cartierului: Jilava. Nici absenta spatiilor verzi, lipsa trecerilor de pietoni de pe strada Brestei, inexistenta unor mijloace de transport in comun sau perceperea de impozite umflate nu lipsesc din peisajul celui mai slab dezvoltat cartier al Craiovei.


Fara apa si canalizare


Celebra strada Fulger, dar si alte câteva surate ale sale din Brestei au fost date ca exemplu de mlastina locuita de oameni, in ciuda disconfortului asigurat. Ilie Bulmez spune ca sunt mai multe artere inundate in permanenta, din cauza lipsei canalizarii. Cum de asfalt sau pietris nici nu poate fi vorba, viata in zona celor peste 70 de alei, strazi si fundaturi din cartier este un cosmar, mai ales in perioadele ploioase, când se ineaca inclusiv strada Brestei, artera importanta a Baniei. Unii sunt insa si mai marginalizati: isi cara apa de baut de la sute de metri. Ilie Mincu a declarat ca pe strazile Fermierului si Eliza Opran nu exista retea de alimentare cu apa, iar oamenii sunt nevoiti sa o aduca de la o cismea aflata la 200 de metri distanta. Colac peste pupaza, mai sustin craiovenii, taxatoarele de la Regia Autonoma Apa se trezesc din timp in timp sa incaseze contravaloarea unor servicii chiar si de la proprietarii care nu le au, iar reteaua de canalizare amenajata da deja semne de slabiciune. „Stam cu apele peste noi!“, a declarat Anastasie Rujan. „Pe Aleea 4 Bâlteni s-a facut canalizarea, nu functioneaza, dar o platim“, a spus M. Trandafir. „Pe strada Doicesti gurile de canal sunt deja astupate“, a afirmat Nicolae Graiceanu, iar lista poate continua.


Primarul Craiovei, Antonie Solomon, a incercat sa le inchida gura contribuabililor cu programul ISPA, in care au fost incluse pentru canalizare mai toate arterele din Brestei, si cu promisiunea ca obiectivele vor fi receptate la sânge. Calitatea lucrarilor este insa de pe acum indoielnica, dupa cum apreciaza chiar primii beneficiari ai sistemului de canalizare din Brestei. Constantin Stamatoiu, directorul Regiei Apa, s-a angajat si el la o ancheta interna, pentru a verifica daca oamenilor li s-au perceput taxe nelegale.


Raiul infractorilor


Craiovenii din Brestei vor POLITIE. „Ne e frica sa ne trimitem copiii la un magazin sau chiar la scoala“, „Nu exista casa nesparta pe strada Motrului“, „Suntem batrâni si nu ne mai putem apara“, „Muncim toata ziua, iar noaptea nu ne putem odihni din cauza lor“, „Circula minorii cu masini pe aleilea astea pâna ne omoara copiii“, „Politia vine pâna la canal si se intoarce ori se baga printre blocuri“, „Veniti mai pe seara, domnule primar, in preajma caminelor. Veti pleca dezbracat si batut“ sunt doar câteva dintre declaratiile oamenilor ingrijorati de soarta familiilor lor. Seful IPJ Dolj, comisarul-sef Georgel Enescu, a incercat ieri sa mai dreaga busuiocul, insa exemplele de neimplicare a oamenilor legii in protectia contribuabilului sunt coplesitoare. „Sigur ca mai exista probleme. E posibil ca si unii dintre oamenii nostri sa mai greseasca, dar va spun ca nici legislatia nu ne ajuta. Procedurile nu ne mai dau voie decât sa trimitem dosarele la Parchete, unde este foarte posibil ca acuzatii sa scape cu amenzi“, a declarat Georgel Enescu.


Primarul Craiovei, Antonie Solomon, le-a promis ca va solicita Politiei Comunitare o reevaluare a repartizarii fortelor de ordine in Banie, „ca de-aia o platiti“.


Ulitele Craiovei


In cartierul Brestei nu exista strazi, ci numai ulite, a recunoscut chiar primarul Antonie Solomon. Daca lumea a plasat in plan secund ca importanta absenta carosabilului sau macar a pietrei pe strazi, intelegând ca trebuie construita mai intâi reteaua de canalizare, nu la fel au stat lucrurile când a venit vorba de latimea strazilor. Dumitru Dumitru, de pe Bâlteni, sustine ca pe acea strada nu pot avea acces masinile pompierilor sau ale Salvarii. „Locuim in Brestei, in Craiova? Nu, ar trebui sa-i zicem Jilava“, a spus Dumitru. El a cerut primariei sa faca noi masuratori, pentru a fi obligati oamenii sa-si retraga gardurile, fiindca si-au depasit proprietatile. Aceleasi situatii pe Nectarului, unde la caminele P nu poate ajunge nici un mijloc de transport, afara doar de biciclete, dupa cum a aratat Constantin Balan, presedintele Asociatiei de proprietari nr. 13.


Seful Serviciului Disciplina in constructii, Gheorghe Daici, spune ca primii vinovati pentru situatiile aduse in discutie sunt chiar proprietarii, care s-au intins, dupa care au obtinut decizii ale instantelor. „Primaria nu-i mai poate obliga acum sa-si retraga curtile sau casele, fiindca detin incheieri judecatoresti“, a decretat Daici. Municipalitatea nu ne-a lamurit pâna acum daca a incadrat acele ulite la capitolul „utilitate publica“, pentru a reusi mai apoi sa atace tot in instanta deciziile care i-au facut pe oameni proprietari pe caile de acces.


Gunoaiele, pe tron


Salubrizarea in cartierul Brestei este la pamânt si nici nu e greu de inteles de ce. Rampele publice neautorizate se intâlnesc cam pe fiecare straduta, la intersectii sau pe locurile virane, inca neocupate de constructii, dar unde, din pricina drumului anevoios, utilajele Salubritatii nu ajung. In amestec cu apele, zonele degaja un aer sufocant, pe care oamenii il respira greu. Despre Balta Craiovita, oamenii au gasit inutil sa comenteze. Locuitorii se mai plâng ca nu li se dau si nu li se ridica pubelele si ca nu sunt nici macar cosuri de gunoi pe strazi. „Am numarat doua cosuri de gunoi pe strada Brestei“, a spus Nicolae Crainiceanu, marti seara, la „Fii vocea cartierului tau!“. „Tot pe strada Brestei, la numarul 46, este WC public si rampa de gunoi neautorizate“, a completat M. Petrescu, iar Ana Cojocaru a spus ca nu are incredere in Serviciul Public de Salubritate Craiova, care va prelua intregul cartier Brestei, dupa eliminarea de pe piata salubrizarii Craiovei a firmei Retim Timisoara. Primarul Antonie Solomon nu a gasit pe loc o promisiune, dar a incercat sa-i convinga pe oameni ca Salubritatea este mult mai bine dotata din 2007 si ca va face fata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS