21.2 C
Craiova
sâmbătă, 25 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateModernizarea blocurilor, aplaudata de unii, hulita de altii

Modernizarea blocurilor, aplaudata de unii, hulita de altii

Proprietarii de apartamente nu vor mai putea trai dupa bunul-plac in blocuri, legislativul propunând ca acestia sa se implice in modernizarea partilor comune dintr-un imobil.


S-a dat militaria jos din pod, asa au gândit craiovenii din conducerea asociatiilor de proprietari când au auzit ca guvernul are la dospit ceva modificari la acest capitol. Faptul ca nu va mai trebui sa alerge dupa locatari ca sa-i roage sa faca anumite plati, pentru binele tuturor, i-a entuziasmat pe presedintii si administratorii de asociatii, incântati ca legislativul s-a gândit sa mai schimbe ceva pe ici, pe colo si sa le dea si lor o mâna de ajutor. Schimbare, schimbare sustin acestia, dar ca sa elimine toate disfunctionalitatile ar fi trebuit sa fie si ei intrebati despre propuneri.


„Imediat ce am auzit zvonul ne-am interesat sa vedem despre ce e vorba, ca sa stim daca e adevarat. Ideile sunt foarte bune si ar fi bine daca proiectul ar fi promulgat de presedinte si ar deveni legale modificarile. Are câteva lipsuri, dar este important sa demaram procesul de schimbare a mentalitatii locatarilor din blocurile din Banie“, a declarat Ion Voiculescu, presedintele Sindicatului Asociatiilor de Proprietari.


Amenzi intre 500 si 3.000 de lei


Printre noutatile cuprinse in textul actului normativ se numara si obligativitatea proprietarilor de a participa cu o cota parte la fondul de reparatii. Statul pare ca a obosit sa i se puna in cârca diverse reprosuri cum ca n-ar repara blocurile, de care insa ar trebui sa se ocupe locatarii, si contraataca, instituind sanctiuni pentru cei care nu respecta legea. 500 – 3.000 de lei pot lua amenda craiovenii care stau la bloc si nu le pasa cum arata imobilul in care locuiesc. Pentru a le pune pofta in cui celor care intentioneaza sa ignore legea, legislativul a prevazut ca organele care pot aplica sanctiuni sunt inspectorii din Primaria Craiova, dar si cei ai Inspectoratului de Stat in Constructii.


Vestea ca vor fi obligati sa contribuie nu numai la modernizarea propriului apartament, dar si a blocului a impartit in doua tabere locatarii. Pe de o parte cei intrigati de obligativitatea pe care a pregatit-o legislativul, iar de cealalta parte vecinii lor care sustineau ca au gasit, in sfârsit, posibilitatea de a reamenaja spatiile comune din bloc.


„Am incercat sa ii convingem pe vecinii nostri sa zugravim scara blocului si sa punem câteva perdelute de vreo trei ani. Unii pur si simplu ne inchideau usa in nas, altii refuzau cu nonsalanta sa dea contributia lor. Pâna la urma am fost câtiva care am cumparat vopsea si a zugravit un vecin, ca din partea celorlalti nu ne mai asteptam la nimic“, a mentionat Carmen Valeria, din cartierul Valea Rosie.


Fondul de reparatii, obligatoriu


Mai bine mai târziu decât niciodata, asa au gândit reprezentantii asociatiilor, satui parca sa duca munca de lamurire cu locatarii incapatânati care nu voiau in ruptul capului sa se conformeze deciziilor Adunarilor Generale. Aproape ca nu exista presedinte in Craiova care sa nu se plânga ca a avut de furca pe aceasta tema cu unii dintre membri. In aceeasi categorie intra si Ghedeon Popa, presedintele Asociatiei nr. 36 Craiovita Noua. Probleme si iar probleme, sustine acesta, când vine vorba ca locatarii sa dea vreun ban.


„Trebuie sa te tii de capul lor ca sa contribuie. Le explicam ca avem nevoie de contributia lor la fondul de rulment, pentru a strânge bani pentru orice reparatie, si nu inteleg. Ce putem sa le facem? Si asa avem destule probleme cu ei, dar incercam pe cât putem sa le facem fata“, a conchis Popa.


Colegul sau, Ion Voiculescu, a adaugat insa ca, la Asociatia nr. 4 George Enescu, pe care o reprezinta, a avut o problema cu fondul de reparatii. „A fost spart unul dintre geamurile de la usa blocului, iar unul dintre locatari a venit la noi la asociatie sa il inlocuim. I-am explicat insa ca nu avem banii necesari pentru o astfel de investitie pentru ca tot ei nu au fost de acord sa participe la fondul de reparatii“, a incheiat Voiculescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS