21.2 C
Craiova
sâmbătă, 25 mai, 2024

Pierduti pe strazi

Sunt copiii plecati de acasa, in special din mediul rural, si care sunt gasiti pe strazile marilor orase. Cei care au noroc si nu cad in plasa unor persoane ce le pot face rau, situatie in care devin nume pe un dosar, iar politistii de la Investigatii Criminale Dolj pleaca pe urmele lor. Un minor din Olt a fost gasit pe strazile Craiovei, sâmbata noapte, tremurând de frig.


Disparitia unui copil poate lovi orice familie. Ne invatam copiii sa aleaga binele si sa se fereasca de rau, dar nu putem fi in locul lor, intr-o secunda ce le poate fi fatala. Nu doar in filme copiii disparuti cad victime ale traficantilor de carne vie, sunt scosi in afara tarii, pusi sa se prostitueze sau sa cerseasca, iar acest lucru devine posibil, nu de putine ori, din cauza vitezei mici de reactie a institutiilor implicate si a comunitatii. Un copil care pare dezorientat pe strada poate fi un copil salvat de cel care il intreaba ce cauta acolo. S-a intâmplat chiar la sfârsitul saptamânii trecute. Politistii Sectiei 5 l-au depistat pe raza municipiului Craiova, sâmbata noapte, pe minorul C. F., de 16 ani, din comuna Oboga, judetul Olt, care plecase de acasa. Copilul fusese incredintat mamei sale, Gheorghita V., din comuna doljeana Dranic, spre crestere si educare, pe 15 ianuarie 2007. Când a fost gasit, minorul le-a declarat politistilor ca dorea sa ajunga la tatal sau, in comuna Pielesti. Potrivit oamenilor legii, baiatul era dezorientat, dar nu prezenta urme de violenta. „A fost internat intr-un centru de tip familial, unde va ramâne pâna la clarificarea situatiei familiale“, a declarat ieri subcomisar Maria Vasile, purtatorul de cuvânt al IPJ Dolj.


Gasiti ca prin miracol


Unii dintre minorii disparuti au sansa sa fie gasiti dupa ce supravietuiesc in conditii miraculoase. Pe 28 septembrie 2006, un bebelus – Ion Golaliu – a disparut din Maternitatea Craiova, salonul copiilor abandonati. Politistii au scotocit intreg judetul, timp de o saptamâna, dar fara rezultat. Presa a relatat cazul pe larg, iar femeia care plecase acasa cu bebelusul, Laura Iulia Sandu, de 24 de ani, din Craiova, a lasat in cele din urma copilul pe scarile Spitalului CFR. Apoi a sunat la 112, pentru a se asigura ca bebelusul va fi gasit la timp. Copilul era in viata, curat si ingrijit. A fost incredintat parintilor, insa a decedat pe 27 noiembrie 2006.


Ionut Bogdan Subasa, din judetul Dolj, avea 13 ani la data disparitiei, pe 8 aprilie 2006. Parintii au sesizat politia pe 10 aprilie, iar minorul a fost gasit pe 3 mai 2006 la un cioban de la o stâna din Orsova – Mehedinti. „Am avut cazul unui copil de sapte ani, care s-a pierdut de bunicul sau, cu care plecase la câmp. A fost gasit a doua zi, dupa ce fusese adapostit de un cioban, la stâna lui, in zona Valea Stanciului. A avut noroc“, a declarat comisar Cristinel Ciocoiu, seful Serviciului Investigatii Criminale Dolj.


Alt caz finalizat in mod fericit a fost al lui Marin Ciuciuc, care avea 16 ani la data disparitiei, in iunie 2005. In urma unor discutii contradictorii in familie, a plecat de acasa si nu s-a mai intors. A fost pus in urmarire locala pe 8 august 2005. Minorul s-a intors singur acasa, pe 3 septembrie 2005. Pe perioada disparitiei a declarat ca a lucrat la un cioban, in diferite locuri in tara.


Parteneri de… imagine


Plecarea de acasa reprezinta una dintre principalele cauze ale disparitiilor de minori. Cele mai expuse sunt fetele aflate in pragul adolescentei, iar categoria de vârsta cea mai vulnerabila este intre 13 si 17 ani. Este problema cu care se confrunta si politistii doljeni de la Investigatii Criminale. Pentru copiii care fug prima oara riscurile sunt mai mari si cresc pe masura ce se prelungeste timpul petrecut pe strada. Politistii doljeni spun ca pentru copiii disparuti au parteneri de actiune, printre alte institutii, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC), centrele de plasament, Autoritatea Teritoriala de Ordine Publica, Asociatia Chinologica, ONG-uri. Implicarea partenerilor se rezuma, in putinele cazuri in care intervin, la organizarea comuna de simpozioane si la afise lipite pe care este trecut si numele institutiei respective.


„Disparut“ in DEX


In Dictionarul Explicativ al Limbii Române, „disparut“ inseamna „de a carui soarta nu se mai stie nimic“, cel „considerat ca pierdut fara urma“ sau „care a incetat sa mai existe, care a pierit, care s-a stins“. Articolul de mai sus face parte dintr-o campanie GdS dedicata copiilor disparuti, maltratati sau abandonati. Puteti semnala astfel de cazuri la telefoanele redactiei: 0251.413.100 si 0251.413.200 sau pe adresa [email protected].

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS