18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAderarea la UE mareste investitiile pe Bursa

Aderarea la UE mareste investitiile pe Bursa

Piata de capital va continua sa fie influentata de aderarea României la Uniunea Europeana, astfel ca investitorii de la Bursa de Valori Bucuresti se intreaba cum va arata piata in anul 2007. „Aderarea României la Uniunea Europeana are si va continua sa aiba un impact semnificativ asupra pietei de capital din tara noastra, in principal prin cresterea vizibilitatii pietei la nivel european, si mai departe la nivelul investitorilor din alte tari dezvoltate. Aceasta crestere de vizibilitate va insemna, intr-adevar, si o crestere a numarului investitorilor straini pe piata, precum si a sumelor investite de acestia. Totusi, aceste efecte nu se vor simti imediat dupa aderare, ci treptat“, a declarat Razvan Pasol, directorul general al societatii Intercapital Invest. Brokerii se asteapta ca mai multe fonduri de investitii sa se orienteze catre România. „Dupa integrare investitorii straini, si mai ales fondurile de investitii care sunt orientate doar pe pietele UE, vor intra cu investitii si pe piata româneasca de capital“, a precizat Lucian Fulea, reprezentantul societatii Finans Securities.


România, pe urma vecinelor recent integrate?


Ideea de crestere a pietei de capital din România o data cu aderarea este sustinuta si de fostul consilier prezidential Theodor Stolojan. „Bursa din România are toate sansele ca dupa integrare sa evolueze la fel ca in tarile care au intrat in UE in 2004 – Cehia, Ungaria, Polonia, Slovenia. Cu siguranta aderarea va aduce o crestere a capitalizarii, in conditiile in care România inregistreaza crestere economica“, a declarat de curând Stolojan. Conform unei analize Intercapital Invest, capitalizarea Poloniei a crescut de la 58,7 miliarde de dolari in 2004, la 116,9 miliarde de dolari in primele opt luni ale anului 2006. „Perioada din preajma aderarii pare sa fi fost foarte benefica pentru capitalizare, in primul an dupa aderare (2004) inregistrându-se cea mai mare crestere de capitalizare din perioada analizata. De asemenea, primul an inainte de aderare (2003), precum si al doilea an dupa (2005) au inregistrat cresteri semnificative“, transmite raportul Intercapital.


Investitorii români… ramân in România


De cealalta parte, reprezentantii societatilor de servicii de investitii nu se asteapta ca investitorii români sa se orienteze catre pietele din tarile vecine. Acestia considera ca piata de capital româneasca este in plina dezvoltare, iar cresterea tipurilor de titluri de valoare care se vor putea tranzactiona, precum si numarul firmelor cotate, vor mai tine inca o perioada atentia investitorilor români. Desi majoritatea companiilor listate in acest moment sunt corect evaluate, investitorii se axeaza pe potentialul de crestere si de dezvoltare pe care aceste companii le pot avea in perioada urmatoare. In plus, incepând cu anul 2007, Bursa asteapta ca noi companii importante (Transgaz, Romtelecom, Fondul Proprietatea) sa se listeze pe piata de capital, ceea ce va duce la cresterea capitalizarii Bursei.


Totusi, conform brokerilor, noile listari nu vor fi un pericol pentru sectorul SIF. „Noile listari vor aduce bani noi in piata, iar pe de alta parte chiar si astazi exista suficienti bani in piata in cautare de plasamente eficiente“, a spus Pasol. Ideea este sustinuta si de alti reprezentanti ai SIF, care nu cred ca sectorul SIF va fi detronat. „Nu cred ca se vor lista alte companii similare cu SIF, deci nu cred ca acest sector va pierde din atractivitate. SIF sunt fonduri de investitii care vor obtine rezultate bune dintr-o evolutie buna a Bursei“, a precizat Lucian Fulea. In plus, conform reprezentantilor caselor de brokeraj, anticipatele listari mari nu vor face decât sa creasca avantajul competitiv al BVB cu pietele vecine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS