26.5 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCompactoarele vechi parasesc centrul

Compactoarele vechi parasesc centrul

Serviciul Public de Salubritate Craiova va achizitiona in curând mai multe utilaje noi, insa cele vechi si uzate nu vor fi casate, ci vor opera in zonele marginase ale Craiovei.


Sunt foarte putini soferi in Craiova care nu au condus pâna acum in spatele unei masini de ridicat gunoiul, fiind obligati sa suporte mirosul degajat de utilajul Serviciului Public de Salubritate (SPS). Pe lânga acestia, multi craioveni sunt deranjati de dârele de gunoi si lichide urât mirositoare pe care le lasa compactoarele Serviciului Public de Salubritate in urma lor. „Cei de la Salubritate cred ca lucreaza dupa una din legile lui Murphy, care spune ca pentru a curata un lucru trebuie sa murdaresti altul. Ei reusesc sa murdareasca toate drumurile cu masinile lor, iar mirosul pe care il lasa in urma, mai ales vara, te face sa vomiti daca esti un pic mai sensibil. Ar trebui sa iasa cu masinile lor noaptea, când nu deranjeaza pe nimeni“, a spus Eugenia D., din Craiova.


Solutia asteptata de cetateni nu este agreata de autoritati, pentru ca acest lucru ar duce la cheltuieli duble. „Cei de la salubritate au program intre 6.00 si 14.00. Ar fi mai bine sa lucreze noaptea, si noi ne-am gândit la aceasta posibilitate, insa sporurile de noapte ar duce la dublarea salariilor si, implicit, la cresterea cheltuielilor de ridicare a gunoiului“, a explicat viceprimarul Gheorghe Nedelescu.


„E uzata pâna si mama lor“


Reprezentantii SPS spun ca de vina pentru mirosurile neplacute si dârele de mizerie lasate de utilaje este vara, anotimp in care gunoaiele sunt foarte umede si au un miros mai puternic. „Masinile Daf pe care le avem sunt prevazute cu un sistem de captare a lichidului scurs in momentul compactarii gunoiului, insa, in aceasta perioada, când resturile aruncate de oameni sunt constituite in mare parte de coji si resturi de fructe, acest sistem nu face fata si apar acele scurgeri. Celelalte utilaje pe care nu le-am schimbat pâna acum, compactoarele Roman, sunt fabricate in anul 1989 si sunt mai poluante. In conditiile in care un astfel de utilaj are o perioada de functionare de opt-zece ani, se poate spune ca e uzata pâna si mama lor“, a declarat Sorin Ciobanu, directorul SPS.


Masinile vechi, la marginea Craiovei


Primaria Craiova incearca sa scape craiovenii de rablele SPS si a alocat 15 miliarde de lei pentru dotarea serviciului cu utilaje noi. „Deja am alocat pentru achizitionarea de noi utilaje pentru Salubritate suma de 15 miliarde de lei. Acum urmeaza procesul de achizitie, care va dura cam o luna“, a mai spus viceprimarul Gheorghe Nedelescu. Utilajele invechite fizic si moral nu vor fi casate, ci vor fi scoase din centru, acestea urmând sa lucreze in zonele marginase ale municipiului. „Nu putem sa renuntam la utilajele vechi, ci le vom folosi in zonele mai laturalnice, cum ar fi Romanestiul. Si acestea vor fi schimbate, dar treptat, pentru ca in fiecare an vom achizitiona compactoare“, a explicat Sorin Ciobanu.


Conducerea SPS mai spune ca nu se urmareste numai schimbarea utilajelor, ci si imbunatatirea serviciilor oferite cetatenilor. Din cele 15 miliarde de lei alocate de municipalitate, SPS va achizitiona si 400 de eurocontainere si 1.000 de europubele care vor fi puse la dispozitia craiovenilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS