16.2 C
Craiova
marți, 28 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCatedrala din Târgu Jiu, restaurata

Catedrala din Târgu Jiu, restaurata

Catedrala „Sfintii Voievozi“ din centrul municipiului Târgu Jiu va fi restaurata anul acesta, cu toate ca lucrarile au inceput cu patru ani in urma.


Lucrarile de restaurare a Catedralei „Sfintii Voievozi“ din Târgu Jiu au fost incepute in anul 2002, dar nici pâna in prezent nu au fost finalizate. In cursul acestor ani a fost restaurata partial pictura din interiorul lacasului de cult, iar acum se lucreaza in interiorul altarului si la acoperis. Costurile lucrarilor, incepute in urma cu patru ani, vor ajunge la suma de patru miliarde de lei vechi, potrivit preotului Mihail Roibu. Catedrala din centrul orasului lui Brâncusi este monument istoric, iar preotii care slujesc aici spera sa faca rost de banii necesari pentru finalizarea lucrarilor.


Sute de ani de istorie


Catedrala a fost construita intre anii 1749 – 1764 de negustorii orasului. La inceput, lacasul de cult s-a numit „Biserica Negustorilor“, dar in anul 1960 a fost inchisa, devenind muzeu. Pâna in anul 1989, in Catedrala „Sfintii Voievozi“ nu s-au mai tinut slujbe, iar credinciosii ortodocsi vizitau lacasul de cult doar pentru a vedea picturile din interior. Dupa evenimentele din decembrie 1989, biserica si-a deschis din nou portile, iar in 1993 au inceput sa se oficieze slujbe religioase. Pictura din interiorul bisericii a fost realizata de pictorul Iosif Keber. Monumentul este unul dintre cele mai vechi din oras si reprezinta o emblema a perioadei in care orasul Târgu Jiu era plin de mestesugari. Cu trecerea anilor, lacasul de cult a inceput sa se deterioreze, iar autoritatile locale nu au gasit banii necesari pentru restaurarea bisericii.


Miliarde de lei pentru restaurare


In urma cu o luna au inceput lucrarile de restaurare a altarului, realizate de profesorul Viorel Grimaski, de la Academia de Arte Frumoase din Bucuresti. Altarul, realizat in stil bizantin, nu a mai fost restaurat din 1939, iar preotul Roibu a declarat ca spera ca lucrarile sa fie finalizate pâna in luna octombrie. Pentru realizarea acestei lucrari, Primaria Târgu Jiu a alocat suma de 265 de milioane de lei vechi, iar un notar public din municipiu, 115 milioane de lei. Costurile totale ale operatiunilor de restaurare incepute in luna iulie ajung insa la suma de doua miliarde de lei vechi. Zilnic, zeci de credinciosi trec pragul bisericii, iar cea mai mare parte a lor cumpara lumânari, dau acatiste ori achizitioneaza câte o cruciulita. O parte din banii strânsi sunt folositi pentru lucrarile de restaurare. Cu toate acestea, preotul Mihai Roibu a declarat ca mai are nevoie de doua miliarde de lei vechi pentru finalizarea lucrarilor de restaurare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS