18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCopiii, informatorii Securitatii

Copiii, informatorii Securitatii

Cazimir Ionescu, purtatorul de cuvânt al CNSAS, a declarat ca Securitatea a format retele intregi de informatori din copii. „Este o nemernicie si lumea trebuie sa afle“, a spus Ionescu.


Acesta confirma astfel un articol din presa centrala in care este prezentat cazul in care o eleva de liceu avea dosar de informator la Securitate.


Colegiul confirma faptul ca aceasta nu este o exceptie, ci o practica frecventa a politiei politice comuniste. „Noi avem sute de astfel de dosare“, a spus Cazimir Ionescu.


Erau socotiti eligibili pentru recrutare copiii incepând de la 12 ani. Selectionarea lor se facea dupa anumite criterii. Erau preferati elevii caministi pentru ca puteau aduce informatii dintr-o zona mai larga, atât din punct de vedere spatial, cât si al mediului social. De asemenea, acestia interactionau mai mult timp cu colegii lor sau cu profesorii.


De asemenea, elevii recrutati trebuia sa aiba o situatie scolara buna, dar cu parinti mai putin instariti. Era foarte importanta evaluarea aptitudinilor si nivelului de inteligenta al posibililor informatori recrutati din bancile scolii. Totodata, ei trebuia sa fie bine integrati in colectivul clasei si sa aiba relatii bune cu profesorii.


Colegiul ii va cauta pe ofiterii vinovati


O data ce victimele erau alese, ofiterul de Securitate le cerea sa semneze un angajament scris ca vor lupta impotriva infractiunilor la adresa securitatii statului si regimului politic, ca in cazul informatorilor adulti: „Ma angajez sa sprijin in mod secret, organizat, activ si sincer organele de Securitate in activitatea pe care o desfasoara pentru prevenirea, descoperirea si lichidarea infractiunilor indreptate impotriva securitatii statului, pentru combaterea oricaror manifestari care afecteaza interesele orânduirii noastre socialiste“. Dupa semnarea angajamentului, elevii trebuia sa ofere informatii nu numai asupra colegilor si profesorilor, dar si despre propriii parinti.


De obicei, continutul declaratiilor se referea la relatiile cu strainii, bancurile politice, ascultarea posturilor de radio straine si la remarcele dusmanoase la adresa regimului comunist.


La sfârsitul studiilor liceale, ofiterul de legatura recomanda intreruperea sau continuarea folosirii unei anumite surse. Cum majoritatea isi intrerupeau studiile dupa liceu, se renunta la serviciile lor. „In general, erau abandonati la terminarea liceului pentru ca nu mai prezentau interes operativ“, a spus Cazimir Ionescu.


Acesta a anuntat ca CNSAS s-a sesizat in aceste cazuri si ca va cauta in arhiva Colegiului numele ofiterilor de Securitate care s-au pretat la asemenea actiuni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS