18.7 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAndra si muzica populara

Andra si muzica populara

Desemnata de catre public si nu numai una dintre cele mai bune voci ale muzicii autohtone, Andra face show la toate spectacolele la care este invitata.


Pe numele sau adevarat Alexandra Irina Mihai, Andra este nascuta pe 23 august 1986 la Câmpia Turzii, in inima Ardealului. Primul spectacol l-a sustinut pe scena Casei de Cultura din Câmpia Turzii, la vârsta de sapte ani, unde a cântat ca invitata la un concurs „Tip Top Minitop“. In repertoriul ei a fost si o piesa a interpretei Whitney Houston „I will always love you“. In aceeasi perioada, a cântat si muzica populara, la noua ani participând la un concurs national intitulat „Pe fir de balada“, care a avut loc la Tirgu Jiu unde a primit o mentiune pentru interpretare.


Doi ani mai târziu, i s-a acordat Premiul I la Festivalul Concurs de Interpretare Folclorica „Toamna Ariesana“ organizat de Centrul pentru Valorificarea Creatiei Artistice Cluj. A mai participat la diverse concursuri de muzica usoara in cadrul sectiei de interpretare, acumulând premii si distinctii speciale.


„Am mai spus-o. Nu este inca timpul sa ma apuc de muzica populara, desi imi place foarte mult. O sa prinda foarte bine la public si daca o sa o cânt la 50 de ani. Nu este foarte savurata aceasta muzica daca este cântata de o pustoaica, indiferent ca o cânta bine sau nu“, a marturisit Andra.


Andra si-a dorit foarte mult sa-si faca o cariera in muzica usoara, fapt pentru care a hotarât impreuna cu tatal ei, Alexandru Mihai, sa participe la un concurs pentru admiterea in Scoala Minivedetelor. Concursul a fost organizat in Bucuresti la initiativa regizorului Titus Munteanu, iar Andra a fost acceptata impreuna cu alti 11 copii, din 450 de participanti. Asa ca, la vârsta de 14 ani, Andra a inregistrat un album de zece piese in stilul R&B si pop-dance.


Albumul, numit simplu „Andra“, s-a bucurat de un mare succes si doua single-uri au fost extrase pentru videoclip: „In noapte ma trezesc“ si „Eu as da“, care au devenit hit-urile anului.


Cea mai buna artista pop in 2002


Dupa o luna de la aparita materialului, Andra a fost nominalizata la Premiile Industriei Muzicale Românesti la trei sectiuni: Pop, Dance si R&B, unde a fost rasplatita cu premiul pentru cel mai bun proiect de debut.


„Am avut timp si de copilarie chiar si dupa vârsta de sapte ani, când am inceput sa cânt. Intre concerte aveam timp de joaca. Nu stiu daca mi-au lipsit jocurile copilariei sau papusile, pentru ca mi-am dorit foarte tare sa cânt. Cântatul inlocuia jocul cu papusile sau cu fetele, de cele mai multe ori. Toate premiile pe care le-am obtinut au fost o multumire imensa pentru mine si munca depusa nu a fost in zadar“, a declarat Andra.


In anul 2002, a fost recunoscuta drept cea mai buna artista pop datorita voturilor primite din partea publicului. Apoi incep sa curga premiile: votul publicului la selectia pentru concursul de muzica usoara „Cerbul de Aur“, locul IV la Sectiunea Creatie in cadrul Festivalului de la Mamaia, cu piesa compozitorului Viorel Gavrila „E vina ta“, Discul de Aur pentru cel mai bine vândut album si multe altele. In acelasi an, Andra a lansat un al doilea album intitulat „Dragostea mea“, de pe care doua piese au devenit hit-uri: „As vrea“ si „Un ocean de-ai fi“.


In februarie 2003, Andra a obtinut premiul pentru cea mai buna voce a momentului la Festivalul Cântecului de Dragoste si au urmat nominalizarile de la MTV România: cea mai buna artista dintr-un videoclip, cea mai buna voce feminina si Best Romanian Act la MTV Europe Music Awards. Festivitatea de decernare a premiilor a avut loc la Edinburg, Scotia, unde Andra a fost prezenta. Tot in anul 2003 a primit premiul pentru cea mai rapida ascensiune de la Societatea Nationala de Radio si un premiu de excelenta oferit de Primaria Sectorului 1 Bucuresti.


„Nu sunt singurul talent din aceasta tara. Sunt foarte multe talente in România, dar, din pacate, nu sunt acolo unde trebuie pentru ca nu au sustinere din partea nimanui“, a spus artista.


In octombrie 2003, Andra a venit cu un nou album. Primul extras pe single a fost „Vreau sarutarea ta“, piesa realizata in duet cu Tiger 1, fost component al trupei Fun Factory. Melodia a avut un succes extraordinar la marele public.


In urmatorul an, Andra a fost nominalizata la Premiile Radio Bucuresti pentru titlul de cel mai bun interpret, alaturi de nume mari ca Stefan Banica Jr. si Nicola.


La concursul Eurovision, Andra a iesit pe locul intâi in prima semifinala, demostrându-si inca o data valoarea artistica, atât prin câstigarea votului publicului, cât si al membrilor juriului de specialitate.


Fara play-back


„In ceea ce priveste concertele imi place sa cânt live, dar nu peste tot imi este permis acest lucru din cauza sonorizarilor“, a declarat Andra.


La sfârsitul anului 2005 Andra a lansat un nou album intitulat „Ramai cu mine“. O data cu aceasta lansare, Andra a facut si o schimbare de imagine, pozând intr-o femeie adolescenta, pentru noul videoclip al piesei care da titlul albumului. Filmarile s-au derulat sub indicatiile unuia dintre cei mai apreciati regizori români, Petre Nastase.


De noua imagine a artistei s-a ocupat stilistul Costin Voicu. Acesta a considerat schimbarea de look a Andrei una dintre cele mai interesante provocari din cariera sa de pâna acum.


„Nu pot sa va spun ceva despre planurile mele de viitor legate de noi materiale pentru ca nu prea am asa ceva din cauza faptului ca am foarte multe concerte in toata tara.


Aici, la Craiova, publicul este ca de obicei, un public minunat, un public primitor, foarte cald. Au cântat, au dansat impreuna cu noi au tipat si au fost alaturi de noi tot timpul. Ce sa-mi doresc mai mult decât atât?!“, a spus Andra.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS