15 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePatru milioane de euro - pierdute

Patru milioane de euro – pierdute

Primaria Breasta s-a repezit in urma cu trei ani sa scoata la licitatie aproape 22 ha de teren extravilan in lunca Jiului si a Raznicului, dupa care nu a mai vrut sa incheie contract de concesiune cu câstigatorul. Investitorul promitea realizarea unui parc de distractii si agrement in valoare de patru milioane de euro cu finantare din Franta.


In primavara anului 2003, pentru comuna Breasta se intrevedea la orizont o afacere profitabila din care administratia locala ar fi scos ceva bani de pe un teren nedorit de nimeni, aflat in zona inundabila, la jonctiunea pârâului Raznic cu râul Jiu. Locuitorii zonei puteau sa-si gaseasca de lucru daca parcul de distractii si de agrement propus de investitorul Ion Ionascu s-ar fi realizat. N-a fost sa fie asa, pentru ca Prefectura Dolj a omorât din fasa initiativa pe motiv ca terenul pe care-l câstigase la licitatie Ionascu ar fi fost cândva izlaz comunal, iar la data tinerii licitatiei izlazul comunei nu a fost reconstituit prin ordin al prefectului. Pentru acest motiv a recomandat Consiliului Local Breasta sa revoce hotarârile prin care s-a scos la licitatie terenul si s-a stabilit pretul concesiunii. De aici incolo a inceput un lung sir de procese intre câstigatorul licitatiei si Primaria Breasta, in urma carora Ion Ionascu spera sa incheie contractul de concesiune pe 49 de ani. S-a inselat si de aceasta data, pentru ca o parte din procese le-a pierdut, iar altele se mai gasesc inca pe rolul instantelor de judecata.


Referatul prefecturii bate avizul consiliului judetean


Pentru ca Ion Ionascu „era de loc“ din Breasta si stia foarte bine toata zona i-a propus, dupa cum afirma, unui fost mare tenisman francez o afacere care sa se finalizeze cu realizarea parcului de distractii si agrement. Daca proiectul s-ar fi finalizat ar fi fost o bijuterie invidiata chiar si de primarul Solomon, sustinatorul decedatului Acvaparc din Craiova. „Am discutat cu primarul Marcu de la Breasta despre proiect si mi s-a parut ca-l intelege pentru ca in mai 2003 mi-a dat o adeverinta prin care terenul solicitat de mine, in suprafata de 21,90 ha, din punctul Ciumati, era teren extravilan si se afla in domeniul privat al comunei. Pe baza acestei adeverinte, Consiliul Judetean Dolj a emis pe 4 iunie acelasi an un aviz privind concesionarea unui teren pentru realizarea unui parc sportiv si de agrement, din care reiesea ca terenul se afla in extravilanul localitatii, dar in domeniul privat al comunei. Pe baza acelui aviz, Consiliul Local Breasta a emis doua hotarâri prin care se aproba concesionarea terenului respectiv si pretul de concesiune. A urmat licitatia la care am participat printr-o firma la care eram actionar si am câstigat oferind cel mai bun pret. Am asteptat ca in termen de 30 de zile sa fiu solicitat sa inchei contractul de concesiune, mai ales ca nici unul dintre participanti nu contestase nimic“, a declarat Ion Ionascu. A asteptat mult si bine pentru ca, intre timp, cele doua hotarâri ale consiliului local prin care s-a stabilit pretul concesiunii si s-a scos la licitatie terenul au fost declarate de prefectura nelegale. Directia controlul legalitatii actelor si contencios administrativ, prin referatul 8.545 din 20 august 2003, a decis: „Hotarârile 23 si 24 sunt nelegale (este vorba de hotarârile de scoatere la licitatie si de stabilire a pretului concesiunii). Nu aveti izlazul comunal constituit prin ordin al prefectului. Nu puteti concesiona acest teren. Va recomandam sa revocati hotarârile“.


S-a schimbat garnitura politica, s-a schimbat si viziunea asupra legislatiei


Dupa referatul directiei de specialitate a prefecturii s-a intors foaia. Breasta a revocat hotarârile si nu a mai dorit sa incheie contractul de concesiune cu câstigatorul licitatiei. Terenul a ramas mai departe plin de gropi, gunoi si ape, iar Ionascu a luat calea instantelor. Anul trecut, Ionascu a obtinut de la Institutia Prefectului judetului Dolj un raspuns la un memoriu prin care i se comunica: „Daca hotarârile Consiliului Local Breasta ar fi fost insotite de documentele justificative din care rezulta parcurgerea etapelor procedurale prevazute de Legea nr. 219/1998 si a avizelor corespunzatoare emise de organele competente, concluziile referatului de legalitate ar fi fost contrare, respectiv actele administrative (hotarârile consiliului local) ar fi fost considerate legale“. Si acum trei ani, si anul trecut, actele care au stat la baza acestui scandal au fost aceleasi. Doar partidele aflate la putere s-au schimbat si, o data cu ele, se pare ca s-a schimbat si unghiul de abordare a legislatiei. „Eu nu mai puteam sa inchei contractul de concesiune cu Ionascu pentru ca Prefectura Dolj mi-a revocat cele doua hotarâri care au stat la baza licitatiei. El a pierdut si in instanta procesele cu noi si acum nu mai am nici o cale legala de a incheia actul. Am recunoscut intotdeauna ca ne-am cam grabit atunci când am scos la licitatie terenul“, a declarat Marin Marcu, primarul comunei Breasta. In toata aceasta nebunie care dureaza de trei ani un singur lucru este clar: Consiliul Local Breasta nu trebuia sa organizeze licitatia decât dupa primirea avizului de legalitate pentru cele doua hotarâri pe care ulterior a fost nevoit sa le revoce. Din cauza grabei consilierilor si a primarului, care a fost si presedinte al comisiei de licitatie, un om a pierdut bani si timp pentru care nu-l despagubeste nimeni, iar localitatea a ramas fara o investitie de patru milioane de euro care ar fi deschis zonei alte perspective de dezvoltare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS