15 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateProprietar doar pe hârtie

Proprietar doar pe hârtie

In urma cu sase ani, Florea Martinovici a câstigat in instanta o casa din Craiova, confiscata abuziv de stat de la bunicul sau, in anii 1950. Desi a fost pus in posesie de executorul judecatoresc, nu poate sa-si stapâneasca proprietatea.


Dupa aproape 50 de ani de pribegie, in toamna anului 1999, Florea Martinovici a reusit sa obtina prin instanta de la statul român casa din Craiova care a fost confiscata bunicului sau in anul 1950. Sârbul Martinovici, bunicul lui Florea, a venit la 14 ani in România si a construit o casa pe strada Unirii nr. 109. O data cu locuinta si-a injghebat si o brutarie, dupa care au venit comunistii si i-au zis ca e chiabur, luându-i tot ce agonisise si lasându-l cu cinci copii in drum. Fiecare dintre copiii sârbului s-a aranit pe unde a putut, luând-o de la capat si incercând sa uite ce li s-a intâmplat. Dupa confiscare, statul a adus imediat chiriasi la etajul casei, iar parterul l-a transformat in spatii comerciale. Dupa ce Florea Martinovici a câstigat in instanta etajul casei cu destinatia de locuinte, RAADPFL a incheiat contracte de inchiriere cu diferite persoane, ca si când ar fi avut in continuare casa in administrare. Pe baza contractelor, chiriasii si-au facut buletine de identitate, si-au deschis partide la utilitati, desi contractele erau nule atâta timp cât din 1999 RAADPFL pierduse dreptul de administrare.


Nu stie stânga ce face dreapta


Dupa aproape trei ani de judecata, Florea Martinovici a câstigat doar pe hârtie dreptul asupra etajului casei din strada Unirii nr. 109, actual 89, din Craiova, imobil ce-i apartinuse inainte de confiscare bunicului sau. In instanta se judecase cu Regia Autonoma de Administrare a Domeniului Public si Fondului Locativ si câstigase definitiv dreptul asupra etajului pe 21 octombrie 1998. Executorul judecatoresc l-a pus in posesie pe 2 noiembrie 1999, data de la care RAADPFL si-a pierdut dreptul de administrare asupra etajului cladirii in discutie. La o saptamâna de la punerea in posesie, regia Primariei Craiova a incheiat contracte de inchiriere pentru spatiul de locuit si pentru terenul din curtea casei, desi la data incheierii actelor functionarii regiei stiau ca pierdusera dreptul de administrare, deoarece juristii institutiei participasera la toate fazele procesului de revendicare. In cunostinta de cauza fiind, aceiasi juristi care au participat la proces aparând regia au dat si viza de legalitate pentru incheierea contractelor de inchiriere in favoarea familiilor Serban si Nistor. Mai mult, pe 25 noiembrie, RAADPFL a trimis o adresa catre Florea Martinovici prin care i se aducea la cunostinta faptul ca „ati revendicat si câstigat etajul cu destinatie de locuinta din imobilul situat in Craiova, strada Unirii nr. 109 si ati fost pus in posesie de catre executorul judecatoresc pe 2 noiembrie 1999. Incepând cu 5 noiembrie 1999, etajul imobilului de la adresa mentionata a fost scos din evidente, urmând ca unitatea noastra sa faca cunoscut chiriasilor aceasta situatie“ – adresa 16064 din 25.11.1999 a RAADPFL Craiova. Dupa aceasta adresa, regia trebuia sa se ingrijeasca sa ridice contractele in original de la chiriasi ca sa impiedice producerea de efecte juridice, lucru pe care nu l-a facut din lene, din nestiinta sau din rea-vointa.


Ilegalitati constatate, dar prescrise


Desi la data când a incheiat contractele de inchiriere RAADPFL nu mai avea acest drept, sefa biroului contracte din cadrul institutiei, Gabriela Hondor, sustine ca ele deveneau nule o data cu schimbarea proprietarului. „Biroul contracte nu stia la data când a incheiat contractele cu chiriasii Nistor si Serban ca etajul casei din Unirii fusese câstigat de proprietar. Oficiul juridic a pus viza de scoatere din administrarea RAADPFL a imobilului câstigat abia pe 22 noiembrie, iar pe 25 am facut comunicarea catre proprietar. La data când juristul Simona Ilie a pus viza de legalitate pentru contractele incheiate cu chiriasii, trebuia sa stie ca locuinta fusese câstigata de proprietar, pentru ca ea fusese la toate procesele cu Martinovici. Contractele de inchiriere deveneau nule o data cu schimbarea proprietarului. Conform OG nr. 40/1999, contractele aveau valabilitate cinci ani daca nu se schimba proprietarul. Acum suntem in 2006, iar acele contracte au incetat din 2004 in conditiile in care ar fi fost valabile“, a spus Gabriela Hondor, sef Serviciu contracte din cadrul RAADPFL. Practic, incheierea contractelor cu cei doi chiriasi a fost posibila din cauza proastei colaborari a serviciilor institutiei conduse de Ilie Badescu.


Greseala functionarilor lui Badescu l-a costat pe proprietar sapte ani de chinuri prin salile de judecata in incercarea disperata de a demonstra ca, desi el este proprietarul casei, chiriasii se lafaie in ea fara sa plateasca de ani buni cuiva chirie. De altfel, asupra ilegalitatii incheierii contractelor s-a pronuntat si Parchetul de pe lânga Judecatoria Craiova. „Aspectele sesizate de persoanele vatamate (sesizarea a fost facuta de Florea Martinovici – n.r.) in legatura cu activitatea desfasurata in mod ilegal de catre reprezentantii RAADPFL (este vorba de Badescu Ilie, Hondor Gabriela si Groza Maria) sunt reale, insa, raportat la data savârsirii faptelor in cauza, s-a implinit termenul de prescriptie a raspunderii penale, cauza care impiedica punerea in miscare a actiunii penale“ – rezolutia nr. 1695/P/2005 a Parchetului de pe lânga Judecatoria Craiova. Pentru ca faptele penale au fost savârsite de functionari ai unei institutii publice, ele aveau termen de prescriptie cinci ani de la data comiterii lor, termen care a expirat in toamna anului 2004.


Chiriasii, mai stapâni decât proprietarul


Pe motiv ca s-au nascut in acea casa, o parte din chiriasii imobilului din strada Unirii nr. 89 nu vor sa o paraseasca, desi la aceasta data locuiesc fara forme legale. Mariana Nistor, una dintre beneficiarele celor doua contracte incheiate in dispretul legii de RAADPFL, a spus: „Parintii mei locuiesc aici din 1965 pentru ca ni s-a demolat casa. Eu m-am nascut tot aici. Contractele din anul 1999 s-au facut in luna mai, iar 9 noiembrie este data când l-am ridicat eu de la RAADPFL. Am vrut sa facem contract de inchiriere cu Martinovici, actualul proprietar al casei, dar acesta ne-a cerut 400 de euro pe luna, iar noi nu am putut sa-i dam atâtia bani, in anul 2000. De atunci au inceput scandalurile cu el pentru ca nu ne da voie sa parcam masina in curte, pe motiv ca este a lui. Nu avem acum contract cu nimeni, dar nu plec din casa asta pentru ca nu am unde sa ma duc. Martinovici este cel care nu vrea sa incheie contracte cu noi, pentru ca i-am spus sa mearga la notar“.


Proprietarul Florea Martinovici a ajuns si el la capatul rabdarii pentru ca de sase ani este proprietarul unei case pe care nu o poate stapâni din cauza chiriasilor, care se comporta ca proprietarii, si nu stie unde sa se adreseze pentru a i se respecta dreptul câstigat dupa atâtia ani: „Am câstigat etajul casei bunicului meu in anul 1999. In anul 2002 am câstigat si parterul pe baza Legii nr. 10/2001. Acum sunt proprietar pe tot imobilul si nu-l pot stapâni cum vreau pentru ca directorul Badescu s-a comportat in anul 1999 ca si cum el ar fi fost mostenitorul bunicului meu, incheind contracte de inchiriere. Parchetul imi da dreptate, dar nu poate face nimic ca s-a prescris fapta, iar eu stau si mor cu dreptatea in mâna“, a spus Florea Martinovici, proprietarul casei disputate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS