19.2 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateScurgerile de informatii declanseaza investigatii in armata româna

Scurgerile de informatii declanseaza investigatii in armata româna

„Scurgerea de informatii din rândul detasamentelor care au participat la misiunile internationale este deosebit de grava“, a declarat ieri la Craiova generalul dr. Eugen Badalan, seful Statului Major General.


Prezent la ceremonia de repatriere a militarilor craioveni din Batalionul 20 Infanterie Scorpionii Negri, seful Statului Major General a readus in discutie scurgerile de informatii catre presa, ce fac obiectul unei ample anchete in armata româna.


Informatii secrete privind activitatea Coalitiei


Amintim ca un plutonier bucurestean a fost arestat preventiv saptamâna trecuta, in cadrul unei anchete declansate cu privire la scurgerea catre presa a unor informatii militare secrete. Subofiterul a fost retinut miercuri seara, iar a doua zi a fost prezentat de procurorii de la Parchetul instantei supreme la Curtea de Apel Bucuresti, cu propunerea de arestare preventiva pentru 29 de zile, insa judecatorii au emis pe numele lui mandat pentru numai zece zile. A doua persoana – un militar cu grad mai mare decât cel arestat – se afla deja in vizorul anchetatorilor de la Directia de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism de la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.


Ancheta a pornit la solicitarea ministrului apararii, Teodor Atanasiu, dupa ce o serie de planuri militare strict secrete ale misiunilor Coalitiei internationale antiteroriste au ajuns in posesia unor ziare din Bucuresti, in urma unor scurgeri de informatii pe filiera Ministerul Apararii Nationale – Directia de Informatii Militare (serviciul secret al armatei române).


Cantitatea de date era imensa, fiind vorba de mii de file cuprinzând cheile de criptare si decriptare pentru transmisiile radio, parole si semnale folosite in misiuni, tactici si proceduri de angajare in lupta, indicative radio, schema reperelor si dispunerea punctelor de paza si observare, ba chiar si intreaga documentatie privind o baza americana din Irak.


Cu o luna in urma, au ajuns in posesia presei române alte sute de file de documente clasificate, privind operatiuni ale armatelor române si americane in Irak si Afganistan.


Informatii vechi si depasite


Generalul Eugen Badalan a declarat ieri la Craiova ca gravitatea scurgerii de informatii nu tine de natura informatiilor care au ajuns la presa, ci de faptul ca aceste informatii au putut sa „transpire“: „Este vorba de scurgerea unor informatii vechi si depasite, care nu pun in pericol misiunile trupelor române. Aceasta nu inseamna ca noi tratam acest fapt cu indulgenta, pentru ca gravitatea faptelor nu tine atât de continutul respectivelor informatii, ci de faptul ca scurgerea de informatii a fost posibila, ca exista oameni si canale prin care asemenea informatii clasificate pot deveni publice“.


Seful Statului Major General a mentionat ca scurgerile de informatii descoperite recent s-au soldat si cu declansarea unor investigatii in intreaga armata româna: „Deja, in acest moment, in intregul sistem investigheaza echipe care verifica modul de lucru cu informatiile clasificate. Nu este nevoie sa ridicam nivelul de securizare, ci doar sa aplicam intocmai legea in privinta lucrului cu informatii clasificate“.


Sanctiuni penale si administrative


Seful Statului Major General a mentionat ca se asteapta la sanctiuni penale drastice pentru cei care au comis infractiuni in cazul scurgerilor de informatii militare. Totodata, generalul Eugen Badalan a precizat ca, in paralel, va avea loc o ancheta care va stabili si sanctiuni cu caracter administrativ impotriva acelora care, desi nu au savârsit infractiuni, „au facut posibila prin implicarea sau neimplicarea lor o asemenea scurgere de informatii“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS