16.2 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateBloc de locuinte, transformat in gradinita

Bloc de locuinte, transformat in gradinita

Gradinita cu program prelungit nr. 31 functioneaza in blocul 53 de pe bulevardul Decebal, nr. 43. Toate cele patru niveluri ale imobilului gazduiesc grupele de prichindei. Unitatea prescolara a fost impodobita pentru a intâmpina cum se cuvine Sarbatorile de iarna, iar micutii sunt nerabdatori sa isi primeasca darurile de la Mos Craciun.


Din afara pare un bloc ca toate celelalte, imobil cu patru niveluri, a carui tencuiala este ingalbenita de trecerea anilor. O pancarta atârnata deasupra usii de la intrare iti atrage atentia ca acolo functioneaza Gradinita cu program prelungit nr. 31. Când pasesti pragul si treci dincolo de usa metalica de la parter, ramâi inmarmurit. Intri intr-o lume de basm, intr-o lume a copilariei. Pe peretii holului de la intrare te intâmpina Alba ca Zapada, dar si panouri pe care sunt expuse cele mai reusite lucrari la desen ale copiilor, fotografii ale acestora din activitatile extrascolare intreprinse, dar si liste cu activitatile optionale oferite de gradinita: limba engleza, educatie plastica, literatura dramatica, teatru, teatru de papusi, educatie rutiera, educatie sanitara etc. Toate cele patru niveluri ale blocului au fost frumos amenajate, transformate intr-un loc cu totul special, asa cum le place educatoarelor sa spuna ca gradinita este „castelul lor fermecat“. Scarile sunt impodobite cu ghivece de flori, iar clasele de curs, foste camere de apartament, mobilate cu scaune si masute de numai o schioapa. Pe pereti, din materiale frumos colorate, educatoarele au realizat suporturi pentru cartile de povesti si caietele copiilor. Toate suporturile, ramele si restul decoratiunilor sunt realizate manual din materiale aduse de acasa de educatoare si lucrate chiar de ele. In functie de anotimp, infatisarea interiorului gradinitei este schimbata, adaptata sezonului.


Educatoare cu zeci de ani vechime


Majoritatea educatoarelor au peste 40 de ani si vechime de peste 20 de ani in invatamânt. „Doar doua educatoare sunt foarte tinere. In rest, toate avem o viata de om vechime in munca… Ii iubim pe prichindeii nostri ca pe propriii nostri nepoti. Intre noi este o relatie cu totul speciala, micutii ne sunt extrem de apropiati si din acest motiv sunt si foarte increzatori in ei, dar si rasfatati. Ne povestesc despre parintii lor, despre frati, despre ce cadouri doresc sa primeasca“, a spus Alexandrina Pisica, directoarea Gradinitei nr. 31.


„Le explicam ca exista si copii saraci care nu au ce sa manânce“


Inca de la sfârsitul lunii septembrie, subiectul principal de atractie pentru cei 150 de copii ai gradinitei, dupa cum spun educatoarele, este cel legat de perioada Sarbatorilor. In fiecare clasa de curs, in surdina, sunt ascultate colinde.


„Vorbim inca de asta toamna cu copiii despre ce daruri si-ar dori sa primeasca. De la 1 decembrie, cu atât mai mult, sunt din ce in ce mai nerabdatori sa primeasca darurile de la Mos Craciun. Si-ar dori in fiecare zi câte ceva daca s-ar putea, iar noi incercam sa le explicam ca Mosul are milioane de copii carora trebuie sa le duca daruri, ca exista copii singuri pe lume, parasiti de parinti, altii saraci care nu au casa, nu au ce sa manânce… Ii emotionam si ii determinam sa aprecieze fiecare dar, oricât de mic ar fi! Unii dintre ei, care stiu cât de cât sa scrie, au facut scrisori adresate Mosului, altii ne roaga chiar pe noi sa le scriem ravase cu dorintele lor. Acum, când dorim sa scoatem ceva de la ei, sa invete mai repede o poezie sau sa fie mai ascultatori, le pomenim de Mos Craciun si automat devin sfintisori“, a spus Sanda Tudosescu, educatoare. Fiecare copilas din gradinita va primi din partea educatoarelor o plasuta cu dulciuri.


Barbie, Batman, carti – cadouri preferate de prichindei


Micutii si-au pregatit deja poezioarele, au invatat colindele. Educatoarele povestesc ca prichindeii sunt atenti la fiecare zgomot, la fiecare ciocanit in usa tresar, intrebându-se zâmbitori, dar in acelasi timp tematori daca nu cumva e chiar Mosul. Copilasii de la grupa mare sunt foarte hotarâti, stiu foarte bine ce isi doresc. Au uitat de nazbâtiile pe care le-au facut de-a lungul anului si raspund in cor ca au fost „cei mai cuminti“. Cei mai multi, iubitori de desene animate, isi doresc papusi, printi, castele, luptatori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU